Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Päin pyörän satulaa

Torstaina 13. elokuuta 2015 | Merja Lahti


Olemme palanneet suurin joukoin takaisin arkeen. Tukka pitää aamuisin kammata ja kengät laittaa jalkaan. Kalenterit on päivitetty ja uudet salasanat hankittu unohtuneiden tilalle. Herätyskellot, salkut, läppärit ja työmatkaa taittavat kulkupelit on valjastettu käyttöön.

Rutiinit asettuvat kohdilleen ja päivät rytmittyvät viikonloppujen katkomiin pötköihin.
Kyllä se siitä. Mutta nyt tulee kuitenkin motkotusta.

 

Pyörällä vai ei?

Polkupyöräilijää kohdellaan Jyväskylän keskustassa kaltoin. Keväällä tuli tämä uusi keksintö, punaisella maalatut pyöräkaistat. Niiden tarkoitus on kai raivata pyöräilijöille turvallista ajotilaa kaupunkiliikenteessä.

Kaunis ajatus, mutta ymmälle menee fillaristin pää esimerkiksi Harjun kulmalla, kun pitäisi päästä Harjukadun suunnasta Sepänkadulle. Punainen pyöräkaista vie kyllä sujuvasti oikealle alas Väinönkatua, mutta vasemmalle Viitaniemen suuntaan joutuu sompailemaan henkensä kaupalla. Ainoa keino on sukeltaa kolmion takaa risteykseen ja toivoa että selviää hengissä kahdesta suunnasta vyöryvien autoletkojen lomitse.  

Ja sama tuska töistä lähtiessä. Jos ylität Sepänkadun suojatietä pitkin kohti Harjukatua, joudut jalkakäytävälle, jossa ei saa pyöräillä. Ajoradan punainen turvaväylä alkaa vasta tuonnempana.

Vielä hankalampaa on suunnata pyörän kanssa Keski-Suomen Talolta Väinönkadun kautta keskikaupungille. Pikkupätkän saa tulla pitkin kevyen liikenteen väylää, jossa pyöräilijöitä tosin mulkoillaan kuin pahantekijöitä. Mutta sitten pitäisi päästä Väinönkadun oikealle puolelle pyöräkaistalle. Kadun yläpäässä on suojatien merkki, mutta rotvallin reunat ovat korkeat eikä suojatietä ole maalattu katuun - että onko siinä suojatie vai ei?

Vasenta kapeaa jalkakäytävää joutuu kulkemaan pyörineen melkein torin kulmalle, ennenkö pääsee ylittämään leveän Väinönkadun suojatietä pitkin. Ellei sitten hurauta väylän poikki jostain vaan, kuolemaa halveksien.

Jos kaikesta tästä on selviytynyt hengissä torin kupeeseen, voi taas surrata punaista pyöräilykaistaa pitkin alaspäin - jos uskaltaa. Pyöräkaista kulkee nimittäin ajoradan ja bussipysäkin välissä eivätkä isot vihreät bussit tietenkään mahdu omalle tontilleen. Vain huimapäisin soluttautuu neljän ruuhkassa siihen solaan.

 

Pihakatu vai ei?

No sitten tästä Kauppakadun yläpään pihakadusta. Idea lienee ollut, että autot pois, paitsi pihoihin ajajat ja muut ihan välttämättömät, ja heillä nopeus korkeintaan 20 kilometriä tunnissa. Ja muut kaduntallaajat sinne viihtymään, kiireettöminä, kukkaistutusten ja terassien katveeseen.

Puolitiehen näyttää jääneen tämäkin toteutus. Autoliikenne pihakadulla on vilkasta ja enimmäkseen ajetaan normaalia kaupunkivauhtia. Joku kukkapönttö on uskaliaasti asetettu nippanappa ajoradan puolelle, samoin hauskat pyörätelineet, jätskikioski ja muutama ahtaan oloinen terassi. Mutta kun ajoväylä on jätetty leveäksi, eivät autoilijat noteeraa koko pihakatua.

Auttaisikohan jos kadulle tulisi lisää "kalustusta": kukkia, penkkejä, kojuja ja leikkitelineitä, niin että autojen olisi pakko hidastaa niitä kierrellessään? Myös tehostettu nopeusvalvonta rapsakoine sakkoineen voisi olla opettavaista, näin alkuvaiheessa.

No niin, siinä teille, liikennesuunnittelijat, polkupyöräilevän tädin vuodatus.

6 kommenttia

Vielä on kesää jäljellä

Tiistaina 23. kesäkuuta 2015 | Veli-Pekka Päivänen

Keski-Suomen yritysvetoinen matkailustrategia näyttää toteutuvan. Yritykset investoivat matkailukeskuksiin ja kehittävät monipuolisesti palveluja eri kohderyhmille lamasta huolimatta. Meillä palvellaan festarikansaa, kulttuuriväkeä, golfareita sekä perhematkailijoita. Hyvä niin.

Keski-Suomen talvimatkailun lippulaiva Himos on kehittynyt myös kesämatkailun kärkikohteeksi. Uusien investointien myötä Himoslomien järjestämät kesäfestarit keräävät tänä suvena arviolta 150 000 maksavaa asiakasta Himokselle. Himos Parkin uusi 8 000 henkilön teltta sai tuli- tai paremminkin vesikasteen juhannuksena. Hyvin näytti teltta palvelleen. Kauan suunniteltu Himoksen kylpyläkin on taas hyvin lähellä lopullisia investointipäätöksiä ja siinä on mukana myös kansainvälistä väriä Intiasta saakka. Jospa kolmas kerta toden sanoo.

Lomakeskus Revontuli toi Hankasalmelle palan Amerikkaa Bowling Diner -ravintolan myötä ja, kas kummaa, investointi kasvatti liikevaihtoa 46 prosentilla. Revontuli hakee myös yksityisiä sijoittajia rakentamaan loma-asuntoja monipuoliseen matkailukeskukseen. Pienikin matkailuyritys voi siis kehittyä ja vanhasta voi saada uutta. Tosin uudistaminen vaatii investointeja.

Jyväskylässä on investoitu Paviljongin ympäristöön - mielipidepalstojen räksytyksen säestyksellä. Nyt sataman ja Paviljongin aukio alkavat olla valmiit ja tämä kesä näyttää miten alue toimii. Ainakin Sataman Yö Tom Jonesin johdolla todisti, että alue toimii hyvin isojen tapahtumien areenana. Tänä kesänä aukion täyttävät Tompan lisäksi rallit, Keskimaan Kemut jne. Kunhan sataman kärki saadaan matkailuyrityskäyttöön, uskon alueen muodostuvan yhdeksi Suomen parhaista tapahtuma-alueista. 

Keski-Suomen naapurissa oleva Mänttä on noussut "kulttuuriväen" uudeksi must- kesämatkailukohteeksi. Syynä on uusi Göstan Paviljonki, joka avattiin viime kesänä ja kävijöitä oli heti yli 100 000. Göstan Paviljonki edustaa uudenlaista biotaloutta: siinä yhdistyvät kansainvälinen arkkitehtuuri, puurakentaminen, lähiruoka sekä metsäteollisuuden voitoilla hankitut taideaarteet. Keski-Suomi hyötyy Mäntän kulttuuritarjonnasta alueen vähäisen majoituskapasiteetin vuoksi: kun kaikki eivät pysty yöpymään Mäntässä, sinne tehdään päiväretkiä Keski-Suomen matkailukohteista. (Kuvan Claude Monet'n teos on nähtävissä Göstan Paviljongissa 31.8. asti.)

Viileä alkukesä on näkynyt Keski-Suomen kylpylöiden asiakasvirroissa. Yle uutisoi, että yhä useampi perhe on viettänyt juhannuksen kylpylässä. Keski-Suomessa on hyvät ja monipuoliset kylpylät Laajavuoressa ja varsinkin Peurungassa.      

Matkailussa on haettava aina uutta, jotta pysytään kehityksessä mukana. Keski-Suomen matkailukeskusten kärkiyritykset lähtevät hakemaan uusia ideoita Islantiin syyskuun alussa. Matkan aikana tutustutaan siihen, miten Islanti on pystynyt hyödyntämään ja pysäyttämään Atlantin ylilennot ns. Stop Over -konseptilla. Suomi ja myös Keski-Suomi lähtevät jatkossa markkinoimaan Finnairin Aasia-lentojen matkustajille Stop Over -palveluja. Opintomatkan jälkeen ollaan tässäkin asiassa viisaampia ja on opittu mitä Islannissa on tehty oikein. Toivottavasti ensi keväänä aasialaisille on tarjolla muutama keskisuomalainen Stop Over -matkailupaketti.

Hyvää matkaa!

 

    

Yksi kommentti

Odotusta ja juhannusta

Keskiviikkona 17. kesäkuuta 2015 | Merja Lahti

Ihmisen elo on ainaista odottamista. Niin kuin nytkin. Odotamme kiihkeästi kesälomaa.

Tänä vuonna odotamme kiihkeästi myös kesää, sitä kunnollista ja oikeaa, jolloin ei tarvita pipoa, sukkahousuja eikä villa-, toppa- tai tuulitakkia. Odotamme uimaranta-, terassi-, veneily- ja mökkikelejä. Odotamme että tarkenisi kulkea avojaloin. Odotamme kesämekkoja, bikinejä ja aurinkohattuja. Odotamme että voisimme
kääntää kasvot päin aurinkoa, sulkea silmät
ja huokaista sitä autuutta.

Säätiedotusta odotamme päivittäin, vaikka sisimmässämme tiedämme että ei se muutu, suursäätila. Sen kertoo meille Matti Huutonen ystävällisellä ja hiukan anteeksipyytävällä äänellä: rintama työntyy ja vaarallisen voimakkaat puuskat riepottelevat ja vettä tulee koko ajan tai voimakkaina kuuroina. (Kuurot tosin väistyvät vähitellen koilliseen, mutta lounaasta saapuu aamuun mennessä uusi erityisen syvä matalapaine ja hohhoijjaa ja niinpä tietysti...) Jos olisin Matti H, laittaisin kauppareissulle kommandopipon, etteivät tuntisi. Jostainhan se turhautunut kesälomalainen syypään keksii, kun kylmissään kulkee. Tinttaa vielä viatonta meteorologia kuonoon.

Toisaalta, eihän sitä tiedä vaikka helleaalto yllättäisi. Heilahtaisi Suomen päälle kuin pehmoinen viltti ja jäisi siihen pitkäksi aikaa. Keräisi tenavat hiekkarannoille ja nuorison puistoihin. Saisi kadut ja kivitalot hohkaamaan. Ajaisi veneet vesille.

Jos niin käy, pitää kiiruhtaa laiturille uittelemaan jalkoja ja nakkelemaan leivänmuruja sorsanpojille. Hakemaan jäätelöä kyläkaupasta ja sanomaan kauppiaalle että tulihan se kesä. Pitää kerätä kimppuun leinikkejä, koiranputkia ja harakankelloja, laittaa kimppu maljakkoon ja kiviä pohjalle että ei kaadu jos tuulee. Pitää istuskella mökin rapulla tai puunrungolla tai rannan kivellä tai veneen kannella. Pitää kääntää kasvot päin aurinkoa, sulkea silmät ja huokaista sitä autuutta.

Mahdollisimman leppoisaa juhannusta sinullekin.

Ei kommentteja

Sanomalehtikatsaus

Torstaina 4. kesäkuuta 2015 | Veli-Pekka Päivänen


Hallitus on vaihtunut ja lehdistössä käydään vilkasta keskustelua Keski-Suomen tilanteesta. Tässä muutama asiaan liittyvä lehtiuutinen Keskisuomalaisesta:

 • Yritteliäisyys - avain taloudelliseen kasvuun
 • Kaipaamme kokonaisvaltaista liikennetutkimusta
 • Koko maan etu vaatii Sinisen tien valmistumista
 • Keski-Suomen työllisyystilanne hälyttävä
 • Valtion ja kuntien otettava rakennusalan työttömyys vakavasti
 • Työllisyystilanne ei helpotu vielä kuluvan vuoden puolella
 • Työllistämisvarat olisi ohjattava nykyistä tehokkaampaan toimintaan
 • Kouluasioissa enemmän ratkaisuvaltaa kunnille
 • Pienet kunnat kykenemättömiä tarjoamaan sosiaalipalveluksia
 • Sairaalapiirien rajojen veto vaikein ongelma uudistuksessa
 • Kuntainliittojen menot kasvaneet huomattavasti
 • Kuntauudistussuunnittelusta puuttuu yhteys ihmiseen
 • Jyväskylän seutukunnan suunnittelu vaikeinta kuntauudistustoimikunnalle
 • Kuntauudistuksen päätavoite on tässä jäänyt sivuseikaksi
 • Tarkoitusta vastaavassa kaupunkisuunnittelussa on luottamusmies avainasemassa
 • Jenkkikalastajat Keski-Suomeen, jos kalakannat hoidetaan oikein
 • Valuttaa ja työpaikkoja matkailun alueellisista yrityksistä
 • Keski-Suomen kulttuurisuunnitelma valmistunut
 • Rantalaki kompromissina eduskuntaan syksyllä

Oho! Lehtileikkeet eivät olleetkaan tältä vuodelta. Tosin otsikot ja sisällöt tuntuivat varsin tutuilta.

Kuka tietää miltä vuodelta nämä uutisotsikot ovat? Keski-Suomen liitto palkitsee kolme oikein ja nopeimmin arvannutta asianmukaisilla kirjapalkinnoilla. Arvaukset ja kommentit palautelomakkeen kautta.

6 kommenttia

Maakuntakaavan tarkistus käyntiin

Maanantaina 18. toukokuuta 2015 | Olli Ristaniemi


Keski-Suomen maakuntakaavan tarkistus käynnistyi maaliskuussa. Maakuntahallitus päätti kaikkien kuuden voimassa olevan kaavan tarkistuksesta. Nämä ovat Keski-Suomen maakuntakaava, 1., 2., 3. ja 4. vaihemaakuntakaava sekä Pirkanmaan 1. maakuntakaava Jämsän Länkipohjan osalta.

Edessä ei ole sellainen maratooni kuin Keski-Suomen maakuntakaavan kanssa vuosina 2002-2009, vaan nyt mennään etappi kerrallaan ja otetaan välillä välikirejä. Maalissa pitää olla vuonna 2017. Kaavaprosessia verryteltiin jo viime vuonna
epävirallisten palavereiden muodossa.

Keski-Suomen maakuntastrategiassa määritelty aluerakenne 2040 muodostaa maakuntakaavan tarkistuksen lähtökohdan. Tarkistuksessa korostetaan strategisuutta. Samalla tarkastellaan merkintöjen maakunnallista/seudullista tasoa. Mittakaava tulee olemaan sama kuin aikaisemmissakin maakuntakaavoissa eli 1:250 000 ja tavoitevuosi on 2040. Teemakohtaisesti selvitetään merkintöjen poisto-, päivitys- ja säilytystarve sekä se tulisiko kaavaan merkitä jotain uusia asioita. Merkintöjen kuvauksissa pyritään staattisuuden sijasta toiminnallisuuteen.

Maakuntakaavan strategisuuden korostus sekä aluevarausten maakunnallisen/seudullisen tason nosto ovat saaneet kannatusta. Jo nyt on näkyvissä mielenkiintoisia uusia avauksia. Biotaloudelle ja sen näkymiselle tavalla tai toisella on maakuntastrategian mukaisesti enimmäkseen hurrattu. Nelostie osana eurooppalaista Ten-T -ydinverkkoa on ilman muuta mukana. Keiteleen, Etelä-Konneveden ja Pihlajaveden valuma-alueet ovat mahtavia luontoalueita, joita syystä voidaan perustella luonnon monimuotoisuudella, maakuntakala järvitaimenen esiintymisellä ja luontomatkailulla. Myös oikorata pääkaupunkiseudulle ja siitä tehty selvitys ovat nousseet esille, viimeksi Päijät-Hämeen liiton lausunnossa.

Liitto osallistuu aktiivisesti Keski-Suomen ELY-keskuksen kaavapuolen kehittämiskeskusteluihin kuntaryhmien kanssa. Keskusteluissa on kaksi aihetta: Keski-Suomen maakuntakaavan tarkistus ja kuntien taajamakehitys. Hyvää yhteistyötä, voimavarojen yhdistämistä, näin sen pitääkin mennä. Toivottavasti mahdollisimman monet liiton ja kuntien luottamushenkilöt ja kuntien virkahenkilöt osallistuvat keskusteluun.

Seuraa ja kommentoi maakuntakaavan tarkistusta liiton verkkosivuilla osoitteessa www.keskisuomi.fi/maakuntakaavoitus.

Ei kommentteja

Biotalousoppia tulppaanien maasta

Maanantaina 27. huhtikuuta 2015 | Hannu Koponen


Farmasia, polymeerit, levät ja bioaromaattiset yhdisteet - lista biotalouden asioista, joiden hallitsemisesta ja tuotteistamisesta olisi nyt hyötyä Keski-Suomelle, on pitkä.

Oppia ja muutosta biotalouden kentälle olivat hakemassa Hollannista Sari Åkerlund, Ääneseudun kehitys Oy:stä, Anneli Yli-Martimo, Laura Vertainen ja Mari Hakkarainen Jyväskylän ammatti-
korkeakoulusta sekä Hannu Koponen ja Hilkka Laine Keski-Suomen liitosta.

Hollannissa BioBased Delta -alueella on jo vanhastaan totuttu siihen, että raaka-aineen saa kuljetettua kaukaakin paikan päälle jalostettavaksi. Alue on nimittäin yksi kemianteollisuuden maailmanluokan keskittymistä eikä kemianteollisuuden perinteistä raaka-ainetta, öljyä, löydy vierestä. Ovatko hollantilaisen biotalouden menestyksen lähtökohdat öljynjalostamisen kulta-ajan myötä opittuja?

Raaka-ainevarat ovat meillä Keski-Suomessa kaiken lähtökohta, mutta Hollannissa raaka-aine tulee kaukaa maailmalta ja korkean asteen jalostaminen sekä siihen liittyvä osaaminen on se juttu. Molemmille alueille on kuitenkin yhteistä se, että jalostuksesta syntyy lisäarvo ja lisäarvosta vientitulot. Ja siitä se meillekin kipeästi kaivattu hyvinvointi syntyy yritysten ja työpaikkojen kautta.

 

Yli rajojen

Uusien tuotteiden tekeminen ei kuitenkaan synny pelkästään omin voimin. Tästäkin löytyy hyvä esimerkki Hollannista: sokeriteollisuus ja kemianteollisuus ovat löytäneet toisensa. Sokerijuurikkaan hyödyntämättömistä osista syntyy biokaasua ja sokerista jalostetaan tulevaisuudessa kemikaaleja, joita voidaan hyödyntää kemianteollisuudessa. No, ei Hollannissakaan kaikkea osata, öljyn väheneminen on yksi ajava voima biopohjaisten kemikaalien kehittämisessä. Aiemmin öljystä kemikaaleja valmistaneet yritykset haistavat nyt öljyn vähenemisen ja fossiilisista luopuvan maailman. Onko vastaus silloin toinen tuontitavara, puu? Siinä on meidän voimamme: kestävä metsätalous ja sitä kautta tulevaisuuteen riittävä puuraaka-aine. Oli mukava kuulla, että suomalaista osaamista arvostetaan Euroopassa ja kanssamme halutaan tehdä yhteistyötä.

Koulutuslaitoksemme ja tutkimusorganisaatiomme osaavat ja jakavat hanakasti osaamistaan.  Nyt tarvitaan lisäksi yhteistyötä yli perinteisten rajojen, kansainvälistymistä ja kontakteja. Siinä meillä on vielä oppimista. Meidän tulee hyödyntää kansallinen ja kansainvälinen osaaminen, joka liittyy biotalouden erilaisten jalosteiden kehittämiseen. Innovoida, kasvaa ja olla rohkeita ja nopeita. Aika tälle on nyt eikä kymmenen vuoden päästä. Meidän pitää löytää niitä kavereita, jotka ovat tätä jo tehneet ja joiden kokemuksista voisi olla meille hyötyä. Samalla meidän tulee viedä ylpeinä maailmanmarkkinoille omia menestystarinoitamme. Kaikki mahdollisuudet tulee avata potentiaalisille yrityksille.

Uusille toimijoille tuli hyvä houkutin 21.4, kiitos Metsä Fibren.  Työ on vasta alkamassa, varsinkin Äänekoskella. Mutta meidän muidenkin tulee kääriä hihamme. Charles Darwin oli oikeassa: kilpailusta selviää parhaiten se, joka pystyy vastaamaan ympäristön muutokseen ja muuttumaan mukana.

 

Biotaloutta edistää BERST-hanke, asiasta lisää täällä: 
http://www.keskisuomi.fi/edunvalvonta_ja_yhteistyo/kansainvaliset_yhteydet/kv_-hankkeet/berst
http://www.berst.eu/

 

Ei kommentteja

Kansainvälistä EU-rahoitusta hyödyntämään!

Torstaina 19. helmikuuta 2015 | Heikkinen& Partanen


Keski-Suomessa on mahdollista hakea Euroopan unionin kansainvälistä rahoitustukea useasta ohjelmasta. Ohjelmat tukevat erityisesti innovaatioihin, ympäristöön, saavutettavuuteen, kestävään kaupunkikehitykseen sekä pk-yritysten kilpailukykyyn liittyviä toimia. Tällaisia ohjelmia ovat esimerkiksi Itämeren maiden ohjelma, Pohjoinen periferia ja arktinen, Interreg Europe, Horisontti 2020, Erasmus+ jne. Uusi EU-ohjelmakausi 2014-20 on käynnissä ja suurin osa em. ohjelmista on avoinna rahoitushakemuksille.

Kansainvälisen EU-rahoituksen merkitys on lisääntynyt, nyt kun rakennerahasto-ohjelman potti on pienentynyt - esimerkiksi Keski-Suomessa noin puoleen entisestä. Moni keskisuomalainen organisaatio onkin aktiivisesti hyödyntänyt kansainvälisiä verkostojaan ja hakenut EU-tukea, mutta enemmänkin asiaan voisi panostaa ja rahoitusmahdollisuuksia hyödyntää. Usein kuulee valitettavan, että EU-rahoituksen hakeminen ja hankkeiden toteuttaminen on toivottoman työlästä ja byrokraattista, mutta hommaan kyllä oppii, ja ensimmäisen kerran jälkeen helpottaa.


Mitä menossa juuri nyt?

Itämeren maiden ohjelma on nykyään kaksivaiheinen ja 1. haku on juuri päättynyt. Ensimmäisen vaiheen ideahakuun (nk. concept paper -haku) tuli peräti 282 hakemusta eli kilpailu on kovaa. Vain murto-osa ideahakupapereista päässee toiselle kierrokselle eli saavat lähettää varsinaisen hakemuksen touko-kesäkuussa. Suomalaisten kunniaksi on todettava, että hakemuksissa oli eniten suomalaisia pääpartnereita (56), mutta tietääksemme yksikään näistä ei ole Keski-Suomesta. Hankeideoissa on kuitenkin mukana myös keskisuomalaisia toimijoita, joten peukut pystyyn, että ne hakemukset pääsisivät toiselle kierrokselle. Rahoitukseltaan ohjelma on antelias - hyväksytyille hankkeille EU-tuki on 75 %.

Pohjoinen periferia ja arktinen -ohjelmassa hakuja on auki useampi vuodessa. Nyt meneillään oleva 2. haku päättyy huhtikuun alussa ja seuraava avautunee elokuussa. Keski-Suomessa ei ole tähän asti osattu tarpeeksi hyödyntää tätä pohjoisen Euroopan tukiohjelmaa, jossa kilpailu rahoituksesta on vähemmän veristä kuin vaikkapa yllämainitussa Itämeren vastaavassa. Nyt Keski-Suomessa on valmistelussa parikin hyvää hanketta, jotka toivon mukaan avaavat väylän muillekin. Tämän ohjelman EU-tuki on 65 %.  

Koko Euroopan kattava Interreg Europe -ohjelma (entinen Interreg IVC) avautuu keväällä. Siitä rahoitetaan julkisten tahojen yhteistyötä aluekehityksen tavoitteiden ja ohjelmatyön vaikuttavuuden parantamiseksi. Ohjelmaan kannattaa hakeutua, jos on mukana esimerkiksi älykkään erikoistumisen toimenpiteissä. Vaikka kilpailu tässä ohjelmassa tulee olemaan kova, mukaan lähtöä kannustanee korkea tukitaso, peräti 85 - 100 %!  


Edunvalvonta käynnistettävä seuraavaa ohjelmakautta varten

Koska Keski-Suomi ei sijaitse minkään valtion rajan tuntumassa, ei maakuntamme voi osallistua suoraan rajat ylittävään yhteistyöhön ja rahoitusohjelmiin. Tällaisia ovat muun muassa Botnia-Atlantica (Suomi-Ruotsi) ja ENI-ohjelma (Suomi-Venäjä). Etenkin Kaakkois-Suomi-Venäjä -ohjelma olisi keskisuomalaisille tärkeä, sillä meillä on paljon yhteistyötä ja kauppaa Venäjän suuntaan. Emme kuitenkaan ole mukana ohjelmassa edes nk. rajoittuvana alueena, toisin kuin - yllättävää kyllä - Turku! Koska Turkukin onnistui todistamaan olevansa Venäjään rajoittuva kaupunki, meidän olisi syytä saada sieltä edunvalvontaoppia viimeistään seuraavaan ohjelmakauteen (2021-) mennessä.


Lisätietoja

Kysy lisätietoja kansainvälisistä EU-rahoitusmahdollisuuksista blogin kirjoittajiltta Keski-Suomen liitosta (em. ohjelmat) ja ELY-keskuksesta (Horisontti 2020).

Lisäksi keskisuomalaisten apuna Brysselissä on Länsi-Suomen WFEO:n toimisto, joka auttaa mm. kumppaneiden hakemisessa. Kannattaa myös ilmoittautua WFEO-toimiston uutiskirjelistalle, sitä kautta saa tietoa esimerkiksi meneillään olevista yhteistyöhauista. 

 

 

5 kommenttia

Maahanmuuttajat pelastavat Keski-Suomen väestönkasvun?

Keskiviikkona 28. tammikuuta 2015 | Veli-Pekka Päivänen

Tilastokeskus julkaisi juuri tiedot maakuntien ja kuntien väestömuutoksista. Keski-Suomen väestönkasvu on ollut 2000 luvulla yleensä keskimäärin 700 - 800 henkilöä/vuosi. Toissavuonna kasvua tuli kuitenkin vain 163 henkilöä ja viime vuonna enää 67 henkilöä.

Oltiin sentään plussalla, hyvä niin. Jäin pohtimaan syitä, miksi näin on käynyt. Tarkemmat analyysit paljastivat yllättäviä seikkoja: syntyvyys suhteessa kuolleisuuteen vähenee ja muuttotappio kasvaa. Väestön kasvu on siis maahanmuuttajien varassa.

Tilastokeskuksen mukaan syntyneiden enemmyys on laskenut jyrkästi: esimerkiksi vuonna 2010 Keski-Suomessa syntyi liki 500 lasta enemmän kuin täällä kuoli ihmisiä. Viime vuonna syntyneitä oli enää 38 enemmän kuin kuolleita. Selittävänä tekijänä lienee Keski-Suomen ikärakenne. Väestö vanhenee ja kuolleisuus lisääntyy, varsinkin pienillä paikkakunnilla.

Myös kuntien välinen muuttoliike on kääntynyt epäedulliseksi Keski-Suomessa. Vielä vuonna 2010 Keski-Suomi sai muuttovoittoa muista maakunnista 44 henkilöä, mutta vuonna 2014 muuttotappiomme oli yli 400 henkilöä. Pahenevan muuttotappion taustalla on maakunnan erittäin suuri työttömyys. Joulukuussa Keski-Suomessa oli 23 000 työtöntä. Jos työttömyytemme pysyy valtakunnan kärkisijoilla, Keski-Suomen muuttotappio pahenee edelleen. Muualla on vetovoimaa eli avoimia työpaikkoja ja meillä on työntövoimaa eli suuri työttömyys.

Keski-Suomen väestökasvun pelastaja oli yllättäen positiivinen nettomaahanmuutto. Se tarkoittaa, että Keski-Suomeen muutti ulkomailta 435 henkilöä enemmän kuin täältä ulkomaille. Nettomaahanmuutto Keski-Suomeen on ollut samalla tasolla jo useamman vuoden ajan ja se on kohdistunut pääasiassa Jyväskylän seudulle. Ulkomaalaisten absoluuttinen määrä ei ole kuitenkaan lisääntynyt samassa suhteessa. Nettomaahanmuutosta olisi hyvä tehdä tarkempi tutkimus: keitä muuttajat ovat ja mistä he pääasiassa tulevat. Ovatko he opiskelijoita, työntekijöitä, pakolaisia ja minne he muuttavat Keski-Suomesta?

Maakunnan sisällä väestö keskittyy edelleen Jyväskylän seudulle, jonka viime vuoden väestönkasvu oli n 1300 henkilöä. Muut seudut menettivät suunnilleen saman verran asukkaita. Tilanne on jatkunut samalaisena jo useita vuosia eli Jyväskylän vetovoima on pitänyt koko maakunnan väestönkasvun plussalla.

Keski-Suomi tarvitsee pikaisesti uusia työpaikkoja, jotta pysymme edelleen väkilukua kasvattavana maakuntana. Muutoin edessä on väestön väheneminen. 

Onneksi näkyvissä on jotain positiivistakin. Äänekosken biotuotetehdas sai ympäristöluvan, joten investointipäätös on jälleen askeleen lähempänä.


Lähteenä on käytetty Tilastokeskuksen tietoja: 

http://www.stat.fi/til/vamuu/2014/12/vamuu_2014_12_2015-01-27_tie_001_fi.html

 

Yksi kommentti

SLUSHia keskisuomalaisittain

Keskiviikkona 19. marraskuuta 2014 | Veli-Pekka Päivänen


Helsingin messukeskuksessa järjestettävästä SLUSH -tapahtumasta on kasvanut Euroopan tai, joidenkin puheiden mukaan, koko maailman suurin ja paras yrittäjyyden edistämistapahtuma. Siellä kohtaavat yrittäjyydestä kiinnostuneet opiskelijat, start up yritykset, kansainväliset enkelisijoittajat, kansainväliset pääomasijoittajat,
yksityiset yritysten kehittäjät sekä julkisen sektorin toimijat.

Mahtava juttu!
Usko suomalaiseen yrittäjyyteen on korkealla ja tulevaisuus näyttää valoisalta.

Mutta miksi SLUSH on onnistunut näin hyvin? Suurin syy menestykseen on se, että tapahtuma järjestetään eri tavalla kuin aiemmin. Tapahtumasta vastaa yksityinen yritys ja yksittäiset henkilöt, jotka ovat saaneet mukaan kaikki asiasta kiinnostuneet jopa presidentin.

Eron entiseen voisi tiivistää M. Porterin "vanhasta uuteen" -teoriaa vuodelta 1995 mukaillen

 1. Uudessa mallissa taitavat ja kokeneet yksiköt osallistuvat liiketoiminnan kehittämiseen, vanhassa julkisen toiminnan kehittämisellä on suurempi huomio.
 2. Uudessa mallissa toteuttamisesta vastaa yksityisen sektorin toimintaorganisaatiot, vanhassa mallissa yhteiskunnan ylläpitämät organisaatiot.

SLUSH on osoittanut, että taitavat ja kokeneet yksilöt saavat muutoksen aikaan. Muutos tuottaa myös tulosta.

Keski-Suomi tarvitsee 10 000 uutta työpaikkaa, 2 000 uutta yritystä, 2 miljardia euroa lisää vientituloja sekä lisää yritysten t&k toimintaa. Kovien tavoitteiden toteuttaminen vaatii muutosta myös täällä. Onneksi Keski-Suomessa on jo käynnissä oma SLUSH - tosin sen nimi ei ole SLUSH, vaan se koostuu useasta samankaltaisesta ilmiöstä. Keski-Suomen liitto on ollut mukana mahdollistamassa näitä ilmiöitä.


Esimerkkejä keskisuomalaisesta SLUSHista

Keski-Suomessa on kehitetty KasvuOpen malli, jossa kokeneet yrittäjät osallistuvat talkooperiaatteella toisten yritysten kehittämiseen. Lokakuussa järjestetty KasvuOpen -finaali keräsi Jyväskylän Paviljonkiin useita satoja yrityksiä ja kehittäjiä. Ensi vuonna KasvuOpen järjestää kymmeniä kasvunpolkutapahtumia ympäri Suomea ja finaali on lokakuussa Jyväskylässä. Uljas Valkeinen ja kumppanit ovat tehneet loistavaa työtä.

Joulukuussa avataan Jyväskylä Yritystehdas, joka kokoaa saman katon alle useita yksityisiä ja julkisia yrityskehittäjiä. Tehtaan tavoitteena on synnyttää uusia yrityksiä ja auttaa olemassa olevia yrityksiä kehittämään toimintojaan. Aiemmin yrittäjä joutui kiertämään useita luukkuja. Nyt on yksi osoite. Hyvä näin.

Myös korkeakouluopiskelijat ovat järjestäytyneet uudella tavalla yrittäjyyden kehittämiseksi. Jyväskylä Entrepreneurship Society ry eli JES järjestää viikoittain erilaisia tapahtumia, joissa opiskelijat saavat tietoa yrittäjyydestä, liikeideoiden kehittämisestä sekä niiden integroimisesta opintoihin. 1960 -luvulla opiskelijat suunnittelivat yhteiskunnallista vallankumousta, nyt opiskelijat toteuttavat yrittäjyysvallankumousta. Kiitokset kuuluvat Janne Puustiselle ja Jussi Kämäräiselle

Keski-Suomeen on syntynyt myös muita yksityisiä yrittäjäyhteisöjä kuten Sanna Jylängin Redesan, Yrittäjän kumppanitalo Jyväskylään ja Sari Saarisen Hubik Keuruulle. Nämä yritykset toimivat SLUSHin tapaan mahdollisimman lähellä pientä yritystä.

Yritykset tarvitsevat myös rahoitusta. Rahoitusta saa yleensä omasta taskusta, pankista ja pääomasijoittajilta. Nyt sitä saa myös yksityisiltä henkilöiltä eli enkeleiltä. Sami Etula on julkaissut viime kuussa ensimmäisen oppaan enkelisijoituksen hakemiseen. Opas on saanut loistava vastaanoton. Painos loppui heti kättelyssä.

Nämä esimerkit kertovat, että muutos on meneillään myös Keski-Suomessa. Minä ainakin haluan olla mukana tekemässä muutosta ja sen myötä myös tulosta!

 

7 kommenttia

Vihreän kullan kirous

Keskiviikkona 5. marraskuuta 2014 | Olli Ristaniemi

Kun tieto Äänekosken biotuotetehtaasta tuli, sain melko pian sen jälkeen lahjaksi veljeltäni kirjan "Vihreän kullan kirous". Se on filosofian tohtorin, Helsingin yliopiston Pohjoismaiden historian dosentin Teemu Keskisarjan kirjoittama kirja suomalaisen puunjalostusteolli-suuden isästä, G. A. Serlachiuksesta, hänen elämästään ja afääreistään.

Serlachius perusti 1800-luvun lopulla erämaahan, Keurusselän ja Kuoreveden väliselle kapealle kannakselle, paperia puusta valmistavan tehtaan asujaimistoineen. Tämä tunnetaan nimellä Mänttä. Me emme tässä teossa ole nähneet metsää puilta, mutta tämä oli maailmanhistoriallinen suoritus, josta meidän on kiittäminen hyvinvointiamme ja koko maapallon paperia.

Kirja on hieno ja uskomaton tarina monessakin mielessä. Serlachius esimerkiksi sai käännettyä osan Suomen aluerakenteesta ja liikennejärjestelmästä nykyisen kaltaiseksi kääntämällä Helsinki-Tampere -radan jatkon länsirannikon vaatimattomien ruotsinkielisten kaupunkien sijasta Näsijärven itäpuolelle Vilppulaan ja Haapamäelle, ns. erämaaradaksi. Tässä meillekin esikuva, kun mietimme vaikkapa oikorataa Lahteen.

Tai kuinka "vesireittien merkitys ei kadonnut minnekään", josta esimerkkinä on Serlachiuksen tilaama Keuruuksi kastettu laiva Keurusselällä. Hienoa, että Keurusselällä siipirataslaiva Elias Lönnroth jatkaa ja kunnioittaa tietyllä tavalla Serlachiuksen perintöä. Tämä esimerkkinä Keitele-Päijänteelle ja edelleen Savon suuntaan.

Kirjan mukaan Serlachius haaveili kaukonäköisesti kaksinapaisesta kaupungista: Mänttä tulisi lohkaista Keuruusta ja Vilppula Ruovedestä. Mitenkäs on käynyt, nyt on kaksinapainen kaupunki Mänttä-Vilppula! Kuten meillä Jämsä-Jämsänkoski ja Äänekoski-Suolahti.

G. A. Serlachius suunnitteli jo 1800-luvun loppupuolella samaa mitä biotuotetehdas suunnittelee nyt: kaikki pääprosessin ulkopuolelle jäävä hyödynnetään. Serlachiuksella niitä olivat mm. kärrynpyörät, kynänvarret ja kiväärinperät. Serlachius ymmärsi myös, että paperitehtaan tulevaisuus ei ollut mekaanisessa hiomisessa vaan puolijalosteessa, selluloosassa. Ja puu näitä kaikkia varten oli saatavissa pääasiassa Keurusseudulta.

Nykyään Serlachius tunnetaan kuvataiteen mesenaattina ja Mänttä, kaksinapainen Mänttä-Vilppula, taidekaupunkina. Kirjasta selviää, että Serlachiuksella oli iso rooli, ehkä merkittävin, kansallisromantiikan läpimurrossa. Me kaikki tunnemme Axel Gallénin (myöhemmin Akseli Gallén-Kallela) kansallisromanttisen tyylisuunnan maalaukset mm. Aino-sarjassa. Minun seinääni, niin kuin varmasti useiden muidenkin kotien seinää, koristaa perintönä saatu kuuluisa Gallénin maalausta mukaileva Aino-ryijy. Gallén asusteli myös Keuruun Huhkojärvellä, jonka tapahtumista hän ehkä sai aiheen taidehistorialliseen legendaan Kullervon kirous.

Serlachius sai 1890-luvulla ajatuksen paviljongista, jossa olisi esillä yleisölle tunnettujen taiteilijoiden esityksiä. Tämä uraauurtava kokeilu, korven keskelle suunniteltu "korkeakulttuurin tukikohta", on tänä päivänä todellisuutta. Kävijöitä viime kesänä oli enemmän kuin Helsingin Kiasmassa!

Kirja osoittaa, että Keski-Suomella on ollut merkittävä rooli Suomen paperinjalostuksessa ja Suomen kansallisromanttisessa tyylisuunnassa. Onneksi nyt näyttää siltä, että tämä "vihreän kullan kirous" säilyy Keski-Suomessa. Äänekoski on saamassa toivottavasti uuden Serlachiuksensa ja mesenaattinsa joka näkee metsän puilta.

Ei kommentteja

Kärkihankkeita jo 140 vuotta

Maanantaina 20. lokakuuta 2014 | Hannu Koponen

Mauno Jokipiin toimittamasta Keski-Suomen historiasta osui silmiini kohta, jossa oli hahmoteltu pääkohtia 1870-luvun alueelliseen edunvalvontaan, tuon ajan kärkihankkeita siis.

Mikä olikaan kolmen kärki? Rautatie, oma lääni ja keskisuomalainen sivistys eli kansakoulujen perustaminen. Rata saatiin nopeasti, 1890-luvun lopulla. Keski-Suomen lääni perustettiin reilun 80 vuoden jälkeen vuonna 1960 - tosin se menetettiin, kun suurläänit muodostuivat 1997. Kansakoulut rakennettiin ja sivistyttiin.

Hyviä hankkeita. Mutta onpa huvittavaa, miten tutulta lista vaikuttaa. Reilun kolmen vuoden työkokemukseni aikana maakunnan edunvalvonnassa olen törmännyt lukemattomat kerrat näihin samoihin asioihin.  Kaksoisraiteen eteen on tehty työtä pitkään. Sen ensimmäisen raiteen viereen voisi piakkoin tulla jo se toinen. Ja sähköistys Äänekosken suuntaan. Nelostie, alempiasteinen tieverkko ja lentoliikenne ovat muita nykyisen edunvalvontamme toistaiseksi muuttumattomia kulmakiviä. 

Läänin toteutumisen sijaan nyt on pinnalla maakunnan eheys: SOTE, nyt jo kai kuopan reunan yli pudonnut kuntarakenneuudistus, valtionhallinnon läsnäolo maakunnassa, poliisi, hätäkeskus, jne. Ja entäs koulutus? Nyt teemme töitä koulutetun työvoiman saatavuuden eteen, vaadimme lisärahoitusta koulujen homekorjauksiin ja toisaalta viemme koulutusosaamista muualle maailmaan.

Tämän päivän kärkihankkeilla on siis melkoinen historia takanaan. Maakuntaa on rakennettu jo pitkään omasta identiteetistä, hyvistä yhteyksistä ja osaamisesta. Jatketaan siis puurtamista.

Ei kommentteja

Verkkoa paikataan pisteillä?

Torstaina 9. lokakuuta 2014 | Merja Lahti


Valtion harventuvaa palveluverkkoa paikataan pisteillä. Keski-Suomessa on jo opittu yhteispalvelupisteisiin, joissa kuntien palveluneuvojat jeesaavat kuntalaisia asiainhoidossa. 

Tai ei kaikkia palveluita tietenkään ole kaikissa pisteissä - yhdessä yhtä ja toisessa toista. Joissakin pisteissä voi olla verottajan palveluja tai Kelan tai TE-toimiston, jossain ehkä maistraatin, poliisin tai oikeusavun palveluja. Yleensä piste ja neuvoja löytyvät kunnantalolta.

Entäs tämä etäpalvelupiste? No se tarkoittaa sitä, ettäValtiovarainministeriö varusti yhteispalvelupisteitä videolaitteistoilla, joiden avulla asiakas pääsee juttelemaan "isolla kirkolla" konttorissaan istuvan viranomaisen kanssa kasvotusten. Keski-Suomessa kerättiin kotiin pisteet (!) ja papukaijamerkit, sillä pilottikokeilussa oli mukana 12 kuntaa. Helppoa kuin heinänteko, sanovat etäyhteydestä ne jotka ovat uskaltautuneet kokeilemaan.  

Huoli on vain ollut sitä, osaako Kalle Kuntalainen mennä pisteeseen, ettei suotta lähde kuupottamaan kirkolle tai kaupunkiin mopolla tai linja-autolla - jos kyseisestä kunnasta nyt enää linja-autoja kulkee. Ja että mistä hän saa tiedon, että tuo mainio piste on omalla kylällä.

Kunnan nettisivulla siitä yleensä kerrotaan, mutta mahtaako Kalle sitä osata sieltä etsiä, jos hänellä on asiaa vaikkapa verottajalle tai TE-toimistoon? Ja hoksaako Kelan asiakas, että tuolta se apu löytyy, Yhteispalvelupiste-kyltin takaa? Kyllä avainasemassa pisteiden markkinoinnissa ovat kyseiset viranomaiset itse: "Seuraavalla kerralla menet Kalle sinne yhteispalvelupisteeseen ja jutellaan videon välityksellä. Ei tarvitse matkustaa tänne asti."

Tätä pisteasiaa on nyt harjoiteltu Keski-Suomessa vuosia. On ehkä jo opittu, mitä tarkoittaa yhteispalvelupiste ja mitä on etäpalvelu. No mitä tekee ministeriö? Lanseeraa uuden pisteen. Saarijärvellä on nimittäin avattu asiointipiste. Että onko se nyt sama vai eri? Ja jos on sama, miksi nimi muuttui? Syy lienee se, että asiointipistekokeilua kustannetaan eri rahoilla kuin sitä aiempaa pistettä. Mutta kyllä nämä moninaiset pisteet pistävät asiakkaan pään pyörälle. Jyväskylän sivutaajamiin kaavaillaan lisäksi - ei yhteispalvelu- eikä asiointipisteitä - vaan monipalvelupisteitä.

Piste. Sehän on välimerkki, joka päättää virkkeen. Tai nollaulotteinen, avaruudellista sijaintia merkitsevä objekti, geometrinen käsite. Tai joukko-opissa joukon alkio tai jäsen. Tai muuttujan tai muuttujavektorin saama arvo, matemaattinen käsite. On olemassa sulamispiste, jähmettymispiste, kiehumispiste ja nollapiste.

Mutta asiointipiste tai palvelupiste? Mihin unohtui sana toimisto?

PS. Menkääs muuten tutustumaan etäpalveluun. Keski-Suomen pisteissä on lokakuussa avoimien ovien päivät, jolloin saa kahvia ja pullaakin. Lue täältä, missä ja milloin. Ja saa sinne muulloinkin mennä.

Ei kommentteja

Olen nähnyt kauniin kaupunkini

Maanantaina 8. syyskuuta 2014 | Olli Ristaniemi


Sain elokuussa käsiini Jyväskylän arkkitehtuurikartan. En ole arkkitehti eivätkä Jyväskylän yksittäiset talot, rakennuskokonaisuudet tai asuinalueet ole herättäneet mitään ihmeenpää intohimoa. Vaikka olen jyväskyläläinen, tunnustan että en ole aikaisemmin kunnolla nähnyt metsää puilta - eli yksittäisiä arkkitehtonisesti hienoja taloja, rakennuksia ja asuinalueita. Kunnon metsä avautui minulle arkkitehtuurikartan kautta.

Jyväskylän kaupungin kaavoituksen tekemä arkkitehtuurikartta herätti jo ulkoasultaan kiinnostukseni. Meinasin heti repäistä karttaa sitovan pannan, mutta onnekseni huomasin, että siihen sisältyi tietoa arkkitehtuurikarttojen mittakaavoista ja kaupungin sijainnista. Kartassa kuvataan kaupungin keskustan, Vaajakosken ja Säynätsalon arkkitehtonisesti hienot kohteet. Kartan taitto, mattapintaisuus ja kuvitus sekä lyhyet kohdekuvaukset ovat onnistuneet hienosti.

En tiedä onko muilla keskisuomalaisilla kunnilla tai kaupungeilla, tai valtakunnantasolla, mitään vastaavaa. Jos ei niin tehkää.

Olen koko ikäni kolunnut keskisuomalaisia geologisia kohteita, urheilukenttiä, urheiluhalleja, pururatoja, luonnonsuojelualueita, virkistyskohteita, teollisuusalueita, taajamia, yrityksiä jne. Nyt Jyväskylän kaavoitusporukka on pannut minut arkkitehtuurikartallaan seinää vasten. Kartta on ollut mukanani, kuin suunnistajalla, juoksu- ja pyöräilylenkeilläni. Olen saanut aivan toisenlaisen näkökulman kotikaupunkiini kuin mitä minulla on ollut. Haluan muistakin keskisuomalaisista kunnista ja kaupungeista vastaavaa.

Jussi Jäppisen väitöskirjan nimi vuodelta 2005 on "Oletko koskaan nähnyt kauniin kaupungin". Jyväskylän arkkitehtuurikartta on avannut minulle tämän kauniin kotikaupunkini.

Kiitos Jyväskylän kaavoitus!

 

Ei kommentteja

Keski-Suomen strategian toteuttamisesta

Keskiviikkona 6. elokuuta 2014 | Olli Ristaniemi

Hyvät työkaverit ja yhteistyökumppanit,

Keski-Suomen strategian vaatimusten toteuttaminen velvoittaa meitä analysoimaan nykyisiä taloudellisia ja hallinnollisia oloja. Samoin töidemme määrän ja alan jatkuva kasvu vaatii täsmällisyyttä ja päättäväisyyttä sekä osallistumistason kohottamista.

Ei ole tarpeen ruveta todistelemaan laajasti näiden ongelmien vakavuutta ja merkitystä, sillä rakenteellisten ehtojen vahvistaminen ja kehittäminen tekee mielenkiintoiseksi yrityksen eritellä erilaisia toimintamuotoja. Toisaalta henkilökunnan osaksi tulevien tehtävien vaikeustaso ja kohdentuminen näyttelee keskeistä osaa pohdittaessa ennusteita tulevaisuuden kehityssuunnista.

Ei kuitenkaan sovi unohtaa, että nykyinen organisaatiorakenne tekee vaikeaksi arvioida alustavia ehdotuksia. Niinpä organisaatiomme uusi toimintakaavio takaa sen, että huomattava osa on aktiivisesti mukana hahmoteltaessa sellaista henkilörakennetta, joka vastaa nykyhetken tarpeisiin.

Laaja ja monipuolinen kokemus sekä luovien näkemysten huomiointi täyttää tärkeän tehtävän, kun määritellään virikkeellisiä kehittämistavoitteita. Keskeiset strategiset periaatteet samoin kuin erilaisten toimintamuotojen jatkuva kehitys antaa myönteisen panoksen maakuntastrategian toteuttamiseen ja edistää asiaan kuuluvia toimintaolosuhteita.

Ja lopuksi, hyvät työkaverit ja yhteistyökumppanit, arkipäivän kokemukset osoittavat, että asennekasvatuksen yleinen käynnistäminen edellyttää huolellista valmistautumista ja kehitysmallia.

********
Älkää ottako edellä olevaa tosissanne. Teksti perustuu puolalaisten opiskelijoiden kommunismin aikana kehittämään malliin puoluevirkailijoille. Mallissa yhdistellään sarakkeiden rivejä toisiinsa ja näin saadaan aikaiseksi jopa 40 tunnin puhe. Malli ratkaisee puheiden pitämiseen liittyvät ongelmat lopullisesti ja ikiajoiksi eikä aiheuta vastaväitteitä kuulijoiden taholta.

Yksi kommentti

Odotettavissa pitkä kuuma kesä

Tiistaina 24. kesäkuuta 2014 | Veli-Pekka Päivänen


Konepaja käy tulikuumana, otsikoi Talouselämä 24.6.2014 ja jatkaa: taas uusi tilaus, Valmetin viimeaikainen tilausvyöry saa jatkoa.

Kuuma kesä on tulossa siis ainakin Valmetille ja toivottavasti myös pitkä sellainen. Näitä uutisia on kaivattu ja onneksi niitä on tullut jatkuvasti lisää. Valmet on saanut useita isoja tilauksia pitkin kevättä ja kesää. Myös muilla konepajoilla tilauskirjat ovat täyttymään päin. Näyttää vahvasti siltä, että Keski-Suomen teknologiateollisuuden suhdannenäkymät ovat kääntyneet hyvään nousuun usean laihan vuoden jälkeen.

Pitää tosin muistaa, että vie oman aikansa ennen kuin tilaukset näkyvät konepajan saleissa, mutta ainakin tällä hetkellä suunnittelupuoli on hyvin työllistettyä. Syksyllä vilkastuu myös tuotantopuoli ja sitä kautta kohenee työllisyystilanne koko alihankintaketjussa.

Keski-Suomen teknologiateollisuuden päätuotteita ovat erilaiset investointihyödykkeet, kuluttajatuotteita valmistavaa teollisuutta täällä on hyvin vähän. Nyt globaali teollisuus on alkanut investoida, etunenässä erityisesti metsäteollisuus. Tämä näkyy nyt vahvana tilauskannan kasvuna Keski-Suomessa. Voisi siis todeta, että Keski-Suomen perinteinen metalliteollisuus on osoittautunut kansainvälisesti kilpailukykyiseksi. Onneksi, sillä muutoin olisi tulossa kylmä ja kolea syksy.

Toivotan kaikille yhtä kuumaa ja pitkää kesää kuin keskisuomalaisille konepajoille näyttää olevan tulossa.

PS. Ensi kesästä se vasta kuuma ja pitkä tuleekin, kunhan Äänekosken biotuotetehtaan rakentaminen alkaa.

Ei kommentteja

Nuoret mukaan maakunnan päätöksentekoon

Maanantaina 16. kesäkuuta 2014

Nuoret ovat olleet mukana päätöksenteossa lyhyen ajan. Monet nuoret vaikuttajat ovat mukana useilla politiikan alueilla. Sitä kautta nuorilla on laaja-alainen käsitys päivän politiikasta ja yhteyksiä yhteiskunnan eri alueille.

Nuorten mukaan ottaminen rikastuttaa päätöksentekoa ja auttaa löytämään kaikki mahdollisuudet eri päätöksiin. Tuoreiden ajattelijoiden ja tekijöiden mukaan ottaminen on kannattava investointi tulevaisuuden maakunnan toiminnassa.

Nuorilla pitäisi olla enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa maakunnan asioihin. Varsinkin niihin, jotka koskevat nuorisoa. Nuoret haluavat vaikuttaa asioihin aikaisemmassa vaiheessa. Nuorilla ei ole kauheasti mahdollisuuksia tuoda ääntään kuuluviin ja tämä pitäisi muuttaa.

Nuorten mahdollisuuksia vaikuttaa asioihin ovat esimerkiksi, että nuorisovaltuutetut saavat osallistua lautakuntien kokouksiin. Myös nuoret voivat vaikuttaa omiin asioihinsa esimerkiksi koulussa oppilaskunnan kautta. Nuoret voivat halutessaan myös vaikuttaa asioihin erilaisten foorumien ja netin kautta.

Nuoret haluavat vaikuttaa asioihin, jotka koskevat heitä. Nuoriso haluaa vaikuttaa esimerkiksi sellaisiin asioihin, kuin yleiset oleskelupaikat, skeittiparkit ja muut urheilualueet, kuten esimerkiksi jalkapallokentät ja ulkojäät, nuorisotilat ja kirjastot. Nuorisoa kiinnostaa myös politiikka ja oman kunnan asiat.

Nuorten mielipide on tärkeä. Nuorilla pitäisi olla enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa asioihin. Joillakin aikuisilla vaikuttajilla on sellainen käsitys, ettei nuorisoa kiinnosta tai että he eivät ota asioita tosissaan. Nuorisoa ei pidä aliarvioida. Nuorten mielipiteet tuovat uusia näkökulmia asioihin.

Nuoriso ajattelee että maakunnassa on hyvä koulutusjärjestelmä, mutta työllistyminen saattaa mietityttää. Nuorten mielipiteitä saisi kuuluviin esimerkiksi palkkaamalla kesätyöntekijöitä ja kyselemällä heidän mielipiteitään ja kertomalla kaikille nuorille mahdollisuuksista vaikuttaa asioihin. Nuorten mielipiteitä pitäisi kuunnella ja ottaa huomioon, jotta asioita voitaisiin parantaa.

Nuorten vaikuttamismahdollisuudet ovat nousussa, sillä esimerkiksi Jyväskylässä on nuorisovaltuusto. Nuorisovaltuusto ajaa nuorten asioita ja etuja sekä jakaa rahaa vuosittain nuorten omille hankkeille.

Ujoimmatkin nuoret saisivat ääntään kuuluviin sosiaalisen median kautta. Mielipiteitä ja ehdotuksia voisi kirjoittaa foorumeille ja erilaisille palstoille, joista sitten vaikuttajat voisivat lukea niitä.

Nuorten äänet kuuluviin maakunnan päätöksenteossa!

 

Ei kommentteja

Biopesua

Torstaina 15. toukokuuta 2014 | Veli-Pekka Päivänen

Maailma muuttuu ja mielipiteet sen mukana. Näin voisi todeta kun olen seurannut Äänekosken uuden biotuotetehtaan investointisuunnitelman saamaa laajaa huomiota. Kaikki ovat hankkeen takana ja ylistävät sitä isänmaallisena tekona. Miten on mahdollista, että uuden sukupolven sellutehtaan investointisuunnitelma herätti kaikkien mielenkiinnon ja että kaikki haluavat olla mukana?

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Luovuutta ruokitaan hyvällä johtamisella,

Maanantaina 12. toukokuuta 2014


Descom Oy:n henkilöstöjohtaja Minna Liminka oli alustajana Keski-Suomen tulevaisuusfoorumissa viime viikolla.

Lue Minnan blogi, klikkaa linkkiä: 

http://minnaliminka.wordpress.com/2014/05/10/luovuutta-ruokitaan-hyvalla-johtamisella/

 

Ei kommentteja

Hyvää Vappua aluekehittäjille!

Keskiviikkona 30. huhtikuuta 2014 | Hannu Korhonen


Julkisuuteen kansakunnan arvioitaviksi nostetaan monen alan ammattilaisia. Toimintatapojaan, työn vaaroja, hauskoja sattumuksia ja asiakaspalveluaan ovat päässeet näyttämään sähköisessä mediassa esim. poliisit, turvallisuustyöntekijät, ensihoitajat, rajavartijat, tullin työntekijät, personal trainerit ja matkaoppaat. Julkisen puolen ammatit ovat olleet vahvasti esillä. Iso joukko ammattilaisia on kuitenkin edelleen ilman tällaista julkisuuden tuomaa arvostusta, aivan kuin kaikkia ammattilaisia ei kohdeltaisi samanarvoisesti. Erityisesti oudoksuttaa: kuinka maakuntien liitoissa työskentelevät aluekehittäjät eivät ole mediaa kiinnostaneet?

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Muut vie, Keski-Suomi vikisee

Keskiviikkona 26. maaliskuuta 2014 | Veli-Pekka Päivänen

Suomessa on ollut meneillään jo usean vuoden ajan aluehallinnon ja -palveluiden uusjako sekä samalla uusien aluerajojen veto. Näin on tapahtunut sekä julkisella että yksityisellä puolella.

Julkisen hallinnon ja palveluiden osalta Keski-Suomi ja Jyväskylä ovat olleet menettäjinä. Esimerkkeinä voisi mainita hätäkeskuksen siirron Jyväskylästä Vaasaan, poliisihallinnon siirron Jyväskylästä Tampereelle, Finnveran aluetoimiston siirron Jyväskylästä Tampereelle sekä viimeisempänä SOTE-asiat Keski-Suomesta Kuopioon. Myös EU-rahoituspäätöksiä keskitetään: Keski-Suomen liiton EU-rahoituspäätökset ja hallinto hoidetaan jatkossa Pirkanmaan liitossa ja kaikki Länsi-Suomen ELY-keskusten EU-päätökset ja hallinnot Keski-Suomen ELY-keskuksessa.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Onko se nyt niin vaikeaa?

Maanantaina 24. maaliskuuta 2014 | Hannu Koponen

Odotin viime viikolla illansuussa bussia suurehkon kaupan välittömässä läheisyydessä. Pysäkille kävelee kauppakassiensa kanssa rouva. Hän istahtaa bussipysäkin penkille ja kaivaa kassistaan suklaapatukan. Herkku sujahtaa rouvan suuhun ja käärepaperi tipahtaa maahan, siihen oikean käden viereen. Roska-astia oli heti siinä rouvan vasemman käden vieressä. Olin hämmentynyt, mutta samalla ymmärrän, että vahinkoja nyt sattuu.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Kieli poskessa hanketietokannassa

Keskiviikkona 12. maaliskuuta 2014 | Merja Lahti


(Olen erottanut tekstissä suorat lainaukset kursiivilla.)

Motivoidakseni itseäni tässä taannoin lomaviikon viettoon, lueskelin EU:n rakennerahastohankkeiden tietokantaa netissä. Välillä en tiennyt, itkeäkö vai nauraa. Tietokannastahan pitäisi selvitä, mitä hankkeissa tavoitellaan, mihin toimenpiteisiin hankerahoja käytetään ja erityisesti mitä hyötyä hankkeista on.

2 kommenttia Lue koko kirjoitus

Solmuun mennyt valokuitu ja muita innovaatioita

Keskiviikkona 26. helmikuuta 2014 | Merja Lahti

On tässä tullut mieleen, että olivatko entisaikain päättäjät rohkeampia ja avarakatseisempia kuin nykyiset. Innovatiivisempia - niin kuin nykyään sanotaan? Moitittiin kai niitäkin tuhlaajapojiksi ja verenimijöiksi, jotka veronmaksajain verta juovat. Silti ne tekivät huimia päätöksiä.

 

Niin kuin esimerkiksi nämä muinaiset jyväskyläläiset. Nehän tulivat päättäneeksi jo 1800-luvun lopulla, että rakennetaanpa tänne tuhansien järvien taakse, metsien keskelle, alle kolmen tuhannen asukkaan pikkukaupunkiin komea Kunnallistalo. Hommataan sinne osaavat muurarit, kipsityöntekijät ja koristemaalarit muualta, kun täällä ei sellaista osattu - maksoi mitä maksoi. Edelsihän rakennuspäätöstä tietysti julkinen kinastelu puolesta ja vastaan, vaatihan se äänestyksen valtuustossa ja valituskierroksen, totta kai, mutta hanke kuitenkin toteutui. Eikä sitä tiemmä kukaan ole katunut - että kylläpä harmittaa kun on niin hieno talo keskellä kaupunkia, olisi pitänyt jättää rakentamati.

2 kommenttia Lue koko kirjoitus

Ei käänny ilman ihmistä

Maanantaina 10. helmikuuta 2014 | Raija Partanen

Verkkokauppa Amazon myy Googlen käännösohjelmalla käännettyä kirjallisuutta. Moni maailmakirjallisuuden klassikko kääntyy mm. suomeksi helposti, nopeasti ja halvalla, kun teknologialla korvataan ihmistyövoima eli kääntäjät. Kuten tunnettua - ihmisillehän ainakin toistaiseksi pitää maksaa palkkaa.

Helsingin Sanomien uutisessa aprikoitiin, pitäisikö tällaisesta teknologian käytöstä olla huolissaan. Sen voi jokainen itse arvioida vaikkapa oheisen lyhyen käännöstekstin perusteella.  Teos on Arthur Conan Doylen Memoirs Of Sherlock Holmes (Sherlock Holmesin muistelmat): "Olimme jättäneet Reading kaukana takanapäin ennen hän iski viimeisin niistä istuimen alle, ja tarjosi minulle hänen sikari-tapaus."

Suomen kieli on rakenteeltaan sen verran omalaatuinen, että käännösohjelmat eivät käännöksistä selviä, ja tarvitsemme edelleenkin ammattitaitoisia ihmisiä vieraskielisen kirjallisuuden saattamiseen meidän suomalaisten iloksi omalla kielellämme.

Suomen kieli ja automaattikäännös osoittautuvat ainakin tässä vaiheessa tuhoon tuomituksi yhtälöksi. Sen sijaan mielenkiintoista ja älykästä näkemystä teknologioiden käytöstä tarjoaa futuristi, kauppatieteiden tohtori Elina Hiltusen ja teknologian tohtori Kari Hiltusen teos Teknoelämää 2035.

Mutta se onkin sitten jo kokonaan eri tarina.

Elina Hiltusen näkemyksiä aiheesta sopii tulla kuulemaan seuraavaan tulevaisuusfoorumiin "Luovuus Keski-Suomen kilpailutekijänä" 7.5.2014 Aalto-salille.

 

Ei kommentteja

Tuleekohan ähky?

Keskiviikkona 5. helmikuuta 2014 | Olli Ristaniemi

Nyt se sitten on alkanut. Nimittäin entisen urheilijan, nykyisen kunto- ja penkkiurheilijan supervuosi. Nyt ei riitä, että kuntoilee, vaan täytyy istua Ylen urheilulähetysten ääressä, seurata Eurosporttia ja kuunnella Ylen puhetta oikein urakalla yötä päivää. Ilma on täynnä todellista urheilujuhlaa.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Viru-Nigulan kuosia sukissa

Tiistaina 7. tammikuuta 2014 | Hannu Koponen

Minä olen kateellinen. Vietin minilomaa erinomaisessa seurassa Tallinnassa ja totesin taas kerran virolaisten osaavan. Tällä kertaa tarkoitan pukeutumista ja vielä tarkennettuna kansallispukukuoseja.

Virossa on jo pitkään ollut saatavilla eri alueiden kansallispukukuosisia tuotteita. On saapasta ja sukkaa, erilaisia pussukoita kännyköille ja löytyypä pussilakanoitakin kansallispukukuosissa.  Toistaiseksi olen törmännyt Suomessa vain Duudsonien vanavedessä uutta renessanssia elävään Jussi-paita -kuosiin. Koska minusta kansallispukukuviot ovat hauskoja, minut saattaakin tavata jatkossa Viru-Nigulan tai Kihnun kansallispukujen kuoseja mukailevissa kirkkaan värisissä sukissa.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Joululaulujen sanat eivät päde

Torstaina 19. joulukuuta 2013 | Merja Lahti

Joululaulujen sanat eivät päde. Miettikääpäs esimerkiksi näitä klassikkoja.

Kun maass on hanki ja järvet jäässä ... no ei todellakaan ole. Järvet ehkä sen verran että henkensä kaupalla harrastavat talvikalastajat voivat intoilla pilkkiongelle. Laulun säkeistä yksi kyllä pätee vuodesta toiseen: on silmä sammunut auringon! Pimeä putoaa mustan hupun lailla, heti kun aamuhämärästä on toinnuttu.

On hanget korkeat nietokset... Hah. Vihreä tai rusahtava nurmikko kuultaa liukkaan kiiltävän jään läpi puistikoissa. Pipotta hyvin tarkenevat joululomalaiset kävellä köpöttävät iljanteilla jalat jäykkinä. Talonmiehet syytävät jalkakäytäville lisää liukassantaa.

Tuimat Pohjolan tuuloset kyllä puhaltavat välillä niin että terassien katot humahtelevat ja kuivat oksankarahkat lentelevät puista. Ruudun sääsetä pääsee vakavana varoittelemaan oskarista, seijasta ja mitä näitä nyt on.

Joskus tosin käy niin, että lunta tulvillaan on raikas talvisää... varsinkin jos on pakko ajaa autolla pimeää taivalta ja vastaan tulee irtolunta pöllyttävien rekkojen jono. Mutta aika pian kilvan leijailevat talven valkohiutaleet sössöytyvät maahan kuraiseksi loskaksi tai tuulilasiin alijäähtyneeksi möhnäksi.

Kilisee kilisee kulkunen loistehessa nietoksen... tunnelmoi vanhoja kunnon talvia haikaileva joululaulu, joka on muuten virolaista alkuperää - Tiliseb, tiliseb, aisakell! Viisu kertoo, miten käy yli harjanteen kulku reen hiljalleen. No kai se käy hiljalleen jos harjanteella on kesäkeli - mikään liinakko jaksa rekeä vetää kun hiekka rahisee alla jalaksen.

Joululauluista ajankohtaisin taitaa olla No onkos tullut kesä? No on. Tosin ei sekään talven keskelle vaan sen tilalle.

Ihmetellä sopii, oliko satusetä Sakari Topelius - vai ehkä suomentaja Martti Korpilahti - kaukokatseinen, kun kirjoitti Sylvian joululaulun toiseen värssyyn näin:

Miss' sypressit tuoksuu nyt talvellakin,
istun oksalla uljaimman puun,
miss' siintääpi veet, viini on vaahtovin
ja sää aina kuin toukokuun...

No niin, tiedämme että Topelius sijoitti laulun Italiaan, Etnanpa naapuriin, mutta eiköhän tuo kuvaus pian soveltune koto-Suomeenkin.

Sylvian joululaulusta puheen ollen, työkaveri äityi ihmettelemään, että mikä siinä on että ihmisten pitää jouluna tukkia kirkkoihin kuuntelemaan ankeita biisejä.

Niinpä.

Hyvää Joulua.

Ei kommentteja

Kaikki on vinksin vonksin tai ainakin heikun keikun

Tiistaina 10. joulukuuta 2013 | Olli Ristaniemi

Yllä olevat Peppi Pitkätossun laulun sanat tulevat useasti mieleeni, kun pyöräilen työmatkojani ja muutenkin ympäri Keski-Suomea. Nimittäin liikennemerkit ovat monin paikoin vinksin vonksin.

Arvioni on, että 10-20 prosenttia merkeistä on kallellaan johonkin suuntaan, joillakin tieosuuksilla jopa puolet. Myös pientareen muoviset varoitustolpat ovat usein miten sattuu tai osa puuttuu.

Vinksin vonksin olevat liikennemerkit antavat tiellä liikkujalle epäsiistin ja heikon kuvan tienpitomme tasosta. Ja mitähän ulkomaalainen tästä ajattelee? Ei luulisi olevan kallista pitää merkit suorassa. Tämä operaatio olisi hyvä tehdä aina kesän kynnyksellä.

Pyöräretkilläni olen pannut myös merkille, että valtaosa kevyen liikenteen väylistä on heikun keikun. On kuoppia, töyssyjä ja rakoilua. Osaa näistä väylistä voi pitää pyöräilijälle jopa vaarallisina, esimerkiksi Saarijärvellä valtatieltä 13 Tarvaalan suuntaan. Kyllä teitä ja katuja hinkataan ja höylätään, miksi sitä ei tehdä yhtä intensiivisesti kevyen liikenteen väylille? Positiivista on, että Jyväskylässä ainakin näin alkutalvesta on Keljon kevyen liikenteen väyliä hoidettu ja hiekoitettu kiitettävästi. 

Kuokkalan kehäväylä avattiin hiljan ja kevyen liikenteen väylä on hieno. Mutta miksi esimerkiksi Ristonmaan liikenneympärässä pyörätien ja ajoradan välinen kiveys on tehty pyöräilyn kannalta liian jyrkäksi kulmaltaan? Tähän samaan asiaan on Jyväskylän Pyöräilyseura kiinnittänyt huomiota monessa paikassa.

Ihmisiä kannustetaan liikkumaan jalan ja pyörällä mutta näille tarkoitettujen väylien huono kunto ei siihen innosta.

 

 

 

Ei kommentteja

Saksalainen tehokkuustoimisto ei piiperrä

Keskiviikkona 20. marraskuuta 2013 | Hannu Koponen

Ongelmallisia sanoja on monia. Esimerkiksi tehokkuus on parempi sana kuin kestävyys. Pienellä pesulla tehokkuus on kuitenkin kestävää. Tämän opin Ruhrin alueella vieraillessani, kiitos Sitran ja Jyväskylän kaupungin yhteisen hankkeen "Resurssiviisas alue".

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus