Hyvää Keski-Suomen päivää 2015!


Vuonna 2015 Keski-Suomen päivä omistetaan kuntoilulle, liikunnalle ja hyvinvoinnille.

 

Toimi näin!


Keksi hyvä idea ja järjestä liikunnallinen, hyvinvointia edistävä tapahtuma. Houkuttele mukaan muita - lähinaapurit tai koko kylä, kortteli tai kaupunginosa, luokka, harrastusporukka tai työkaverit tai vaikka perhe tai suku.

Esimerkiksi...

Tapahtuma voi olla vaikkapa kimppakävelyä sauvoilla tai ilman, juoksua, tanssia, jumppaa, kiipeilyä, retkeilyä, saliharjoittelua tai pyöräilyä. Tai haastakaa porukka ulos pelaamaan - polttopalloa tai kymmentä tikkua laudalla. Tai ulkoiluttakaa vanhuksia, jotka tarvitsevat siihen apua tai järjestäkää vaikka lastenvaunujen kokoontumisajot.

 

Kerro omasta tapahtumastasi tällä lomakkeella.

Julkaisemme tapahtumatiedot tällä sivulla ja tiedotamme niistä myös viestimille.

Tänä vuonna emme julkaise painettua ohjelmalehtistä Keski-Suomen päivän tapahtumista, vaan luotamme sähköisen viestinnän voimaan. 

 

Seuraa ja kommentoi myös Facebookissa. www.facebook.com/KeskiSuomenPaiva


Kerro Facebookissa myös, miten liikunnallinen Keski-Suomen päivä meni, mitä tapahtui ja paljonko oli osallistujia. Laita sinne myös kuvia.  

 

Keski-Suomen päivän julisteet

ovat käytettävissänne edelleen. Voitte tilata niitä Keski-Suomen liitosta
os. merja.lahti(at)keskisuomi.fi tai ladata niitä netistä tältä sivulta 1.3. alkaen.


Mikä Keski-Suomen päivä?

 

Huhtikuun 18. päivä on nimetty Keski-Suomen päiväksi siitä syystä, että käsite Keski-Suomi nousi tiettävästi ensimmäistä kertaa historiassa julkiseen keskusteluun sanomalehden palstalle 18.4.1856. Silloin Suometar-lehti julkaisi sivuillaan kirjoituksen, jonka oli laatinut jyväskyläläinen piirilääkäri Wolmar Styrbjörn Schildt, tuo suomalaisuuden, suomen kielen ja Keski-Suomen maakunta-aatteen puolestapuhuja.

Schildt kirjoitti:

"Jospa maaherran oikeutta saataisiin Jyväskylään, joka asia oliskin sangen suotuisa ja toivottava täällä kaukana maan sydämessä. Totta se varallisesti ja hengellisesti ylentäisi näitä seutuja, joka olisikin voimallinen kohoke koko Keski-Suomelle, sekä tälle nuorelle kaupunnille. Ja varmaan Suomen armollinen esivalta, joka valvoo joka maakunnan etua, myös toimittaa ajan kuluessa uutta maaherran lääniä Keski-Suomeen."  

Keski-Suomen päivää vietettiin maakunnassa 1980-luvulla monenlaisten kulttuuritapahtumien merkeissä. Koulut olivat vahvasti mukana Keski-Suomen päivän juhlistamisessa.

2000-luvun taitteen molemmin puolin Keski-Suomen liitto yhdessä kuntien kanssa järjesti Keski-Suomen juhlan vuorotellen eri seutukunnissa.  Kunnat tuottivat juhliin omaleimaisen ohjelman ja tarjoiltavat noudattelivat paikallisia perinteitä.

Nykyään Keski-Suomen päivä on vapaamuotoinen, talkoohenkinen erikokoisten ja -näköisten tilaisuuksien ja tapahtumien päivä, jota vietetään omaehtoisesti eri puolilla maakuntaa.

 


Kysy lisää Keski-Suomen päivästä:

Viestintäpäällikkö Merja Lahti
merja.lahti(at)keskisuomi.fi
P. 040 595 0000