Hyvää Keski-Suomen päivää 2015!


Vuonna 2015 Keski-Suomen päivä omistetaan kuntoilulle, liikunnalle ja hyvinvoinnille.

Keski-Suomen liitto kutsuu kaikki keskisuomalaiset kuntoilemaan Keski-Suomen päivänä, lauantaina 18.4.2015.

Liiku tai järjestä liikunnallinen tapahtuma – kävele, juokse, tanssi, jumppaa, kiipeile, retkeile, kuntoile salilla, pyöräile, ulkoiluta vanhuksia, jotka tarvitsevat siihen apua tai järjestä vaikka lastenvaunujen kokoontumisajot.

Keksi hyvä idea ja houkuttele mukaasi muita – perhe tai suku, lähinaapurit, koko kylä, kortteli tai kaupunginosa, luokka, harrastusporukka tai työkaverit.

Kerro siitä Keski-Suomen päivän Facebook-sivulla, www.facebook.com/KeskiSuomenPaiva.

Kerro Facebookissa myös, miten liikunnallinen Keski-Suomen päivä meni, mitä tapahtui ja paljonko oli osallistujia. Laita sinne myös kuvia.  

Keski-Suomen päivänä jaetaan myös Keski-Suomi -palkinto 2015. 


Keski-Suomen päivä - 18. huhtikuuta

Huhtikuun 18. päivä on nimetty Keski-Suomen päiväksi siitä syystä, että käsite Keski-Suomi nousi tiettävästi ensimmäistä kertaa historiassa julkiseen keskusteluun sanomalehden palstalle 18.4.1856. Silloin Suometar-lehti julkaisi sivuillaan kirjoituksen, jonka oli laatinut jyväskyläläinen piirilääkäri Wolmar Styrbjörn Schildt, tuo suomalaisuuden, suomen kielen ja Keski-Suomen maakunta-aatteen puolestapuhuja.

Schildt kirjoitti:

"Jospa maaherran oikeutta saataisiin Jyväskylään, joka asia oliskin sangen suotuisa ja toivottava täällä kaukana maan sydämessä. Totta se varallisesti ja hengellisesti ylentäisi näitä seutuja, joka olisikin voimallinen kohoke koko Keski-Suomelle, sekä tälle nuorelle kaupunnille. Ja varmaan Suomen armollinen esivalta, joka valvoo joka maakunnan etua, myös toimittaa ajan kuluessa uutta maaherran lääniä Keski-Suomeen."  

Keski-Suomen päivää vietettiin maakunnassa 1980-luvulla monenlaisten kulttuuritapahtumien merkeissä. Koulut olivat vahvasti mukana Keski-Suomen päivän juhlistamisessa.

2000-luvun taitteen molemmin puolin Keski-Suomen liitto yhdessä kuntien kanssa järjesti Keski-Suomen juhlan vuorotellen eri seutukunnissa.  Kunnat tuottivat juhliin omaleimaisen ohjelman ja tarjoiltavat noudattelivat paikallisia perinteitä.

Nykyään Keski-Suomen päivä on vapaamuotoinen, talkoohenkinen erikokoisten ja -näköisten tilaisuuksien ja tapahtumien päivä, jota vietetään omaehtoisesti eri puolilla maakuntaa.

 


Kysy lisää Keski-Suomen päivästä:

Viestintäpäällikkö Merja Lahti
merja.lahti(at)keskisuomi.fi
P. 040 595 0000