Hyvää Keski-Suomen päivää 2015!


Vuonna 2015 Keski-Suomen päivä omistetaan kuntoilulle, liikunnalle ja hyvinvoinnille.

 

Reippaat ja aktiiviset keskisuomalaiset järjestävät Keski-Suomen päivänä 18.4. reilut kaksikymmentä tapahtumaa, joissa liikutaan, kuntoillaan tai voidaan muuten vaan hyvin.

Tapahtumia on Jyväskylässä, Korpilahdella, Laukaassa, Petäjävedellä, Keuruun Pihlajavedellä, Jämsässä, Joutsassa, Toivakassa, Luhangassa, Saarijärvellä, Karstulassa ja Kannonkoskella. 

 

Keski-Suomen päivän 2015 ohjelma

Tutustu ohjelmaan! Muutokset mahdollisia.
Tapahtumien ilmoittaminen päivän ohjelmaan on päättynyt. Kiitos aktiiveille! 

 

 

Seuraa ja kommentoi myös Facebookissa. www.facebook.com/KeskiSuomenPaiva

 

 

Kerro Facebookissa myös, miten Keski-Suomen päivä meni, mitä tapahtui ja paljonko oli osallistujia. Laita sinne myös kuvia.  

 

Keski-Suomen päivän julisteet

ovat käytettävissänne. Voitte tilata niitä Keski-Suomen liitosta
os. merja.lahti(at)keskisuomi.fi tai ladata niitä tältä sivulta.


Mikä Keski-Suomen päivä?

 

Huhtikuun 18. päivä on nimetty Keski-Suomen päiväksi siitä syystä, että käsite Keski-Suomi nousi tiettävästi ensimmäistä kertaa historiassa julkiseen keskusteluun sanomalehden palstalle 18.4.1856. Silloin Suometar-lehti julkaisi sivuillaan kirjoituksen, jonka oli laatinut jyväskyläläinen piirilääkäri Wolmar Styrbjörn Schildt, tuo suomalaisuuden, suomen kielen ja Keski-Suomen maakunta-aatteen puolestapuhuja.

Schildt kirjoitti:

"Jospa maaherran oikeutta saataisiin Jyväskylään, joka asia oliskin sangen suotuisa ja toivottava täällä kaukana maan sydämessä. Totta se varallisesti ja hengellisesti ylentäisi näitä seutuja, joka olisikin voimallinen kohoke koko Keski-Suomelle, sekä tälle nuorelle kaupunnille. Ja varmaan Suomen armollinen esivalta, joka valvoo joka maakunnan etua, myös toimittaa ajan kuluessa uutta maaherran lääniä Keski-Suomeen."  

Keski-Suomen päivää vietettiin maakunnassa 1980-luvulla monenlaisten kulttuuritapahtumien merkeissä. Koulut olivat vahvasti mukana Keski-Suomen päivän juhlistamisessa.

2000-luvun taitteen molemmin puolin Keski-Suomen liitto yhdessä kuntien kanssa järjesti Keski-Suomen juhlan vuorotellen eri seutukunnissa.  Kunnat tuottivat juhliin omaleimaisen ohjelman ja tarjoiltavat noudattelivat paikallisia perinteitä.

Nykyään Keski-Suomen päivä on vapaamuotoinen, talkoohenkinen erikokoisten ja -näköisten tilaisuuksien ja tapahtumien päivä, jota vietetään omaehtoisesti eri puolilla maakuntaa.

 


Kysy lisää Keski-Suomen päivästä:

Viestintäpäällikkö Merja Lahti
merja.lahti(at)keskisuomi.fi
P. 040 595 0000