Keski-Suomen vahvuudet kiinnostavat maailmalla

06.10.2017


Keski-Suomessa 4.10. vierailleet Suomen OECD-edustuston erityisasiantuntijat Juho Korteniemi ja Aleksi Kalenius toivottavat tervetulleeksi tiiviimmän yhteistyön OECD-maailman ja Keski-Suomen välillä.

"Keski-Suomen hyvät esimerkit kiinnostavat OECD-tasollakin. Esimerkiksi Keski-Suomen biotalouden ekosysteemistä olisi paljon kerrottavaa muille jäsenmaille", toteaa Juho Korteniemi. "Edustusto on kiinnostunut myös auttamaan tiiviimpien yhteistyösuhteiden luomisessa ja vaikkapa Ranskan markkinoille pääsemisessä."

 

Korteniemi analysoi maailmantalouden trendejä, ja näki niiden olevan nyt Keski-Suomen viennille suosiolliset. Palveluiden osuus työllisyydestä ja arvonlisästä nousee sekä Keski-Suomessa että maailmanlaajuisesti. Kasvun mahdollisuuksia on edelleen sekä kaupungeissa että maaseudulla.

 

Aleksi Kalenius puolestaan havahdutti tilastojen avulla huomaamaan suomalaisten osaamistason muutoksen: koululaisten tulokset ovat kääntyneet laskuun useissa osaamista mittaavissa testeissä. Myös kouluttautumisen tasossa Suomi on nopeasti pudonnut kärkimaiden joukosta. Koulutuksen kannattavuus on yhä hyvä ja pikemminkin nousussa kuin laskussa.

 

Vieraille esiteltiin keskisuomalaisina esimerkkeinä Kasvu Openin toimintaa ja VTT:n kuitututkimusta.

Uljas Valkeinen: Kasvu Open, kansanliike, joka tuo kasvun kaikkien ulottuville

Jani Lehto: VTT Jyväskylä - Maailmanluokan kuitututkimusta Jyväskylässä