Keski-Suomelle uusi maakuntakaava ja maakuntaohjelma

01.12.2017


Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi tänään 1.12. Keski-Suomen maakuntakaavan tarkistuksen sekä maakuntaohjelman vuosille 2018-2021. Kokouksen videotaltiointi on katsottavissa Keski-Suomen liiton YouTube-kanavalla.

 

Revolutsionääristä strategisuutta, joustavia toimintatapoja ja vuorovaikutusta

Maakuntakaavan tarkistusta ja maakuntaohjelmaa luotiin vahvasti osallistaen. Maakuntakaavan valmistelijoiden Kaavakahvila kiersi kirjastoissa, uimahalleissa ja muissa keskisuomalaisten kokoontumispaikoissa. Avoimissa kohtaamisissa oli mahdollista esittää mitä tahansa maakuntakaavoitukseen liittyviä kysymyksiä valmistelijoille. Myös maakuntaohjelman valmisteluun kuului seutukierrros ympäri Keski-Suomea.

- Prosesseissa toteutui sekä digiloikka että dialogiloikka, summaa aluekehitysjohtaja Pekka Hokkanen.

Kumpikin asiakirja on nyt aidon strateginen. Tavoitteena on ollut luoda linjapaperit, jotka eivät saa lukijaa haukottelemaan. Revolutsionääriseksi kehuttu maakuntakaavan tarkistus on kiteytetty myös videon muotoon.

- Kaavoitusprosessi otti evoluutioloikan. Seuraavaksi otetaan vaikuttavuuden evoluutioharppaus. Meiltä on lupa jatkossakin odottaa jotain ihan muuta kuin julkishallinnon stereotypioita, sanoo suunnittelujohtaja Olli Ristaniemi.

Kaavakahviloiden henki tuotiin myös maakuntavaltuustoon. Maakuntakaavaa ja maakuntaohjelmaa käsiteltiin kyselevällä vuoropuhelulla. Valtuuston edessä kysymyksiin vastaamassa oli 13 Keski-Suomen liiton asiantuntijaa. Muun muassa biotalouden teemat, saavutettavuus ja maakuntakaavan merkitys luonnon monimuotoisuuden edistäjänä kiinnostivat valtuustoa.

Maakuntakaavan tarkistus

Maakuntaohjelma vuosille 2018-2021 Maakuntaohjelman nähtävilläoloaika on 4.12.2017-3.1.2018.

Maakuntaohjelman esittely maakuntavaltuustolle 

 

Koko maakunnan osaamispotentiaali tarvitaan

Kokouksessa tuotiin monella tapaa esille Keski-Suomen positiivinen vire. Valtuuston puheenjohtaja Mauri Pekkarinen kehui kokouksen avauksessa Keski-Suomen erinomaista talouskehitystä ja kohentunutta työllisyystilannetta. Nousussa ovat kaikki maakunnan seudut. Hyvän vireen jatkon varmistamiseksi tarvitaan toimia, joilla maakunnan koko osaamispotentiaali saadaan käyttöön. Tällä asialla on esimerkiksi vastaperustettu Keski-Suomen innovaatiofoorumi. Katso Mauri Pekkarisen PowerPoint-esitys ja puhe kokonaisuudessaan.  

 

Verkostovaikuttajalle tulevan vuoden suunnitelmat

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton talous- ja toimintasuunnitelman. Lisäksi Keski-Suomen liitto alkaa valmistella suunnitelmaa siitä, miten liiton varallisuus realisoidaan maakuntalakien tullessa voimaan sekä tekee alustavan kuntakohtaisen arvion kunnille palautuvasta määrästä ja vuoden 2019 maksuosuuksista.

Keski-Suomen liiton talous- ja toimintasuunnitelma

 

Keski-Suomen maakuntavaltuusto kokoontui Jyväskylän Paviljongissa 1.12.

Kokouksen esityslista: http://keskisuomi.tweb.fi/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epj_asil_tweb.htm?+bid=1081 

 

Lisätietoja:

Tapani Mattila

maakuntajohtaja

040 595 0011

tapani.mattila[at]keskisuomi.fi

 

Olli Ristaniemi

suunnittelujohtaja

040 595 0052

olli.ristaniemi[at]keskisuomi.fi

 

Pekka Hokkanen

aluekehitysjohtaja

040 595 0016

pekka.hokkanen[at]keskisuomi.fi

 

Muokattu: Maakuntaohjelman nähtävilläoloaika lisätty tiedotteeseen 4.1.2017.