Maakunnan yhteistyöryhmä: Maakunnan ja yliopiston kehittämisessä mennään yhteiseen suuntaan

18.12.2017


Maakunnan ja yliopiston kehittämisessä mennään yhteiseen suuntaan

Maakunnan yhteistyöryhmän kokouksen kärjeksi nousi Jyväskylän yliopiston merkitys maakunnan kehittäjänä.

- Keski-Suomessa on jalokiviä, mutta vielä enemmän raakatimantteja, kehui yhteistyöryhmässä vieraillut yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen.

- Jyväskylän yliopistolla on kaksi tärkeää suuntaa, maakunnallinen ja kansainvälinen. Tutkimus on omalakista, mutta jollain aikajänteellä se vaikuttaa yhteiskuntaan. Yliopisto vaikuttaa myös muuten kuin tutkimuksen kautta. Jyväskylä on kasvanut viimeisen 35 vuoden aikana 8 kertaa nopeammin kuin ei-yliopistolliset kaupungit. Jyväskylän yliopiston taloudelliset vaikutukset alueelle ovat yli 1,1 miljardia euroa ja se luo maakuntaan yli 12000 työpaikkaa.

Opiskelijoista reilu kolmannes jää valmistumisen jälkeen maakuntaan. Miten Keski-Suomi pystyisi parantamaan tätä lukua? Joillakin aloilla Jyväskylän yliopisto toimii valtakunnallisena kouluttajana - esimerkiksi liikunnanopettajiksi valmistuvien on tarkoituskin hajautua koko maahan. Maakunta voisi kuitenkin houkutella enemmän muita valmistuvia.

Jyväskylän yliopisto tunnetaan oppimisen ja opettamisen saavutuksistaan. Yhteiskunnan painopiste muuttuu sairauden hoidosta ennaltaehkäisyyn, ja siinä Keski-Suomella on annettavaa. Myös ikääntyminen on teema, jossa meillä voisi olla maakunnallista etunojaa, totesi Hämäläinen.

 

Puheenvuoro otettiin MYRissä innostuneesti vastaan:

- Maakunnan ja yliopiston kehittämisessä mennään yhteiseen suuntaan, sanoi puheenjohtaja Mikko Tiirola.

 

Yhteiskunnan panoksia kansainvälistymiseen ja tuotekehitykseen - tilausta olisi vähähiilisyyttä edistäville hankkeille

Maakunnan yhteistyöryhmä pohti Keski-Suomen kehittämisen vaikuttavuutta. Tavoitteet on kirjattu toisaalta maakunnan omiin suunnitteluasiakirjoihin, toisaalta rakennerahastojen toimintalinjoihin. Vaikuttavuuden arvioinnin tulee palvella myös hanketoimijoita. MYR pyrkiikin kevään aikana tapaamaan kattavasti keskisuomalaisia hanketoimijoita selvittääkseen heidän näkemyksiään mm. tässä asiassa.

Maakunnan yhteistyöryhmä totesi, että vähähiiliseen talouteen liittyviä hankkeita tarvitaan Keski-Suomeen lisää.

Yritysten tukemisessa panostukset alkuvaiheen startupeihin, innovaatioihin ja kansainvälistymiseen ovat tuen vaikuttavuuden kannalta parhaita. Kasvun esteenä ja haasteena on usein osaavan työvoiman löytyminen. Tilausta olisikin myös työvoiman saatavuuteen liittyville hankkeille.

 

Opintomatka Etelä-Karjalaan

Maakunnan yhteistyöryhmä tutustuu aluekehittämiseen Etelä-Karjalassa 22-23.2.2018. Matkan aiheina on aluekehittämisen laajan kuvan ohella mm. metsäteollisuuden uudistuminen ja matkailuala.

 

Rehtori Keijo Hämäläinen: Jyväskylän yliopisto maakunnan kehittäjänä

Aluekehitysjohtaja Pekka Hokkanen: Maakuntaohjelman tavoitteet ja vaikuttavuus

Rahoituspäällikkö Jaakko Ryymin: Yrityksen kehittämisavustus pk-yritysten kasvua vauhdittamassa - missä ja milloin vaikuttavuutta?

 

Maakunnan yhteistyöryhmä kokoontui 15.12. Jyväskylässä. 

Kokouksen esityslista: http://keskisuomi.tweb.fi/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epj_asil_tweb.htm?+bid=1118

 

Lisätietoa:

Maakunnan yhteistyöryhmän puheenjohtaja Mikko Tiirola

p. 044 538 4280

mikko.tiirola(at)mtk.fi