Eurooppa-päivänä 9.5. keskustellaan kauppakeskus Sepässä ja tutustutaan tulevaisuuden teknologioihin ympäri maakuntaa

26.04.2018,


Muokattu 3.5.2018

 

Tänä vuonna Eurooppa-päivää juhlitaan Keski-Suomessa useamman tahon voimin. Keski-Suomen liitto juhlii Eurooppa-päivää yhdessä Jyväskylän Eurooppanuorten kanssa kauppakeskus Sepässä ja eri EU-rahoitteiset hankkeet avaavat ovensa vierailijoille.

 

Keski-Suomen liitto ja Jyväskylän Eurooppanuoret järjestävät yhdessä koko perheen Eurooppa-päivän tapahtuman kauppakeskus Sepässä 9.5. kello 12-16. Tarjolla on hauskaa ja mieltä virittävää tapahtumaa koko päivälle. Voit osallistua paikan päällä Eurooppa-aiheisiin aktiviteetteihin, peleihin, arvontaan ja keskusteluihin Euroopasta ja eurooppalaisuudesta. Perheen nuorimmille on tarjolla kasvomaalausta ja ilmapalloja, niin kauan kuin niitä riittää. Eurooppa-päivä Sepässä huipentuu kello 15 järjestettävään Eurooppa-päivän paneeliin, jossa ajankohtaisista EU-teemoista nuorten kanssa keskustelevat europarlamentaarikko Henna Virkkunen, maakunnan yhteistyöryhmän puheenjohtaja Mikko Tiirola sekä Jyväskylän kaupunginvaltuutettu Tony Melville. Lisätietoa tapahtumasta löytyy osoitteesta https://www.facebook.com/events/2163173797302660/.

 

Jyväskylän ammattikorkeakoulun EU-rahoitteisia hankkeita esitellään Eurooppa-päivänä ammattikorkeakoulun eri toimipisteissä. Kello 10-14 Rajakadun toimipisteessä mukana ovat muun muassa Biopooli-hanke, jonka tavoitteena on luoda uutta liiketoimintaa metsäbiomassan ympärille, vasta startannut KBB, joka pyrkii luomaan kiertotalousekosysteemin pohjoisen Keski-Suomen alueelle sekä ohutpinnoitusteknologioiden kehittämiseen keskittyvä Teollisesti Funktionaaliset Pinnat (TFP) -hanke. Rajakadulla järjestetään myös ohjattuja laboratoriokierroksia tasatunnein kello 10, 11, 12 ja 13. Lutakossa Piippukadun toimipisteessä esitellään kello 9-12 Jyväskylän ammattikorkeakoulun kyberturvallisuuteen keskittyvän IT-instituutti JYVSECTEC:in toimintaa.

 

Biotalousinstituutissa Tarvaalassa järjestetään mustasotilaskärpäsen kasvatukseen keskittyvän VinsectS-hankkeen infotilaisuus. Tilaisuudessa on myös mahdollisuus tutustua tulevaan hyönteiskasvatuskonttiin. Hanke esittely on avoinna yleisölle klo 12-13. Tarvaalassa voi tutustua myös kierrätyspohjaisia kasvualustaratkaisuja tutkivaan BioKas-hankeeseen. Kaikki Jyväskylän ammattikorkeakoulun EU-rahoitteiset hankkeet on nähtävissä osoitteessa https://www.jamk.fi/fi/Tutkimus-ja-kehitys/Euroopan-aluekehitysrahasto/. Tapahtumasta tiedotetaan myös Jyväskylän ammattikorkeakoulun somekanavissa.

 

Biotar-hankkeessa pyritään kehittämään Biotalouskampuksen oppimisalustoja. Hanke mahdollistaa tutkimus- ja kehittämistoiminnan ja oppilaitosyhteistyön lisäämistä hydrauliikka-, pneumatiikka- ja koneenrakennusyrityksille Biotalouskampuksella. Lisäksi hankkeessa pyritään kehittämään simulaatiotekniikan hyödynnettävyyttä. Hanke on esillä Tarvaalassa ForesTorilla klo 9-15 (Tuumalantie 117b), Äänekoskella klo 9-15 (Piilolantie 17) sekä Viitasaarella klo 9-15 (Teollisuustie 12-14).

 

Myös VTT:llä vietetään avoimien ovien päivää Eurooppa-päivänä. Tavoitteena on tuoda EU-rahoitteisia hankkeita tunnetuksi paikallisille yrityksille ja päättäjille kahvitilaisuuden muodossa. Tilaisuus alkaa kello 14. Tilaisuudessa keskustellaan muun muassa puukuidun mahdollisuuksista, digiteknologian hyödyntämisestä sekä bioenergiasta. Tilaisuuteen on ennakkoilmoittautuminen. Tutustu VTT:n Eurooppa-päivään osoitteessa http://www.vtt.fi/sites/BioCO2/PublishingImages/eurooppap%C3%A4iv%C3%A4-9-5-2018/Eurooppapaiva_kutsu.pdf.

 

Eurooppa-päivää vietetään 9. toukokuuta, sillä kyseisenä päivänä vuonna 1950 Robert Schuman esitti ehdotuksensa yhtenäisen Euroopan luomisesta välttämättömänä rauhanomaisten suhteiden ylläpitämiseksi. Eurooppa-päivänä juhlitaan eurooppalaista yhteistyötä ja ympäri Eurooppaa järjestetään erilaisia tapahtumia, joiden tarkoituksena on esitellä Euroopan unionin toimintaa, tehdä unionia tutummaksi kansalaisille sekä luoda kansainvälistä yhteisöllisyyttä.

 

 

Lisätietoa:

Iiris Asunmaa

040 547 2121

iiris.asunmaa[at]keskisuomi.fi