Keski-Suomen mallilla kohti ihmislähtöistä hyvinvointia

08.06.2018


Keski-Suomen mallilla kohti ihmislähtöistä hyvinvointia

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko perehtyi torstaina 7.6.2018 maakuntavierailullaan Keski-Suomen vahvuuksiin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen maakuntana. Keski-Suomessa terveyden näkökulmaa on laajennettu ihmislähtöiseen suuntaan: sairauksien hoidon rinnalle on tuotu vahvasti kokonaisvaltainen hyvinvoinnin, terveyden ja toimintakyvyn edistäminen. Maakunnassa kehitetään monialaisia malleja, jotka tukevat ihmisen onnistumista oman ja läheistensä hyvinvoinnin rakentamisessa. 

- Hirmuisen innostavaa, toteaa Saarikko Keski-Suomen holistisesta ajattelutavasta.

Saarikko näkee Keski-Suomella olevan mahdollisuuksia jopa globaalisti kiinnostavaksi pilottialueeksi esimerkiksi vanhuuden hyvinvoinnin tukemisessa:

- Vanhenevakin yhteiskunta voi olla elinvoimainen. Täällä voitaisiin pilotoida esimerkiksi sen malleja, sanoo Saarikko.

 

Hyvinvointiosaamisen keskittymä ja Suomi pienoiskoossa

Keski-Suomessa tutkimuksen, sosiaali- ja terveysalan, hyvinvoinnin, sekä liikunta- ja urheilualan organisaatiot toimivat moni­puolisena osaamisverkostona. Kansainvälisesti tunnustettua tieteellistä tutkimusta täydentävät uudentyyppiset kaupalliset hyvinvointipalvelut. Yhteistyötä tukemaan on syntynyt useita kehitysalustoja. Alan koulutus on Keski-Suomessa monipuolista ja arvostettua. Pilottimaakunnaksi Keski-Suomi sopii myös väestöpohjansa puolesta: Keski-Suomi on noin 5% osuudellaan suomalaisesta väestöstä ja heterogeenisella kunta- ja palvelurakenteellaan kuin Suomi pienoiskoossa. Keski-Suomi hakeekin parhaillaan kansallista roolia hyvinvoinnin pilottiympäristönä, kehittäjäkumppanina ja hyvinvointi­veturina.

 

Katso esittelyaineisto: Hyvinvointiosaamista Suomesta maailmalle ja takaisin! -  Edelläkävijänä Keski-Suomen ihmislähtöisen hyvinvoinnin osaamiskeskittymä

Lisätietoja:

Tapani Mattila
maakuntajohtaja, muutosjohtaja
040 595 0011
tapani.mattila[at]keskisuomi.fi

 

dosentti Päivi Fadjukoff
paivi.fadjukoff@jyu.fi
050 5181410