Keski-Suomen maakunnan yhteistyöryhmä: Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU rakentaa suomalaisen urheilun menestystä keskisuomalaisella hyvinvointiosaamisella

08.06.2018


Keski-Suomen maakunnan yhteistyöryhmä tutustui Suomen ainoan Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHUn toimintaan kokouksen yhteydessä 8.6.2018. KIHU vastaa suomalaisen huippu-urheilun T&K-toiminnasta ja asiantuntijuuden kehittämisestä. KIHU johtaa suomalaisen kilpa- ja huippu-urheilun osaamisen kehittämistä tiiviissä yhteistyössä Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön kanssa. KIHU kuuluu tätä kautta tätä kautta kansainväliseen olympialiikkeeseen. Siksi Jyväskylässä KIHUn seinällä on ollut vuodesta 2013 saakka yhden maailman arvostetuimman brändin tunnus eli olympiarenkaat. 

MYR tutustui siihen, miten paras ja viimeisin tieto sekä osaaminen siirtyy tutkimuksesta urheilijoille, valmentajille, lajeille ja muille toimijoille. MYRn puheenjohtaja Mikko Tiirolan mielestä KIHUn toimintaa voidaan verratta urheilussa vaikkapa F1 -talleihin. KIHU on tavallaan F1 -huipputalli, joka kehittää, testaa ja ottaa käyttöön uusia tekniikoita ja menetelmiä. KIHU kehittää ja testaa vastaavasti tieteellisesti tutkittuja menetelmiä urheilusuoristusten ja siihen liittyvän kuormituksen ja palautumisen parantamiseksi. Tulevaisuudessa parhaat näistä tavoista on kaupallistettuja tuotteita/palveluja, joita tavalliset liikunnan ja omasta terveydestään huolta pitävät voivat käyttää.

KIHUn toiminta on muuttunut avoimeksi ja verkostomaiseksi. Yhteistyötä tehdään tiivisti muiden toimijoiden kanssa ja rakentamalla osaamis- ja asiantuntijaverkostoja urheilijan polun eri vaiheisiin. Avoimuus on tätä myös huippu-urheilun tutkimuksessa. Enää ei tutkita ja kehitetä yksin salassa, vaan yhdessä ja avoimesti.

KIHU on pystynyt hyödyntämään EAKR-rahoitusta toiminnan kehittämisessä. Maakunnan yhteistyöryhmä tutustui mm Sport Labin tutkimuslaitteistoon, jonka rakentamiseen käytettiin EAKR rahoitusta 2013. Testiympäristössä on tutkittu mm Suomen maajoukkuehiihtäjiä hankkeen avulla hankitulla leveällä rullahiihtoon sopivalla testimatolla. Uutena hankkeena on käynnistynyt Training Room konsepti, jossa tutkitaan erityisesti palautumista harjoituksista ja uudenlaisia kuntoutusmenetelmiä. Menetelmiä voidaan siirtää myös leikkausten jälkeiseen kuntoutukseen. MYR pitää hyvänä, että alueen tutkimus- ja kehittämisorganisaatiot hyödyntävät täysimääräisesti saatavilla olevat EU-rahoitukset oman toiminnan kehittämiseksi.

Maakunnan yhteistyöryhmän mielestä KIHU tulee olemaan Hippos2020 hankkeen keskeisin moottori, joka tulee houkuttelemaan avoimuudellaan kansainvälisiä yrityksiä ja tutkimuslaitoksia tekemään uutta liiketoimintaa. KIHUn toiminta on myös hyvin tärkeä osa Keski-Suomen hyvinvointitalouden konkreettisessa kehittämisessä. Olympiarenkaat ja KIHUn logo Hippos2020 rakennuksen seinällä tuovat uskottavuutta ja ennen kaikkea vetovoimaa koko hankkeelle. MYR uskoo, että KIHU toiminta kehittyy ja vahvistuu että olympiarenkaat säilyvät myös jatkossa Jyväskylässä.

 

 

Lisätietoja:

Veli-Pekka Päivänen

kehittämispäällikkö, maakunnan yhteistyöryhmän sihteeri

040 595 0005

veli-pekka.paivanen[at]keskisuomi.fi