Keski-Suomen talouskasvu kiihtyi talven 2018 aikana, kasvu kovempaa kuin koko Suomessa

08.08.2018


Tilastokeskuksen suhdannetietojen eli Keski-Suomen Aikajanan mukaan Keski-Suomen talouskasvu kiihtyi alkuvuonna. Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi Keski-Suomessa tammi-maaliskuussa 7,5 % ja koko Suomessa 5,4 %. Viime vuonna Keski-Suomen kasvuluvut olivat koko maata heikommat, joten kevään kovat luvut olivat postiviinen yllätys. Kasvun veturina oli nyt teollisuus, liikevaihdon kasvua oli 12,1 %, (koko maassa 5,8 %). Vienti kasvoi meillä 11,7 % ja koko maassa 9,2 %. Kovimmat kasvuluvut löi pöytään vientivetoinen teknologiateollisuus, joka lisäsi liikevaihtoa viime vuoteen verrattuna 16,8 %. Nousukausi on yleensä alkanut teollisuusvetoisesti, jonka jälkeen palvelut ja rakentaminen ovat päässeet kasvu-uralle. Nykyisestä lamasta on noustu palvelut ja rakentaminen edellä. Nyt on myös teollisuus saatu hyvälle kasvu-uralle.

 

Rakentamisessa kasvua oli 8,4 % eli enemmän kuin koko maassa (5,7 %). Rakentamisen kovia lukuja selittää mm uuden sairaalan rakentaminen, liikenneinfran rakentaminen Äänekosken seudulla sekä Jyväskylän varsin raju asuntorakentaminen.

 

Palveluissa kasvua oli 5,5 % ja koko maassa 4,9 % eli tälläkin toimialalla kasvua oli enemmän kuin koko maassa. Sen sijaan kaupan alalla Keski-Suomen kasvu oli vain 1,1 % ja koko Suomessa kaupan liikevaihdot kasvoivat 4,2 %. Kaupan alalla on menossa iso rakennemuutos, jossa mm verkkokauppa haastaa perinteiset kauppaliikkeet.

 

Äänekosken seutu nousi Keski-Suomen ykköseksi, liikevaihdot kasvoivat peräti 16,5 %. Luvuissa näkyy selvästi biotuotetehtaan vaikutus. Hyvänä ja yllättävänä kakkosena oli Jämsän seutu, jossa liikevaihdot kasvoivat teollisuusvetoisesti 7,8 %. Kolmannella sijalla oli Jyväskylä, jonka kasvu oli 7,3 %. Muilla seuduilla jäätiin huomattavasti alle maan keskiarvon.   

 

Yritysten liikevaihtojen kasvun myötä myös henkilöstömäärät lisääntyivät vuoden ensimmäisellä neljänneksellä yhteensä 3,3 %. Eniten kasvua oli Jyväskylän seudulla 4,1 % ja Äänekosken seudulla 3,2 %. Toimialoista parhaiten työllisti KIBS alat, kasvua 9,8 % ja matkailu 9,7 %. Teollisuuden työpaikat lisääntyivät 5,7 % ja palveluiden 5,5 %.

 

Katso Aikajanan koko aineisto.

 

Keski-Suomen Aikajana kuvaa ja analysoi Keski-Suomen maakunnan yritystoimintaa ja aluetaloutta tuoreilla, luotettavilla ja havainnollisilla indikaattoreilla. Aikajana 3/2018 kuvaa talouden kehitystä vuodesta 2010 vuoden 2018 maaliskuun loppuun. Aikajana ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Sen tuottavat Keski-Suomen liitto, Keski-Suomen kauppakamari, Jyväskylän kaupunki, Jämsek Oy, Keulink Oy, Ääneseudun Kehitys Oy, Witas Oy, Kehittämisyhtiö Karstulanseutu Oy sekä SSYP Kehitys Oy. Seuraava Aikajana julkaistaan lokakuun alussa.


Lisätiedot:
kehittämispäällikkö Veli-Pekka Päivänen, Keski-Suomen liitto, 040 595 0005