Maakuntahallitus: Keski-Suomi seuraa maakunta- ja soteuudistuksen valtakunnallista tilannetta ja jatkaa nykyisenlaista valmistelua

03.09.2018


 

Maakuntahallituksen syyskausi käynnistyi maakunta- ja soteuudistuksen tilannekatsauksella (liite: tilannekatsauksen aineisto). Maakuntauudistuksen valmistelu jatkuu Keski-Suomessa entiseen tapaan. Valtakunnallinen aikataulu vaikuttaa joihinkin osa-alueisiin.

- Valinnanvapauspilotteihin järjestettäneen kokonaan uusi haku. Sen sijaan palvelusetelikokeilu jatkuu, mikä on meille hyvä uutinen. Keski-Suomessa viivytetään joitakin uusia rekrytointeja, mutta muutoin valmistelutyö jatkuu vauhdikkaasti. Valtion rahoitus uudistukselle on kuluvan vuoden osalta riittävä, kertoo projektipäällikkö Pirjo Peräaho.

Keski-Suomi2021 -asiana hyväksyttiin myös yhteistyösopimus Jyväskylän kaupungin kanssa.

 

Keski-Suomen yhteinen vaikuttamistyö tuo tulosta

Maakuntahallitukselle esiteltiin syksyllä 2018 käynnistyvää työtä uudenlaisen vaikuttamisen toimintakulttuurin luomiseksi (aineisto liitteenä).

- Tavoitteena on vahvistaa yhdessä tekemisen kulttuuria ja päivittää keskisuomalainen vaikuttamistyö tähän päivään. Emme luo asiakirjaa hyllyyn pölyttymään, vaan tiiviin ja jatkuvasti päivittyvän kokonaisuuden, jota keskisuomalaiset tekevät yhdessä eri foorumeilla, kertoo viestintäpäällikkö Tuulia Nieminen.

Keskisuomalainen vaikuttamistyö on muutoinkin myötätuulessa. Keski-Suomen profiloituminen hyvinvoinnin maakuntana vahvistuu kansallisen tason kumppanuusneuvotteluilla: https://www.jyu.fi/fi/ajankohtaista/arkisto/2018/08/keski-suomen-hyvinvoinnin-osaamiskeskittyman-kansallinen-yhteistyo-vahvistuu

Liikenne- ja viestintäministeriön ensimmäistä kertaa valmistelemassa runkoverkkoluonnoksessa ovat mukana Keski-Suomen tärkeimmät pääväylät. Kommentoitavissa olevan luonnoksen pohjalta on tarkoitus määritellä valtakunnallinen runkoverkko ja sen palvelutaso: https://www.lvm.fi/-/runkoverkkoluonnos-lausuntokierrokselle-981537

 

Esitys uusien liikuntapaikkojen rahoitussuunnitelmaan

Keski-Suomen liitto esittää, että valtakunnallisessa liikuntapaikkojen perustamishankkeiden rahoitussuunnitelmassa vuodelle 2019 tulee olla mukana Suolahden jäähalli (Äänekoski), Vihtavuoren koulukeskuksen liikuntasali (Laukaa) ja Hippos 2020-hankeen Monitoimiareena (Jyväskylä). Hippos 2020 -hanke on kansainvälisesti ja valtakunnallisesti niin merkittävä hankekokonaisuus, että se tulee sisällyttää opetus- ja kulttuuriministeriön valtakunnallisesti merkittävien hankkeiden rahoituksen piiriin.

Vuosien 2020-21 tärkeimmät kohteet ovat Laukaan koulumäen alakoulun liikuntasali sekä AaltoAlvarin kylpyläosaston peruskorjaus (Jyväskylä).

 

Keski-Suomen liiton talous: kuluvan vuoden tilannekatsaus ja tulevan suunnittelua

Maakuntahallitukselle esiteltiin Keski-Suomen liiton talouden tilannekatsaus (aineisto liitteenä). Maakuntahallitus käynnisti myös vuoden 2019 talouden suunnittelun. Valtuusto on syksyllä 2017 vahvistanut vuosille 2019 - 2020 taloussuunnitelman, jonka mukaan vuonna 2019 palataan aiempien vuosien kuntaosuuksiin. Vuoden 2019 talousarviossa kuntien maksuosuus olisi täten 3.366.000 euroa. Tilikauden tuloksessa pyritään nollatulokseen.

 

Keski-Suomen maakuntahallitus kokoontui 31.8.2018 Jämsässä. Kokouksen esityslista:

 

http://keskisuomi.tweb.fi/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epj_asil_tweb.htm?+bid=1303

 

Lisätietoa:

Tapani Mattila

maakuntajohtaja, muutosjohtaja

040 595 0011

tapani.mattila[at]keskisuomi.fi

 

Pirjo Peräaho

projektipäällikkö, Keski-Suomi 2020

040 591 0760

pirjo.peraaho[at]keskisuomi.fi

 

Olli Ristaniemi
suunnittelujohtaja
040 595 0052
olli.ristaniemi[at]keskisuomi.fi

 

Sari Karhu

hallintopäällikkö

040 586 7083

sari.karhu[at]keskisuomi.fi

 

Tuulia Nieminen

viestintäpäällikkö

040 591 5058

tuulia.nieminen[at]keskisuomi.fi