Maakuntahallitus vetoaa: Keski-Suomen ICT-koulutus tarvitsee lisää resursseja

22.02.2019


 

Riittävä määrä ICT-osaajia on maamme tulevaisuuden kilpailukyvyn tärkeimpiä menestystekijöitä. Jyväskylän yliopistossa ja Jyväskylän ammattikorkeakoulussa annetaan erittäin korkeatasoista ICT-koulutusta. Vahvuuksiamme on kansainvälistä kärkeä edustava kybertuvallisuusosaaminen ja data-analytiikka, SOTE-IT, digitaalinen oppiminen ja hyvinvointi. Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunta on suurimpia alan yliopistotason kouluttajia Suomessa.

 

Keski-Suomi kuuluu positiivisen rakennemuutoksen alueeseen. Opetushallituksen tuoreessa Keski-Suomen koulutusta, osaamista ja hyvinvointia arvioivassa raportissa maakunnassa tunnistettuja keskeisiä kasvualoja ovat ICT-ala, metsä-, kone- ja teknologiateollisuus, rakentaminen sekä sosiaali- ja terveydenhoitoala. ICT-alalla tarvitaan ohjelmoijia, ohjelmointiprojektien suunnittelijoita ja projektipäälliköitä. Rakennemuutoksesta johtuen keskipitkällä aikavälillä ICT-alojen lisääntyvä koulutustarve näyttää vielä suuremmalta. Digiammattilaisia tarvitaan entistä enemmän myös muilla aloilla.

 

Keski-Suomessa arvioidaan olevan noin 1000 IT-osaajan tarve. Maakuntaan on sijoittunut niin Kelan, puolustusvoimien kuin valtionhallinnonkin keskeisiä ICT-toimijoita. Yksistään puolustusvoimien johtojärjestelmäkeskuksen ja Kelan IT-yksikön välitön osaajien tarve on Jyväskylässä huomattava. Lisäksi tarvitaan uudenlaista ICT-osaamista SOTE-alan eri tehtävissä. Keski-Suomen ICT-klusterissa on noin 500 aktiivista yritystä, joiden yhteenlaskettu liiketoiminnan volyymi on noin miljardi euroa.

 

Jyväskylästä valmistuvat IT-ammattilaiset ovat työmarkkinoilla erittäin haluttuja. Jyväskylän yliopistolla on täysi valmius ja kiinnostus kouluttaa nykyistä enemmän ICT-osaajia Suomen tulevaisuuden tarpeisiin. Keski-Suomen maakuntahallitus vaatii, että positiivisen rakennemuutoksen alueena ja merkittävän kansallisen koulutustehtävän omaavana Keski-Suomen on saatava lisää resursseja korkeakoulutasoiseen ICT-alan koulutukseen.

 

Lisätietoja:

Rolf Nyholm
maakuntahallituksen puheenjohtaja
p. 040 595 0001
rolf.nyholm[at]aanekoski.fi

 

Tapani Mattila 
maakuntajohtaja, muutosjohtaja 
040 595 0011 
tapani.mattila[at]keskisuomi.fi

 

Kari Luostarinen
kehittämisjohtaja (digitalous)
040 545 0570
kari.luostarinen[at]keskisuomi.fi

 

Kari Pirinen 
kehittämispäällikkö (osaamistalous)
040 720 6918 
kari.pirinen[at]keskisuomi.fi