Keski-Suomi on kyberturvallisuuden ykkönen maailmassa; vähähiilisyys ja hiilimetsätalous saavat buustia hankkeista

26.04.2019


 

- Kyberturvallisuus on Keski-Suomen digitalouden kruunujalokivi. Jyväskylän Lutakkoon, ammattikorkeakoulun alaisen Jyvsectecin tiloihin on rakennettu realistinen, internetin kaltainen suljettu verkkoympäristö. Siellä pankit, kauppaliikkeet ja monet muut toimijat pystyvät esimerkiksi testaamaan kykyään selvitä palvelunestohyökkäyksistä. Huippuluokan osaamista ja testausympäristöä hyödyntää vuosittain myös Suomen puolustusvoimat. Tällä hetkellä Jyvsectecille rakentuu terveydenhuollon testausympäristö, kertoi Keski-Suomen liiton kehitysjohtaja Kari Luostarinen maakuntahallitukselle digitalouden ajankohtaiskatsauksessa.

 

- Keskisuomalaiset kyberturvallisuusalan toimijat järjestävät yhdessä Euroopan kyberturvallisuusjärjestö ECSOn kanssa Suomen EU-puheenjohtajakauden aikana Brysselissä konferenssin. Jyväskylän ammattikorkeakoulu on järjestön jäsen, samoin Keski-Suomen liitto. Näistä rooleista käsin meillä on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa, Luostarinen jatkaa.

Profiloituminen on siis tehnyt Keski-Suomesta kiinnostavan. Keski-Suomeen on hakeutunut ja syntynyt kyberturvallisuusfirmoja, mutta myös muita globaalimittakaavan digitoimijoita. IBM on tuonut maakuntaan kovan laskentatehon laitteita.

 

- Digitalous muuttaa työn tekemisen tapoja tällä hetkellä kaikilla sektoreilla. Tutkijat alkoivat puhua esineiden internetistä kymmenen vuotta sitten. Nyt IoT näkyy Keski-Suomen teollisuudessa, jonne syntyy työpaikkoja esimerkiksi data-analyytikoille ja Big Datan käsittelijöille. Digiosaajille on maakunnassa kova kysyntä, toteaa Luostarinen.

Katso esitysaineisto.

 

Talouden ajankohtaiskatsauksessa todettiin, että vaikka Keski-Suomessa on nautittu vuoden 2017 huippukasvun jälkeenkin melko hyvistä kasvuprosenteista ja työllisyyden kehityksestä, Keski-Suomi on jäänyt valtakunnan kovimmista kasvuluvuista jälkeen. Kasvu näyttää laantuvan Keski-Suomessa nopeammin kuin muussa maassa, jolloin riskinä on esimerkiksi työttömyyden jääminen valtakunnallista korkeammalle tasolle. Katso esitysaineisto.

 

 

 

Rahoitusta vähähiiliseen, kestävään kehitykseen ja hiilimetsätalouden edistämiseen

 

Äänekosken kaupunki pyrkii olemaan vähähiilisempi, ekologisempi ja resurssiviisaampi. Kaupunki luo "Vihreä uusiutuva Äänekoski" -strategian, vähentää ruokahävikkiä ja kokeilee kaupunkipyöräpalvelua ja erilaisia etätyömahdollisuuksia. Lisäksi Äänekoski edistää kiertotaloutta julkisissa hankinnoissa ottamalla käyttöön uusia kestävän kehityksen arviointiperusteita. Maakuntahallitus päätti kohdentaa hankkeelle EAKR- ja valtion rahoitusta yhteensä 220 500 euroa.

 

VTT käynnistää hankkeen, jossa tehdään metsän kasvun ja hiilen sitoutumisen simulointia ja kehitetään hiilimetsätalouden uusia liiketoimintamahdollisuuksia sekä metsäenergia- ja ainespuumarkkinoiden toimintaympäristöä. Maakuntahallitus päätti kohdentaa hankkeelle EAKR- ja valtion rahoitusta yhteensä 232 733 euroa.

 

Keski-Suomen liiton vuoden 2018 tilinpäätöstä korjattiin Midinvest Oy:n osakkeiden kirjanpitoon kirjaamisessa vuosien saatossa tapahtuneiden virheiden osalta. Tilinpäätös ja toimintakertomus etenevät maakuntavaltuuston käsittelyyn kesäkuussa.

 

Maakuntahallitus antaa pohjaesityksen mukaisen lausunnon Kuhmoisten kunnan pyrkimyksistä vaihtaa maakuntaa.

 

Lisätietoja:

 

Rolf Nyholm
maakuntahallituksen puheenjohtaja
p. 040 595 0001
rolf.nyholm[at]aanekoski.fi

 

Tapani Mattila 
maakuntajohtaja
040 595 0011 
tapani.mattila[at]keskisuomi.fi

 

Kari Luostarinen
kehittämisjohtaja (digitalous)
040 545 0570
kari.luostarinen[at]keskisuomi.fi

 

Veli-Pekka Päivänen (hankkeet, talouden ajankohtaiskatsaus)
kehittämispäällikkö
040 595 0005
veli-pekka.paivanen[at]keskisuomi.fi

 

Sari Karhu
hallintopäällikkö
040 586 7083
sari.karhu(at)keskisuomi.fi