Maakuntahallituksessa esillä liikenne, osaaminen sekä e-urheilun ja teollisen internetin kehittäminen

14.06.2019


Kokoustiedote 14.6.2019

Keski-Suomen liikennejärjestelmäsuunnitelma päivittyy

Keski-Suomi on käynnistänyt maakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman päivitystyön alkuvuodesta. Kevään aikana on muun muassa järjestetty työpajoja kuntien, oppilaitosten ja yritysten edustajille. Nyt maakuntahallitukselle esiteltiin liikennejärjestelmän kehittämisen tavoitteita.

- Haluamme edistää ilmastotavoitteet huomioivaa ja kestävään liikkumiseen tukeutuvaa elämistä Keski-Suomessa. Sujuvat ja luotettavat yhteydet pääkaupunkiseudun ja naapurimaakuntakeskusten suuntaan ovat Keski-Suomelle tärkeitä. Keski-Suomessa on jokaisen kunnan sisälläkin usean tyyppistä liikkumisen toimintaympäristöä. Saavutettavuuteen, liikenneturvallisuuteen, ilmastoon ja kestävään liikkumiseen liittyvät tavoitteet ovat eri ympäristöissä erilaisia, kertoo suunnittelupäällikkö Hanna Kunttu.

 

- Maakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman ohella teemme esiselvitystä siitä, voisiko läntisen Suomen maakunnilla olla myös yhteinen liikennestrategia. Itä-Suomesta sellainen löytyy, Hanna Kunttu kertoo.

Maakuntahallitus kävi aiheesta vilkkaan keskustelun, jossa esiin nousivat erityisesti tulevaisuuden maaseudun liikenneyhteydet ja raideliikenteen eri muodot.

Lue lisää maakuntien yhteisestä esiselvitystyöstä Pirkanmaan liiton verkkosivuilta.

 

Ajankohtaiskatsaus osaamistalouteen

Maakuntahallitus käy kokouksissaan maakunnan kehittämisen kärjistä vuorotellen ajankohtaiskeskustelun. Tässä kokouksessa vuorossa oli osaamistalous.

- Keski-Suomi on sivistyksen ja osaamisen maakunta, siitähän meidät tunnetaan. Keskisuomalaisissa osaamistalouden toimijoissa on paljon kansallisia ja kansainvälisiäkin edelläkävijöitä. Aluekehittämisessä tavoitteena on tuoda pieniä ja suuria, yksityisiä ja julkisia osaamistalouden toimijoita sopivissa paikoissa yhteen, osaamistalouden kehittämispäällikkö Kari Pirinen kertoo.

 

- Osaamistalous linkittyy ja tukee. Aluekehitysrahoituksen määrällä mitattuna se on kärjistmme suurin, mutta lähes aina osaamistalouden hankkeissa on jokin tai joitakin muitakin strategisia kärkiämme mukana. Osaamistalouden tavoitteena on sellaisten kyvykkyyksien kasvattaminen, joista syntyy liiketoimintaa ja työpaikkoja.Konkreettisesti pyrimme esimerkiksi innovaatioympäristöjen syntymiseen, joissa tehdään kaupallistettavaa tulevaisuuden osaamista Tuemme yhteisöllisten työ- ja oppimistilojen eli hubien luomista. Näitä onkin jo syntynyt Äänekoskelle ja Viitasaarelle. Viime vuosina hienoa kehitystä on tapahtunut muun muassa siinä, miten ketterästi oppilaitokset pystyvät vastaamaan elinkeinoelämän koulutustarpeisiin, Pirinen toteaa.

- Suomen sisäinen keskittymiskehitys haastaa myös Keski-Suomea. Osaamistaloudessakin joudutaan entistä enemmän pistämään kampoihin Helsinki-Tampere-Turku-kolmiolle ja Oululle.

 

Rahoitusta e-urheilun ja teollisen internetin kehittämiseen

Maakuntahallitus myönsi Jyväskylän ammattikorkeakoulun hankkeelle "E-urheilulla yhteisöllisyyttä ja liiketoimintaa (eLämää)" rahoitusta Keski-Suomen kehittämisrahastosta. Maakuntahallitus puoltaa Jyväskylän yliopiston EAKR-rahoitushakemusta ekologisten, älykkäiden ja turvallisten teollisen internetin palveluiden kehittämiseen.

 

Keski-Suomen liitto päätti hankkia Monetra Keski-Suomi Oy:n osakkeen, jotta liitto ostaa yhtiöltä sen tuottamia palveluita in house -periaatteiden mukaisesti. 

 

Lisäksi maakuntahallitus päätti käynnistää Keski-Suomen risteilyn järjestelyt. Maakuntahallituksessa tehtiin vastaehdotus risteilyn järjestämisestä sisämaassa, mutta se hävisi äänin 9-4.

Keski-Suomen maakuntahallitus kokoontui perjantaina 14.6.2019.

 

Esityslista: https://keskisuomi.tweb.fi/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epj_asil_tweb.htm?+bid=1496

 

Lisätietoja:

Rolf Nyholm
maakuntahallituksen puheenjohtaja
p. 040 595 0001
rolf.nyholm[at]aanekoski.fi

 

Tapani Mattila 
maakuntajohtaja 
040 595 0011 
tapani.mattila[at]keskisuomi.fi

 

Hanna Kunttu
suunnittelupäällikkö
040 591 5901
hanna.kunttu[at]keskisuomi.fi

 

Kari Pirinen
kehittämispäällikkö (osaamistalous, hankkeet)
040 720 6918
kari.pirinen[at]keskisuomi.fi

 

Hilkka Laine
rahoituspäällikkö (hankkeet)
040 595 0014
hilkka.laine[at]keskisuomi.fi

 

Sari Karhu
hallintopäällikkö
040 586 7083
sari.karhu(at)keskisuomi.fi

 

Tuulia Nieminen
viestintäpäällikkö
040 591 5058
tuulia.nieminen[at]keskisuomi.fi