Kurkista kulissien taakse: vaikuttamistyötä rallien aikaan

06.08.2019


Neste Rally on pohjoismaiden suurimpia urheilutapahtumia. Keski-Suomen vaikuttamistyössä se on myös yksi vuoden kiireisimpiä ajankohtia. Tässä jutussa kerromme, mistä rallikisan aikaan tapahtuvassa vaikuttamis- ja sidosryhmätyössä on kyse ja miten rallipäiviin valmistauduttiin. Kurkista kulissien taakse!

 

 Pääministeri ja Keski-Suomen liiton edustajat neuvottelupöydän ääressä

Pääministeri Antti Rinteen kanssa keskusteltiin saavutettavuudesta eli Keski-Suomen liikenneyhteyksistä. Kaksoisraide on vaikuttamistyön kärki. Kuvassa Antti Rinteen kanssa aluekehitysjohtaja Pekka Hokkanen, maakuntahallituksen puheenjohtaja Rolf Nyholm ja maakuntajohtaja Tapani Mattila.

 

Valmistelu alkoi jo ennen lumien sulamista

Vaikuttaminen on pitkäjänteistä työtä yhdessä valittujen tavoitteiden puolesta. Käynnistimme rallin sidosryhmätapahtumien suunnittelun pohtimalla, mitkä vaikuttamistavoitteistamme ovat ajankohtaisimpia elokuussa 2019. Huomioimme esimerkiksi hallituksen vaihtumisen, valtion budjettisuunnittelun vuosikellon ja Suomen EU-puheenjohtajakauden käynnistymisen.

Rallit ovat ainutlaatuinen mahdollisuus käydä keskusteluja Keski-Suomen kehittämisestä täällä paikan päällä. Keski-Suomi on kesällä kaunis ja rallien innostunut tunnelma tarttuu helposti. Tällaiset kokemukset jättävät tunnemuistiin jäljen. Yleensähän vaikuttamistyötä tehdään maakuntarajojen ulkopuolelle, ja silloin kokemuksellisuutta on vaikeampi järjestää.

Tapahtumat järjestetään yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa, mikä on jo pitkä perinne. Järjestelyjen jakaminen vähentää resurssitarvetta ja avaa mahdollisuuksia, joita meillä ei muuten olisi. Pystymme esimerkiksi käyttämään Jyväskylän kaupungintalon tiloja. Monet vaikuttamistavoitteistamme ovat pitkälle yhteneviä Jyväskylän kaupungin tavoitteiden kanssa, joten sopivan teeman sattuessa kohdalle teemme yhteistyötä myös sisältöjen suhteen.

Joinakin aiempina vuosina olemme koonneet vierasryhmän yhden teeman alle. Tänä vuonna meillä oli useita teemoja: saavutettavuus eli liikenneyhteydet, kyberturvallisuus ja biotalous. Uutta oli myös se, että julkishallinnon ja yrityspuolen vieraat kutsuttiin samaan tapahtumaan, Business Rally Cityyn. Se nosti verkostoitumisen mahdollisuudet aivan uudelle tasolle. Biotalouden esittäytyminen eli Biotalous-EK järjestettiin yhdessä VTT:n kanssa Jyväskylän kaupungintalolla.

 

Keski-Suomen liiton ja VTT:n esittelijät ryhmäkuvassa

Biotalous-EK eli VTT:n ja Keski-Suomen liiton yhteinen esittelypiste kertoi keskisuomalaisesta osaamisesta ja innovaatioista myös Business Jyväskylän yritysverkoston vieraille. Kuvassa EK:n järjestäjistä Keski-Suomen liiton kehittämispäällikkö Hannu Koponen, maakuntajohtajan sihteeri Laura Karjalainen, VTT:n tutkija Elina Pääkkönen ja johtaja Jani Lehto.

 

Vieraslista elää loppuun asti

Rallin sidosryhmätapahtumien vieraslista koostuu Keski-Suomelle tärkeistä vaikuttajista maakunnan ulkopuolelta. Rallit ovat suosittu tapahtuma, mutta edes se ei takaa kaikkien kutsuttujen saapumista paikalle. Tänä vuonna rallit siirtyivät heinäkuun lopusta elokuun puolelle. Kotimaisten vieraiden kannalta muutos oli hyvä. Brysselissä elokuu on lomakuukausi, joten EU-tason vieraiden aikatauluun rallit puolestaan sopivat nyt huonosti. Kokonaisuutena tapahtumiin saatiin hyvin vieraita.

- Keski-Suomessa vieraili rallien aikaan useita ministereitä, joten meillä oli monta erinomaista mahdollisuutta tehdä vaikuttamistyötä, toteaa maakuntajohtaja Tapani Mattila.

 

Teksti ja kuvat: Tuulia Nieminen