Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Arkisto

20 kirjoitusta

Kirjoitukset vuodelta 2011

Uudenlaisia tiloja uudenlaiselle työlle

Torstaina 10. marraskuuta 2011 | Raija Partanen

Tiistaisessa Open Days -seminaarissa puhuttiin luovista ympäristöistä. Saksalaisen aluemaantieteen professori Bastian Langen alustus herätti monia askarruttavia ajatuksia siitä, mihin kaikkeen siirtyminen kohti luovaa taloutta itse asiassa vaikuttaakaan. 

Työn luonne on muuttumassa. Korkean jalostus- tai lisäarvon töitä ei enää tehdä perinteisissä toimistoissa kahdeksasta neljään. Niitä tehdään eri paikoissa, eri puolilla maailmaa, vaihtuvissa, erilaisista asiantuntijoista koostuvissa luovissa verkostoissa. Eikä niitä tehdä useinkaan edes pysyvissä työsuhteissa - tekijät voivat olla osan aikaa palkkasuhteessa, osan aikaa vaikkapa tutkimusapurahalla ja osan aikaa yksityisyrittäjinä.

2 kommenttia Lue koko kirjoitus

Venäjä, Venäjä, Venäjä ja laatu

Torstaina 10. marraskuuta 2011 | Veli-Pekka Päivänen

Suomesta on tullut venäläisten suosituin matkailukohde.  Tämä tuli selväksi Himoksella 9.11.2011 pidetyssä Keski-Suomen matkailuparlamentissa. Suomi on ohittanut Kiinan ja Suomen takana ovat Egypti, Turkki, Saksa ja Thaimaa. Venäläiset tekevät tänä vuonna liki 4 miljoonaa matkaa Suomeen. Keski-Suomen markkinaosuus näistä matkoista on alle kaksi prosenttia. Aika vähän, kun verrataan Keski-Suomen matkailun markkinaosuutta koko Suomen matkailusta, joka on 6,5 prosenttia. Tänä vuonna venäläisiä majoitusvuorokausia kertyy Keski-Suomessa 40 000. Tämä määrä pitäisi kolminkertaistaa, jotta saisimme meille kuuluvan osan venäläisistä matkailijoista. Lisäys oli 120 000 majoitusvuorokautta ja rahaa tulisi useita miljoonia euroja vuodessa. Eiköhän oteta oma osuutemme!

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Pilaako vai parantaako 3. vaihemaakuntakaava vesistöjä?

Perjantaina 4. marraskuuta 2011 | Olli Ristaniemi

Turvetuotantoa, suoluontoa ja tuulivoimaa käsittelevä 3. vaihemaakuntakaava herättää jo ennen luonnosvaiheen nähtäville panoa voimakkaita mielipiteitä sekä tuulivoimasta että turvetuotannosta. Turvetuotantoa syytetään vesistöjen pilaajaksi ja kaavaluonnoksen turvetuotantoaluevarausten on väitetty lisäävän entisestään vesistöjen pilaantumista.  

Ennen kaavaluonnoksen julkistamista olen saanut viestejä, että kaavasta tullaan valittamaan mm. vesistövaikutusten osalta. Kaavaselostus kannattaa lukea tarkkaan ennen valittamisia, sillä se antaa asiasta toisenlaisen kuvan.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Maakunnallinen virkistysalueyhdistys?

Tiistaina 18. lokakuuta 2011 | Olli Ristaniemi

Virkistysmahdollisuudet kohentavat ihmisten hyvinvointia ja lisäävät alueiden vetovoimaa. Liikunnan edistämisen tulee olla yksi kuntien peruspalveluista ja virkistysalueet ja -reitit liittyvät siihen kiinteästi. Muistan edelliseltä työalueeltani Etelä-Pohjanmaalta, että Vimpelin kunta piti erittäin tärkeänä kunnan hyviä virkistyspaikkoja, jotta Rannilan koulutettu väki viihtyisi ja pysyisi paikkakunnalla.

3 kommenttia Lue koko kirjoitus

Turvetta ja tuulivoimaa

Torstaina 15. syyskuuta 2011 | Olli Ristaniemi

Televisiossa esitettiin muutama vuosi sitten maalaiskomediaa nimeltä Turvetta ja timantteja. Sarjassa löytyi suolta timantteja. Keski-Suomesta ei timantteja löydy, mutta soita on runsaasti - ja tuulivoimaa. Tuulivoima ja suot sisältyvät valmisteilla olevaan Keski-Suomen kolmanteen vaihemaakuntakaavaan.  

Kolmas vaihemaakuntakaava tulee luonnoksena nähtäville loppusyksystä, mutta on jo ennen ensimmäistäkään versiota herättänyt kovasti kiinnostusta. Näyttää siltä, että turvetuotannosta ja suoluonnosta on vaikea päästä yhteisymmärrykseen. Näin voi käydä myös tuulivoiman suhteen. Turvetuotannon osalta polttopisteessä ovat vesistö- ja ilmastovaikutukset, suoluonnon osalta ojittamattomat suot ja luontoarvot ja tuulivoiman osalta kansalaismielipiteet. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että kolmas maakuntakaava ei muuta Suomen ilmasto- ja energiapolitiikkaa, se ainoastaan selvittää turvetuotannon ja suoluonnon sekä tuulivoiman alueidenkäytöllisiä edellytyksiä.

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Kelmien peliä

Tiistaina 6. syyskuuta 2011

Valtion ensi vuoden budjettiin on piilotettu ikävä yllätys EU-rahoituksen varalle. Valtionvarainministeriö haluaa, että Suomi leikkaa EU-ohjelmiin tarvittavaa valtion rahaa 20 miljoonalla eurolla ensi vuonna. Toinen mokoma niistettäisiin seuraavalta vuodelta.

Taulukkoleikkinä näin voidaankin tehdä.  EU-ohjelmien toteutushan tunnetusti edellyttää paitsi varsinaista EU-rahaa, myös valtion ja kuntien rahoitusta. Yhdessä ne muodostavat EU-rahan vastinpariksi vaadittavan kansallisen rahoituksen. Nyt kun kuntarahaa on kertynyt kiitettävästi, valtio aikoo höllätä - kuntien ahkeroinnin ansiosta.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Keski-Suomen formaatti ei pudota jatkosta

Perjantaina 19. elokuuta 2011 | Hannu Korhonen

Tuota pikaa on taas käsillä se aika vuodesta kun maakunnan kehittäjät jalkautuvat seuduille. Maakunnassa omaksuttu tapa juontuu vuosien taakse, mutta asia nähdään edelleen tärkeänä. Tarvitaan seudullista näkemystä, kun arvioidaan koko maakunnan tasapainoista kehittämistä esimerkiksi talouselämän, väestökehityksen, osaavan työvoiman riittävyyden, palveluiden saatavuuden tai liikenteen sujuvuuden kannalta. Mutta pitäisikö seututilaisuuksienkin uudistua, kun toimintaympäristö muuttuu?

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Kesäpyöräilyä

Tiistaina 2. elokuuta 2011 | Olli Ristaniemi

Kesäloma meni melko tiiviisti pyörän selässä. Ajettua tuli vajaa tuhat kilometriä ympäri Keski-Suomea. Kirjoitan nyt pyöräilystä, en polkupyöräilystä. Eroa näillä on kuin yöllä ja päivällä. Polkupyöräily on mm. kaupassa käyntiä, kodista töihin ja takaisin ajelua, jäätelökioskilla käyntiä ym. vastaavaa.

3 kommenttia Lue koko kirjoitus

Kotikylän brändäystä hyvinvointistrategialla

Torstaina 30. kesäkuuta 2011

Kotikyläni, Lievestuore on omaperäinen 2500-4000 asukkaan - miten laajasti lasketaan - yhteisö Laukaassa. Sellutehtaan ympärillä, Savon radan myötävaikutuksella se oli pitkään Laukaan keskus. Sen valta-aseman syrjäytti kuitenkin kirkonkylä hallintokeskuksineen.

Lievestuore koki ensimmäisten joukossa kovan rakennemuutoksen, kun sellutehdas suljettiin, varmuuden vuoksi kahteenkin kertaan. Lievestuore selvisi muutoksesta.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Hallitus selvittää - Keski-Suomessa toimitaan

Keskiviikkona 22. kesäkuuta 2011 | Veli-Pekka Päivänen

Tämän viikon luetuin julkaisu on ehdottomasti Jyrki Kataisen hallitusohjelma. Sitä on luettu, selitetty, tulkittu ja myös arvosteltu. Sen kanssa meidän on elettävä seuraavat neljä vuotta. Mitä ohjelma merkitsee Keski-Suomen elinkeinojen kehittämisen kannalta? Asiaa pitää tarkastella meidän omasta näkökulmasta eikä vain siitä mitä ohjelmaan on kirjattu.

2 kommenttia Lue koko kirjoitus

Yritysten liikevaihto kasvaa, mutta työttömyys pysyy Keski-Suomessa korkealla

Torstaina 16. kesäkuuta 2011

Viimeisimpien tietojen mukaan Keski-Suomen vientiteollisuus on toipunut 2008 alkaneesta lamasta nopeasti ja saavutti vuodenvaihteessa lähes huippuvuoden 2006 viennin tason. Tämä osoittaa, että maakunnassa on uudistumiskykyisiä ja kasvuhaluisia yrityksiä, jotka pärjäävät maailman markkinoilla.

Kilpailukykyisten, olemassa olevien yritysten lisäksi tarvitsemme kipeästi uusia yrityksiä, jotta työpaikat lisääntyisivät. Kun kilpailukyky vaatii tuottavuuden kasvua, työpaikkojen määrä ei voi kasvaa samassa suhteessa tuotannon määrän kanssa. Tämän osoittavat viimeisimmät tilastot. Keski-Suomen työttömyys oli huhtikuun lopussa 11,5 %, mikä on peräti 3 % maan keskiarvon yläpuolella.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Osallistumisen tuska

Torstaina 26. toukokuuta 2011 | Hannu Koponen

Mikä saa ihmisen osallistumaan? Tarvitaanko todella epämiellyttävä aihe, skandaali tai kertakäyttöjulkkis jotta massat saadaan liikkeelle? Onko ilmainen viina ainoa houkutin kansalaisaktiivisuudelle? Omalla ilmastostrategiakierroksellani Keski-Suomen seuduille väkeä oli, no jaa, aika maltillisesti. Vain noin sadan keskisuomalaisen näkemyksiä kuultiin. Onko kansalaisdemokratia vain kaunis sana? Vai pelottaako "strategia" sanana?

2 kommenttia Lue koko kirjoitus

Euroopasta ja kotimaakunnasta

Keskiviikkona 18. toukokuuta 2011

Terveisiä Euroopasta

Euroopan Neuvoston Kunta- ja aluehallintokongressin hallituksen jäsenyys juoksuttaa tiheään kokouksissa, tällä kertaa Turkissa. Tämä EN-elin tukee alueiden itsehallinnon toimivuutta mm. tarkkailemalla jäsenmaiden hallintoa. Suomen hallinnon tarkkailuraportti ei valmistunut vielä, vaan siirtyi heinäkuun käsittelyyn. Palaan siis siihen myöhemmin.

Viime blogissani kirjoitin demokratiasta ja ihmisoikeuksista. Turkin kokouksen terveisinä erityisen huono esimerkki: turkkilainen kollegani Euroopan Neuvostossa, kunnanjohtaja Leyla Gyven, on ollut vankilassa 17 kuukautta ilman oikeudenkäyntiä, eikä kongressin delegaatiolle järjestynyt vieläkään vierailua hänen luokseen.

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Eurooppa-päivän ehdotus

Maanantaina 9. toukokuuta 2011 | Hannu Korhonen


Euroopan unionista ja sen merkityksestä Suomelle on tänä keväänä puhetta riittänyt. Hyvä niin, sillä keskustelun jälkeen olemme entistä vahvempia kantamme takana. Käypä tulevien viikkojen aikana EU:n sisäisten tukiratkaisujen kanssa kuinka hyvänsä, Keski-Suomi on ja pysyy osana kehittyvää Eurooppaa. Täällä pohjoisessa uskomme kehityksen vievän parempaan, ja näistä lähtökohdista myös työskentelemme maakuntamme ja sen asukkaiden hyvinvoinnin eteen.

2 kommenttia Lue koko kirjoitus

Ajatuksia uutta hallitusta odotellessa

Torstaina 28. huhtikuuta 2011


Eduskuntavaalit ovat takana ja vaalitulos keskusteluttaa. Vaalien tulosta kunnioitetaan, mikä on osoitus demokraattisen järjestelmämme toimivuudesta. Niinpä hallitusneuvottelupöytään istuvat ensin kokoomus, demarit sekä perussuomalaiset. Vaaleissa suurimman tappion kärsineet keskusta ja vihreät jäävät neuvottelupöydän ulkopuolelle.

En lähde arvailemaan hallituksen lopullista kokoonpanoa, vaan esitän tulevalle hallitukselle muutamia odotuksiani maakunnan kehittämisen näkökulmasta: mitä juuri nyt on mielessä ja mitä pitäisi sisällyttää hallitusohjelmaan vastuunkantajista riippumatta.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Brändäystä ja mielikuvia

Torstaina 21. huhtikuuta 2011 | Merja Lahti

Maakunnat ovat luontaisia brändejä. Keski-Suomi, Savo, Pohjanmaa, Lappi, Kainuu ja muut. Tuttuja mielikuvia, jotka syntyvät maisemasta, murteesta, historiasta, elinkeinoista. Maakunnista me laulammekin: "Oi Keski-Suomen rakkaat rantamaat..." ja "Miss laaja aukee Pohjanmaa...". Kaupungeista vähemmän, mitä nyt Rovaniemen markkinoista ja Joensuun Ellistä.

Skoone, Baijeri, Piilaakso, Ruhrin alue, Andalusia, Jyllanti? Sijoitamme ne kartalle aika helposti. Mieleen nousee viljapelto, nahkashortsit, tietokone, tehtaanpiippu, flamenco, meri. Mutta muistatko äkkiseltään niihin liittyvän kaupungin? En minäkään. 

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Terveisiä Lapin kaivosmailta

Tiistaina 12. huhtikuuta 2011 | Olli Ristaniemi

Puolihulluna lapinkävijänä tuli jälleen vietettyä lomaa Ylläksen Äkäslompolossa. Vakituisen majapaikan läheisyydessä sijaitsee Rautuvaaran toistaiseksi käytöstä poistettu rautakaivos. Olen vuosikymmenten kuluessa nähnyt kaivoksen kukoistuksen ja alasajon ja sen merkityksen alueen kehitykselle. Suomesta on kuitenkin tulossa yksi Euroopan johtavia kaivosvaltioita ja majapaikkani ympäristössä on useita laajoja kaivoshankkeita. Ylläksen Kuukkeli-lehdessä oli juttu rautakaivoksen avaamisesta vanhan avolouhoksen alueelle ja sen käynnistäneestä YVA-prosessista. Mielenkiintoni heräsi todella, kun huomasin lehtijutusta, että ulkomaisen kaivosyhtiön Suomen maajohtajana ovat opiskelukaverini.

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Paikallisdemokratiaviikko käyttöön

Maanantaina 4. huhtikuuta 2011

Paikallisdemokratiaviikko on Euroopan Neuvoston 47 maassa vuosittain vietettävä teemaviikko. Jokainen alue ja kunta voi muokata viikon näköisekseen. Viikkoa vietetään lokakuun toisella viikolla, johon mahtuu 15.10. vuonna 1985 hyväksytyn Paikallisen itsehallinnon peruskirjan synty. Suomikin on ottanut peruskirjan käyttöön.

Paikallisdemokratiaviikon ajatuksena on lisätä tietoisuutta paikallisesta demokratiasta, parantaa demokraattisen osallistumisen ideaa sekä kehittää hallinnon läpinäkyvyyttä. Tänä vuonna viikkoa vietetään teemalla Ihmisoikeudet paikallisella tasolla.

2 kommenttia Lue koko kirjoitus

Koneita ja ihmisiä

Maanantaina 28. maaliskuuta 2011 | Hannu Korhonen

Elämme palveluyhteiskunnassa, jossa yhä useammin palvelemme itse itseämme. Pankki- ja vakuutuslaitosten sekä lukuisten kauppaliikkeiden palvelut löytyvät netistä. Myös julkiset palvelut ovat siirtyneet sähköisiksi - erityisesti verottaja ohjaa meitä sähköiseen asiointiin. Helppoa joillekin, mutta entäpä jos henkilökohtaiselle asioinnille kuitenkin on tarvetta?

Yhteiskunnan palvelut tuotetaan verovaroin. Eikö siis olisi luontevaa, että myös valtion ja kuntien palvelut olisivat yhdenvertaisesti saavutettavissa koko maassa. Viime aikojen kehitys osoittaa kuitenkin muuta. Palvelutoimistoja on ajettu alas yhä uusilta paikkakunnilta, ja tilalle ovat tulleet yhteispalvelun nimellä toimivat valtion ja kuntien toimipisteet. Kehitys ei miellytä kaikkia.

Ajan ilmiö on tunnistettu myös Keski-Suomessa, jossa juuri nyt selvitetään kahta ratkaisumallia.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Uudistetut kotisivut ja blogi

Torstaina 3. maaliskuuta 2011

Tietojen haku, asiointi ja keskustelu ovat siirtyneet yhä enemmän verkkoon. Keski-Suomen liitossa olemme valmistelleet huolella uusia kotisivuja ja arvioineet niiden toimivuutta. Miltä uudet sivut näyttävät ulkoasultaan ja käytettävyydeltään? Mitkä ovat kommenttisi sisällöstä? Näihin asioihin toivon palautetta teiltä, jotta voimme jatkossa palvella sivujen käyttäjiä entistä paremmin.

Sähköinen vuoropuhelu ja kommentointimahdollisuus lisäävät mahdollisuuksia osallistua, mutta eivät korvaa - eikä ole tarkoituskaan korvata - hyväksi koettua kasvokkain valmistelua. Tulemme edelleen järjestämään eri puolilla maakuntaa kuulemis- ja palautetilaisuuksia ohjelmatyöstä ja kaavoituksesta.   Meille on tärkeää tietää, mitä maakunnan toimijat ja asukkaat ovat mieltä elinkeinoelämän, koulutuksen, hyvinvoinnin tai toimintaympäristön haasteista ja tavoitteista. Mielipiteet vaikuttavat yhteisten tavoitteiden muodostamiseen ja toimenpiteisiin.

2 kommenttia Lue koko kirjoitus