Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Arkisto

4 kirjoitusta

Kirjoitukset ajalta: huhtikuu 2011

Ajatuksia uutta hallitusta odotellessa

Torstaina 28. huhtikuuta 2011


Eduskuntavaalit ovat takana ja vaalitulos keskusteluttaa. Vaalien tulosta kunnioitetaan, mikä on osoitus demokraattisen järjestelmämme toimivuudesta. Niinpä hallitusneuvottelupöytään istuvat ensin kokoomus, demarit sekä perussuomalaiset. Vaaleissa suurimman tappion kärsineet keskusta ja vihreät jäävät neuvottelupöydän ulkopuolelle.

En lähde arvailemaan hallituksen lopullista kokoonpanoa, vaan esitän tulevalle hallitukselle muutamia odotuksiani maakunnan kehittämisen näkökulmasta: mitä juuri nyt on mielessä ja mitä pitäisi sisällyttää hallitusohjelmaan vastuunkantajista riippumatta.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Brändäystä ja mielikuvia

Torstaina 21. huhtikuuta 2011 | Merja Lahti

Maakunnat ovat luontaisia brändejä. Keski-Suomi, Savo, Pohjanmaa, Lappi, Kainuu ja muut. Tuttuja mielikuvia, jotka syntyvät maisemasta, murteesta, historiasta, elinkeinoista. Maakunnista me laulammekin: "Oi Keski-Suomen rakkaat rantamaat..." ja "Miss laaja aukee Pohjanmaa...". Kaupungeista vähemmän, mitä nyt Rovaniemen markkinoista ja Joensuun Ellistä.

Skoone, Baijeri, Piilaakso, Ruhrin alue, Andalusia, Jyllanti? Sijoitamme ne kartalle aika helposti. Mieleen nousee viljapelto, nahkashortsit, tietokone, tehtaanpiippu, flamenco, meri. Mutta muistatko äkkiseltään niihin liittyvän kaupungin? En minäkään. 

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Terveisiä Lapin kaivosmailta

Tiistaina 12. huhtikuuta 2011 | Olli Ristaniemi

Puolihulluna lapinkävijänä tuli jälleen vietettyä lomaa Ylläksen Äkäslompolossa. Vakituisen majapaikan läheisyydessä sijaitsee Rautuvaaran toistaiseksi käytöstä poistettu rautakaivos. Olen vuosikymmenten kuluessa nähnyt kaivoksen kukoistuksen ja alasajon ja sen merkityksen alueen kehitykselle. Suomesta on kuitenkin tulossa yksi Euroopan johtavia kaivosvaltioita ja majapaikkani ympäristössä on useita laajoja kaivoshankkeita. Ylläksen Kuukkeli-lehdessä oli juttu rautakaivoksen avaamisesta vanhan avolouhoksen alueelle ja sen käynnistäneestä YVA-prosessista. Mielenkiintoni heräsi todella, kun huomasin lehtijutusta, että ulkomaisen kaivosyhtiön Suomen maajohtajana ovat opiskelukaverini.

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Paikallisdemokratiaviikko käyttöön

Maanantaina 4. huhtikuuta 2011

Paikallisdemokratiaviikko on Euroopan Neuvoston 47 maassa vuosittain vietettävä teemaviikko. Jokainen alue ja kunta voi muokata viikon näköisekseen. Viikkoa vietetään lokakuun toisella viikolla, johon mahtuu 15.10. vuonna 1985 hyväksytyn Paikallisen itsehallinnon peruskirjan synty. Suomikin on ottanut peruskirjan käyttöön.

Paikallisdemokratiaviikon ajatuksena on lisätä tietoisuutta paikallisesta demokratiasta, parantaa demokraattisen osallistumisen ideaa sekä kehittää hallinnon läpinäkyvyyttä. Tänä vuonna viikkoa vietetään teemalla Ihmisoikeudet paikallisella tasolla.

2 kommenttia Lue koko kirjoitus