Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Arkisto

2 kirjoitusta

Kirjoitukset ajalta: syyskuu 2011

Turvetta ja tuulivoimaa

Torstaina 15. syyskuuta 2011 | Olli Ristaniemi

Televisiossa esitettiin muutama vuosi sitten maalaiskomediaa nimeltä Turvetta ja timantteja. Sarjassa löytyi suolta timantteja. Keski-Suomesta ei timantteja löydy, mutta soita on runsaasti - ja tuulivoimaa. Tuulivoima ja suot sisältyvät valmisteilla olevaan Keski-Suomen kolmanteen vaihemaakuntakaavaan.  

Kolmas vaihemaakuntakaava tulee luonnoksena nähtäville loppusyksystä, mutta on jo ennen ensimmäistäkään versiota herättänyt kovasti kiinnostusta. Näyttää siltä, että turvetuotannosta ja suoluonnosta on vaikea päästä yhteisymmärrykseen. Näin voi käydä myös tuulivoiman suhteen. Turvetuotannon osalta polttopisteessä ovat vesistö- ja ilmastovaikutukset, suoluonnon osalta ojittamattomat suot ja luontoarvot ja tuulivoiman osalta kansalaismielipiteet. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että kolmas maakuntakaava ei muuta Suomen ilmasto- ja energiapolitiikkaa, se ainoastaan selvittää turvetuotannon ja suoluonnon sekä tuulivoiman alueidenkäytöllisiä edellytyksiä.

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Kelmien peliä

Tiistaina 6. syyskuuta 2011

Valtion ensi vuoden budjettiin on piilotettu ikävä yllätys EU-rahoituksen varalle. Valtionvarainministeriö haluaa, että Suomi leikkaa EU-ohjelmiin tarvittavaa valtion rahaa 20 miljoonalla eurolla ensi vuonna. Toinen mokoma niistettäisiin seuraavalta vuodelta.

Taulukkoleikkinä näin voidaankin tehdä.  EU-ohjelmien toteutushan tunnetusti edellyttää paitsi varsinaista EU-rahaa, myös valtion ja kuntien rahoitusta. Yhdessä ne muodostavat EU-rahan vastinpariksi vaadittavan kansallisen rahoituksen. Nyt kun kuntarahaa on kertynyt kiitettävästi, valtio aikoo höllätä - kuntien ahkeroinnin ansiosta.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus