Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Arkisto

23 kirjoitusta

Kirjoitukset vuodelta 2012

Joulun alla

Keskiviikkona 12. joulukuuta 2012 | Merja Lahti

Yksi kiitää Brysseliin, toinen Helsinkiin, kolmas junailee Tampereelle läppäriä nakuttaen, neljäs viilettää ympäri maakuntaa, viides selvittää, mistä ja milloin kuudennen tavoittaa, seitsemäs neuvottelee videoitse, kahdeksas istuu puhelin kuumana korvalla, yhdeksäs takoo näppistä sormenpäät hellinä.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Matkailuesitteet joutavat historiaan

Perjantaina 16. marraskuuta 2012 | Veli-Pekka Päivänen

Nykyisin jokainen kunta, seutu ja maakunta tekevät näyttäviä kiiltävälle paperille painettuja matkailuesitteitä, joita jaetaan erilaisilla messuilla. Lisäksi seudut järjestävät matkatoimistoille tutustumismatkoja alueilleen.  Uusimpien tutkimusten mukaan tämän tapa on aivan turha. Rahat menevät hukkaan, koska asiakkaat eivät enää lue painettuja esitteitä. He eivät hae messuilta matkakohteita ja he eivät varaa matkoja enää matkatoimistoista.

3 kommenttia Lue koko kirjoitus

Työn iloa ja taidetta palvelutaloon

Keskiviikkona 7. marraskuuta 2012


Taiteilija tuli ikäihmisten palvelutaloon. Iloisena kutsusta ja onnellisena, että saa tuoda taide-elämyksiä ja iloa vanhuksille. Toiveikkaana, että voi jakaa omaa osaamistaan ja samalla kouluttaa henkilökuntaa.

Vähän pelotti, kun ei aikaisemmin ollut työskennellyt vanhusten kanssa. Geriatrin luennot olivat antaneet ensitietoa vanhenemisesta.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Vaalitulosspekulointia

Tiistaina 30. lokakuuta 2012 | Hannu Koponen

VAROITUS: tämä teksti sisältää vielä vahvistamatonta tietoa kunnallisvaalien tuloksista. Lukijan tulee suhtautua seuraavassa esitettyihin ajatuksiin sillä varauksella, että kunnallisvaalien tulosten tarkastaminen on vielä käynnissä. Toisin kun elokuvissa, teksti ei kuitenkaan sisällä  juurikaan tuotesijoittelua.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Sairaslomallakin oppii

Torstaina 18. lokakuuta 2012 | Olli Ristaniemi

Kirjoitin viime keväänä blogissani "Malttia ja tarkkaavaisuutta" polkupyörällä kaatumisestani. Vasen olkapääni loukkaantui tuossa onnettomuudessa. Sitä yritettiin hoitaa mm. kortisonipiikeillä. Hoidot eivät auttaneet ja leikkaus oli edessä.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Pilkkua viilaten ja höyläten

Tiistaina 9. lokakuuta 2012 | Merja Lahti


Vanha työkaveri esitteli minut uudelle: "Tässä on talon pilkunviilaaja ja kielipoliisi."
Myönnetään, mutta on kuitenkin tunnustettava, että mitä kauemmin näissä töissä puurtaa, sitä enemmän kielikorva tuppaa kuuroutumaan ja "kielisilmä" sokeutumaan tekstin tuottamisessa.

2 kommenttia Lue koko kirjoitus

Luonto hoitaa hyvinvointiamme

Tiistaina 18. syyskuuta 2012 | Hannu Koponen

Kesälomani mökillämme Keski-Suomessa auttoi irtautumaan työn ja arjen kiireistä. Mökillä saan olla oma itseni, riisuttuna ulkoisista statusmerkeistä. Keho, mieli ja sielu lepäävät. Kiireettömyys ja hidas elämä auttavat näkemään uusia ulottuvuuksia: ympäristöstä, työstä ja elämästä. Luomiskyky herää. Jopa halkojen hakkaaminen on terapeuttista.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

... ei mitään uutta

Torstaina 13. syyskuuta 2012 | Olli Ristaniemi


Osa lukijoista varmaan tietää ja on lukenutkin Eric Maria Remarquen ensimmäiseen maailmansotaan sijoittuvan kirjan Länsirintamalta ei mitään uutta (Im Westen nichts Neues).

"Ei mitään uutta", voidaan sanoa myös turvetta ja tuulivoimaa koskevan kolmannen vaihemaakuntakaavan ehdotusvaiheen lausunnoista ja muistutuksista.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Kalaa, viinaa ja Fairya!

Torstaina 23. elokuuta 2012 | Veli-Pekka Päivänen

Venäläiset matkailijat ovat tänä kesänä vallanneet Kaakkois-Suomen ja aivan kirjaimellisesti. Venäläisten rajanylitysten, majoitusvuorokausien ja tax free -myynnin määrät ovat kasvaneet viime vuodesta 50-60 prosenttia.

Viime vuosi oli huippuvuosi. Tänä vuonna Imatran ja Lappeenrannan tax free -myynti nousee yhteensä 120 miljoonaan euroon.  Vertailun vuoksi voisi todeta, että Jyväskylän vuosittainen tax free -myynti on alle miljoona euroa vuodessa.

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Mistä on luovat työyhteisöt tehty?

Keskiviikkona 8. elokuuta 2012

Jos olisin diktaattori, määräisin kaikki ihmiset voimaan hyvin. Lapset olisivat onnellisia ja aikuiset tasapainoisia; työntekijät luovia ja motivoituneita.

Moni yritysjohtaja saattaa ajatella samoin. Hän on kuullut jo moneen kertaan, että vain luovat ja innovatiiviset työyhteisöt menestyvät tulevaisuudessa. Pitäisi enää tietää, miten sellaisia työyhteisöjä tehdään.

Jos työpaikan toimintakulttuuria halutaan muuttaa entistä luovemmaksi, jotain pitää tehdä eri tavalla kuin ennen. Valtakunnallinen TAIKA-hanke kokeilee ja tutkii, miten taiteeseen perustuvat menetelmät voisivat toimia muutoksen katalysaattorina.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Kirpputorihamsteri

Maanantaina 30. heinäkuuta 2012 | Hannu Koponen

Minä olen hamsteri. Ei, en viittaa tällä ruokailutottumuksiini, poskipussini ovat tyypillisesti tyhjät. Hamsteriviittaus tulee himostani kirpputoreihin, joiden suurkuluttaja olen.

Olen vuosia ihmetellyt ihmisten kyltymätöntä tarmoa myydä tyhjiä pulloja, rikkinäisiä astioita ja puolitäysiä voidetuubeja. Kirpputorilla pitää paikkansa vanha sanonta: toisen roska on toisen aarre. Mutta silti - rikkinäinen astia on rikkinäinen, vaikka siellä olisi mikä leima pohjassa! Vaikka ystäväpiirini laajasti harrastaa kirpputoreilla käyntiä, en tunne ketään, jonka mukaan tyhjä vihreä pullo olisi koskaan lähtenyt.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Keitele vehmas ja Päijänne jylhä - toista kertaa kesätöissä Keski-Suomen liitossa

Maanantaina 18. kesäkuuta 2012

Jälleen alkoi kesäloma! Raskaan lukiovuoden jälkeen ensimmäinen lomaviikko tuntui oudolta. Yhtäkkiä ei ollutkaan enää kokeita, joihin lukea tai pitkän matikan tehtäviä, joita laskea. Vihdoin sai rentoutua. Kaikki kaveritkin tuntuivat olevan muualla tai töissä. Makasin kotona ja uusi Fatboy-säkkituoli, Facebook ja Miika Nousiaisen Vadelmavenepakolainen tulivat vähän turhankin tutuiksi.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Voiko iloa työssä johtaa?

Torstaina 14. kesäkuuta 2012

Ilo on emotionaalinen tai affektiivinen tila, jota kuvataan tyytyväisyyden ja onnen tunteena. Iloa on kuvattu tilana kautta historian ajan, mikä kuvastaa ilon universaalia tärkeyttä. Nykyään on yhä enemmän alettu puhua työnilosta, koska ilo tuottaa ihmiselle positiivista tunnetta, josta saa energiaa ja energian voimalla jaksaa. Jaksamista tarvitaan sekä työssä että vapaa-ajalla. Tästä syystä työssä tulisi saada kokea työniloa.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Ikävä ABBAa!

Keskiviikkona 30. toukokuuta 2012 | Olli Ristaniemi

Kyllä tuli ikävä Abba-yhtyettä ja heidän musiikkiaan, kun kuuntelin Euroviisuja. Niin oli keinotekoista, konemaista ja vetämätöntä. Tämä Abba-ihannointini liittyy tietysti siihen, että olen Abba-ajan nuori. Jollakin voi olla ihanteena Beatles ja George Harrison, Eppu Normaali, Durade tai jopa Dallapee.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Kullanarvoinen työnilo

Maanantaina 21. toukokuuta 2012

Työelämä on suurten muutosten edessä. Vain sellainen yritys pärjää, joka kykenee luomaan työyhteisön, jossa luovuus kukoistaa ja jokainen voi laittaa itsensä likoon. Tämä ns. inhimillinen, aineeton pääoma on perinteisten tuotannontekijöiden sijaan tulevaisuuden pääasiallinen arvontuoja, jopa 50-90 %:sti.

Aineeton pääoma karttuu toimintatapojen joustavuudesta ja työntekijöiden sananvallasta, hyvästä johtajuudesta, yhteishengestä ja tietenkin työntekijöiden innostuneisuudesta, aktiivisuudesta ja sitoutumisesta. Sitä ei kilpailijakaan voi kopioida, koska se piilee ihmisten päissä ja vuorovaikutussuhteissa sekä osaamisessa.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Keski-Suomi -lähettiläät yritysten matkassa koulutusmessuilla

Perjantaina 4. toukokuuta 2012

Keskisuomalainen koulutus- ja kehittämisalan yritysverkosto EduCluster Network osallistui maaliskuussa koulutusmessuille Puolassa. Edukacja-messut järjestettiin 17. kerran Swietokrzyskien maakunnassa Kielcen kaupungissa, jonka messukeskus on keskisen Itä-Euroopan kolmanneksi vilkkain messukeskittymä. Swietokrzyskie on Keski-Suomen maakunnan pitkäaikainen yhteistyöalue, joten kutsu messuille otettiin ilolla vastaan. Messut olivat yhdistelmä suomalaisia Educa- ja Next Step -messuja. Toisin sanoen, messuilla esiteltiin sekä nuorten koulutustarjontaa että koulutus- ja osaamisalan uusimpia tuotteita ja kehittämispalveluita. EduCluster Network oli mukana esittelemässä suomalaista koulutuksenvientiä ja keskisuomalaista osaamista.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Sielulliset taidot

Keskiviikkona 18. huhtikuuta 2012 | Olli Ristaniemi

Olin hiljakkoin opinahjossani Turun yliopistossa. Kyseessä oli meidän geologian laitokselta aikanaan valmistuneiden ja nykyisten opiskelijoiden seminaari. Seminaarissa ja sen jälkeisessä banketissa kertoilimme opiskelijoille töistämme, miten niihin olemme päätyneet, mitä taitoja olemme tarvinneet, mitkä taidot ovat tärkeitä jne. Yhdessä alustuksessa nousi esille ainakin minulle uusi termi sielulliset taidot. Alustuksen kuluessa selvisi, että alustaja tarkoitti tällä mm. vuorovaikutusta, verkostoitumista, kollegojen vapaamuotoisia tapaamisia ja kielitaitoa.

2 kommenttia Lue koko kirjoitus

Matkailusta kuuluu kummia

Keskiviikkona 21. maaliskuuta 2012 | Veli-Pekka Päivänen

Keski-Suomen matkailun kehittämisessä tapahtui iso muutos vuonna 2005. Yritykset olivat kyllästyneet matkailun kehittämishankkeisiin, jotka eivät johtaneet todellisuudessa mihinkään kehitykseen. Palaute yrityksiltä oli niin voimakasta, että asialle oli tehtävä jotain.

Keski-Suomen matkailuparlamentissa päätettiin muuttaa kehittämisen tapaa. Uuden strategian pohjaksi valittiin yrityslähtöisyys sekä vetovoimaisten matkailukeskusten kehittäminen. Matkailuparlamentissa pidettiin kädennostoäänestys asiasta. Yritykset olivat uuden strategian kannalla ja hankevetäjät kannattivat julkisvetoista mallia.

2 kommenttia Lue koko kirjoitus

Malttia ja tarkkaavaisuutta!

Torstaina 15. maaliskuuta 2012 | Olli Ristaniemi

Näin talvella pitää olla liikenteessä tarkkana. Tuli nimittäin vedettyä hiljakkoin kunnon lipat liikenteessä. Olin menossa polkupyörällä JYP-Pelicans jääkiekko-otteluun. Otin yhden risteyksen liian huolimattomasti. Pyörä lähti alta kuin ohjus. En ehtinyt edes kisaa sanoa kun makasin maassa selälläni.  Kun nousin, heilutin kättäni autoilijoille ja muille tiellä kulkijoille, että kaikki kunnossa. Vaan eipä ollut, nyt parantelen olkapäätä, polvea ja kättä ja toivon, että pääsen nauttimaan parin viikon päästä täysin siemauksin Äkäslompolon laduista. Olin hämmentynyt kuinka hetkessä normaali elämä voi vaikeutua.

Malttia ja tarkkaavaisuutta osoittivat maakuntavaltuutetut ja kunnallisjohto 3. vaihemaakuntakaavan seminaarissa perjantaina 2.3.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Taivaallinen tanssi

Tiistaina 28. helmikuuta 2012 | Olli Ristaniemi

Illalla 27.2.2012 noin puoli kymmenen aikoihin näin Keljossa taivaallisen tanssin. Läntiselle taivaalle puhkesivat hetkeksi kauniit revontulet. Ne tanssivat komeammin kuin kukaan koskaan viihdeohjelmassa "Tanssii tähtien kanssa". Tätä ilotulitusta kesti hetken. Puolihulluna Lapin ystävänä olen toki nähnyt näitä tansseja ennenkin. Juhliessani 50-vuotista elämäntaivaltani päivä huipentui yöllä Äkäshotellin pihassa, jolloin taivaan tulet valaisivat koko maiseman ja rätisivät kuuluvasti - taisivat onnitella minua ;-)

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Paluu kivihiilikaudelle?

Perjantaina 17. helmikuuta 2012 | Olli Ristaniemi

Geologisessa aikajanassa kivihiilikausi oli 340-280 miljoonaa vuotta sitten. Kivihiili syntyi tuon ajan metsistä sedimenttikerrosten alla suuressa paineessa ja kuumuudessa. Me kolmannen vaihemaakuntakaavan valmistelijatkin olemme tunteneet välillä painetta ja kuumuutta.

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Maakuntaviestistä Keski-Suomen hiihtoviikko

Maanantaina 23. tammikuuta 2012 | Olli Ristaniemi

Keski-Suomen 65. maakuntaviestin järjestelyt onnistuivat loppiaisena Saarijärvellä hienosti. Viestin sääntöjä hieman muutettiin pari vuotta sitten, niin että viestistä saatiin tiiviimpi urheilutapahtuma. Lähes aina, kun tapaan viestikatsomossa Pihtiputaan Alpon, alkaa pohdinta maakuntaviestin olemuksesta.

Maakuntaviesti vaatii radikaalin muutoksen. Esimerkiksi siinä ei ole mieltä, että joukkueet voivat joillakin osuuksilla hiihdättää joko nuoria tai jopa kuusikymppisiä viestinviejiä. Toiseksi, kuntien välistä kilpailua eriarvoistavat kuntarakenteen muutokset. Ja kolmanneksi, viestin nykyinen ajankohta on perinteinen, mutta silloin on usein lumiongelmia tai kovaa pakkasta.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Suuruuden ekonomialla ei hoideta julkista taloutta kuntoon

Maanantaina 2. tammikuuta 2012

Hallinnon yksinkertaistaminen on polttava puheenaihe. Tähän liittyy vahvasti käsitys, että yksikkökokoja suurentamalla saadaan aikaiseksi tehokkuutta ja palvelut turvattua. Kuntarakenteen uudistaminen on tässä asiassa aika yksiniittinen. Nykyistä suurempien kuntien oletetaan muodostuvan "vahvoiksi peruskunniksi", joissa kansanvalta ja nykyistä yksinkertaisempi hallinto lyövät kättä toisilleen. Toiminnan oletetaan tehostuvan ja eurojen säästyvän. Maakuntatasoiset kuntayhtymät on jätetty myöhempään tarkasteluun.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus