Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Arkisto

16 kirjoitusta

Kirjoitukset vuodelta 2013

Joululaulujen sanat eivät päde

Torstaina 19. joulukuuta 2013 | Merja Lahti

Joululaulujen sanat eivät päde. Miettikääpäs esimerkiksi näitä klassikkoja.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Kaikki on vinksin vonksin tai ainakin heikun keikun

Tiistaina 10. joulukuuta 2013 | Olli Ristaniemi

Yllä olevat Peppi Pitkätossun laulun sanat tulevat useasti mieleeni, kun pyöräilen työmatkojani ja muutenkin ympäri Keski-Suomea. Nimittäin liikennemerkit ovat monin paikoin vinksin vonksin.

Arvioni on, että 10-20 prosenttia merkeistä on kallellaan johonkin suuntaan, joillakin tieosuuksilla jopa puolet. Myös pientareen muoviset varoitustolpat ovat usein miten sattuu tai osa puuttuu.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Saksalainen tehokkuustoimisto ei piiperrä

Keskiviikkona 20. marraskuuta 2013 | Hannu Koponen

Ongelmallisia sanoja on monia. Esimerkiksi tehokkuus on parempi sana kuin kestävyys. Pienellä pesulla tehokkuus on kuitenkin kestävää. Tämän opin Ruhrin alueella vieraillessani, kiitos Sitran ja Jyväskylän kaupungin yhteisen hankkeen "Resurssiviisas alue".

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Yrittäjä, katso itään!

Perjantaina 1. marraskuuta 2013 | Veli-Pekka Päivänen

Melkein kymmenen prosenttia keskisuomalaisista on vailla oikeita töitä. Syyskuussa työttömänä oli 18 000 ja työllistämistoimenpiteissä liki 8 000, yhteensä 26 000 ihmistä. Työttömien määrä tulee kasvamaan vielä kasvamaan, sillä kaupungit ja isot yhtiöt käyvät parhaillaan YT-neuvotteluita, joiden kohteena on tuhansia työntekijöitä.

3 kommenttia Lue koko kirjoitus

Keski-Suomen vaalipiirin lakkauttamiseen ei ole perusteita

Keskiviikkona 2. lokakuuta 2013

Kesän kynnyksellä tuli julkisuuteen kansaedustaja Kimmo Sasin työryhmän ehdotus perustuslain 25§:n tarkistamisesta vaalipiirijaon osalta. Työryhmä ehdottaa, että nykyisessä laissa olevaa vaalipiirien lukumäärä, 12 - 18, vähennettäisiin 9 - 12. Kun vaalipiirejä on tällä hetkellä kaksitoista, ei muutos sallisi uusien vaalipiirien muodostamista ilman, että joku nykyisistä lakkautettaisiin. Ahvenanmaan maakunta muodostaisi jatkossakin oman vaalipiirin.

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Riskillä rajoille

Keskiviikkona 18. syyskuuta 2013 | Veli-Pekka Päivänen

Pesäpallo on hieno ja strateginen laji. Entisenä pesäpalloihmisenä otan mielellään oppia kyseisestä lajista myös aluekehitykseen.

Ollessani Imatralla 1990-luvulla pohdimme IPV:n uutta slogania ja yhdeksi vahvaksi ehdokkaaksi nousi slogan "Rajat kiinni".
Haimme yhteistyökumppaniksi rajavartiolaitosta ja tullia. Silloisissa epävarmoissa ajoissa kyseinen teema toimi erinomaisesti.
IPV voitti mestaruuden vuonna 1991 ja saavutti hopeaa vuonna 1993.
Ja Suomen rajat kestivät Neuvostoliiton hajoamisen tuoman uhkan.

3 kommenttia Lue koko kirjoitus

Sähköpostihelvetti

Torstaina 15. elokuuta 2013 | Olli Ristaniemi

Kaikki tietävät, että sähköpostia tulee paljon. Siitä on tullut "korvaamaton" tiedonvälittäjä. Kun muistelee aikaa ennen sähköpostia, kirjeitä ja puheluja tuli luonnollisesti enemmän kuin tänä päivänä. Silloin harkitsi mitä kirjeitä lähettää ja soittaako vai ei.

Olen ilmoittanut monelle s-postia lähettävälle taholle, että en halua niitä enää. Tästä huolimatta postia tulee päivittäin melkoinen määrä. Asia nousi esille sisäisessä koulutuksessamme viime keväänä: lähes kaikilla päivä alkaa sähköpostin selailulla ja sitä seurataan pitkin päivää. Olemme sähköpostin "orjia". Koulutuksessa tuli esille, että ensin tulee tehdä päivän tärkeimmät työt ja vasta sitten katsoa saatua sähköpostia.

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Tahto vaatii tekoja

Maanantaina 17. kesäkuuta 2013
Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Keski-Suomi ON! - mutta millainen? Tule ja vaikuta!

Torstaina 16. toukokuuta 2013 | Hannu Korhonen


Keski-Suomen tulevaisuuden menestystekijöitä pohditaan juuri nyt. Mikä on maakunnan vientiyritysten kilpailukyky, jatkuuko koulutussektorin menestys, onnistummeko maakunnan sisäisessä yhteistyössä ja kansainvälisyydessä?

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Vanhasta uuteen

Tiistaina 16. huhtikuuta 2013 | Veli-Pekka Päivänen

Suomen talouden tulevaisuus on sankan sumun peitossa. Kukaan ei tunnu tietävän milloin ja missä kaivattu kasvu alkaa. Jatkuva rakennemuutos on haastanut suomalaisen hyvinvointimallin.

Yksi kommentti Lue koko kirjoitus

Hienoa VR!

Maanantaina 25. maaliskuuta 2013 | Olli Ristaniemi

Kyllä Suomen Valtion Rautatiet on hyvä. VR:tä tunnutaan  moitittavan epäsäännöllisen säännöllisesti. Itselläni on VR:stä viimeaikaisten kokemusten perusteella vain hyvää sanottavaa.

Matkustin viime viikolla yöjunalla Kolariin, revontulien ja kevätauringon maahan Lapin Äkäslompoloon. Iltajuna Jyväskylästä Tamperelle  myöhästyi lähdöstä vajaan tunnin. Syy tiedotettiin heti: opastinlaitevika Tampereen ja Jyväskylän välillä. Sekä konduktööri että junan kuljettaja tiedottivat jatkuvasti mikä on tilanne ja missä mennään. Myös meille Kolariin menijöille tiedotettiin, että Lapin juna odottaa. Tampereella puolenyön aikaan olivat Lapin junan konduktöörit vastassa ja ohjasivat minut ja muut Lappiin menijät henkilökohtaisesti ja ripeästi oikeisiin vaunuihin.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Hankehelvetistä tuloksiin

Keskiviikkona 6. maaliskuuta 2013 | Veli-Pekka Päivänen

Suomi ja koko Eurooppa valmistautuu uuteen EU ohjelmakauteen 2014-2020 mielenkiintoisissa tunnelmissa. Euroopan talous yskii eikä kasvua ei ole näkyvissä muutamaan vuoteen. Kasvua on haettava uudella tavalla. Nykyinen hankevetoinen kehittämismalli ei toimi.

2 kommenttia Lue koko kirjoitus

Työpaikat taidetekoihin - go go!

Maanantaina 11. helmikuuta 2013

Voisiko työpaikkoja haastaa taidetekoihin? Perinteisten taide- ja kulttuurivierailujen oheen keksiä projektiluontoista osallistumista, jossa kaikki olisivat tasaväkisesti mukana.  Tai voisiko työyhteisöön tulla oma taiteilija sparraamaan ideoissa tai tukemaan työhyvinvointia. Työyhteisöt tarvitsevat rohkeutta ja tilaa leikkiä, nähdä asioita uusin silmin, kokeilla, sallia epäonnistumisia ja kehua onnistumisia. Se tuottaa hedelmällistä satoa. 

2 kommenttia Lue koko kirjoitus

Kunnioita toisen mielipidettä

Tiistaina 22. tammikuuta 2013 | Olli Ristaniemi

Olen törmännyt viime vuosina useasti seminaareissa, yleisötilaisuuksissa ym. tilanteisiin, missä yksi tai useampi kuulija hymähtää alustajan esitykselle tai mielipiteiden esittäjille. Olen saanut vaikutelman, että niihin ei uskota, niitä väheksytään. Olen ihmetellyt tätä jo pitkään. Miksi on näin?

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Venäjältä lisää loistoristeilijätilauksia

Maanantaina 7. tammikuuta 2013 | Veli-Pekka Päivänen

Vuodenvaihteen suurimpia talousuutisia oli se, että miljardin euron loistoristeilijätilaus menikin Ranskaan. Laivan rakentaminen olisi kestänyt muutaman vuoden. Valtio olisi antanut innovaatiotukea kymmeniä miljoonia, mutta silti tilausta ei saatu. Kaikki johtuu rakennemuutoksesta, sanotaan. Kerrotaan myös, että viennin rakenne tulee muuttumaan. Palvelujen osuus tulee kasvamaan.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus

Taiteella ja liikunnalla kohti työhyvinvointia ja organisaation menestystä

Perjantaina 4. tammikuuta 2013


Työllisyysasteen nostaminen on välttämätöntä, jotta ikääntyvän hyvinvointiyhteiskunnan palvelut voidaan rahoittaa tulevaisuudessakin. Talouskriisin väistyttyä meitä uhkaa myös työvoimapula, jolloin kilpailu motivoituneesta ja osaavasta työvoimasta kiihtyy.  Erityisten tärkeitä hyvä työilmapiiri, yhteisöllisyys ja työelämän joustavuus ovat nuorille työntekijöille. Organisaatiot joutuvatkin panostamaan yhä enemmän työhyvinvointiin ja työilmapiirin parantamiseen.

Ei kommentteja Lue koko kirjoitus