Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Stop over ja säänkestävät palvelukonseptit

15.9.2015 12.17 | Leena Pajala
Blue Lagoon on Islannin tunnetuimpia nähtävyyksiä.

Blue Lagoon on Islannin tunnetuimpia nähtävyyksiä.


Miten saada Aasiasta Suomen kautta Eurooppaan matkaavat aasialaiset pysähtymään muutamaksi tunniksi tai muutamaksi päiväksi Suomeen?

Kysytään islantilaisilta, jotka ovat menestyksellä toteuttaneet stop over -konseptia jo vuosia, päätti Keski-Suomen matkailuhallitus. Toinen kiinnostuksen kohde ovat säänkestävät palvelukonseptit, joita kehitetään myös Keski-Suomen matkailustrategiassa. Islanti on vuosi toisensa jälkeen kasvattanut suosiotaan, vaikka saarella eletään sääolosuhteiden armoilla ja vettä sataa tuon tuostakin. Sateinen sää ei siis ole este, se on haaste.


Lentoyhtiö Icelandairin liiketoimintastrategia perustuu Islannin maantieteelliseen sijaintiin Pohjois-Euroopan ja USA:n itärannikon puolivälissä.  Icelandair lentää 26 kaupunkiin Euroopassa ja 16 kaupunkiin Pohjois-Amerikassa, Islanti keskipisteenä. Ja kun lennät Icelandairilla Pohjois-Amerikkaan, voit pysähtyä Islannissa 1-7 päivää ilman lisämaksua lentohintaan. Icelandairin Suomen maajohtaja Pekka Mäkisen mielestä keskisuomalaisten omima sauna voisi olla erikoisuus, jota kannattaa kehittää stop over -tuotteeksi.

VisitReykjavík, kaupungin markkinointitoimisto, vahvistaa Reykjavikin tunnettuutta jännittävänä kohteena ja kiehtovana maana. Markkinoinnissa tuodaan esille puhtaan energian hyväksikäyttöä, puhdasta ympäristöä ja lukuisia wellness-mahdollisuuksia. Täkyjä ovat myös vilkas kulttuurielämä, innovatiivinen design sekä aktiviteetit, kuten retket, valaiden katselu ja ratsastus. 

Matkailulla menee Islannissa hyvin.  Huonojen aikojen, kuten pankkikriisin, jälkeen yöpymisluvut alkoivat kasvaa ja erityisesti 2010 alkoi huima nousu. Islannin matkailutuloa on tänä vuonna kertynyt jo 1,3 miljardia kruunua ja kaikki ennusteet on rikottu. Lähivuosina matkailuvirtoja ohjataan laajemmalle, sillä turistimassat ovat jo lähes ongelma paikalliselle väestölle.

Vilkkainta sesonkia on heinä-elokuu, mutta mitään low seasonia ei enää ole. Talvi myy yhtä hyvin kuin kesä, talven vetonaula on revontulet. Reykjavikin matkailuinfossa käy 350 000 henkilöä vuodessa. Majoitusvuorokausia pääkaupunkialueen hotelleissa kertyy vuosittain 1,7 miljoonaa. Lisäksi tulevat kesähotellien ja gasthausien majoitusvuorokaudet. Huonekäyttöaste oli Reykjavikin alueella n. 95 prosenttia heinäkuussa 2015. Matkailijamäärän kasvattamisessa ongelmaksi tulee riittämätön majoituskapasiteetti. Seuraavaksi matkailijavirtaa pyritäänkin ohjaamaan laajemmalle alueelle, jotta Reykjavikin keskusta-alue ei tukkeudu.

 

Blue Lagoon, geysirit ja muut luonnon ihmeet

Blue Lagoon, geoterminen kylpylä, on yksi suosituimmista nähtävyyksistä ja stop over -kohteista Islannissa. Kylpylä sijaitsee laavakentän keskellä Reykjanesin niemimaalla Lounais-Islannissa. Matkaa Keflavikin kansainväliseltä lentokentältä on 20 kilomeriä ja Reykjavikista 39 kilometriä.

Blue Lagoonin lämmin vesi (37-39 ° C) sisältää runsaasti mineraaleja ja rikkiä. Mineraalit värjäävät veden maitomaisen vaaleansiniseksi. Vedellä on parantava vaikutus ihosairauksiin, kuten psoriasikseen. Ihmisen rakentamaan laguuniin johdetaan vesi lähellä sijaitsevasta geotermisestä voimalasta. Vesi vaihdetaan kahden päivän välein. Maankuoren sisältä pulppuavasta tulikuumasta vedestä (240 ° C) tuotetaan ensin sähköä ja vettä syötetään kunnan putkistoon. Sitten jäähtynyt vesi johdetaan laguuniin. Kylpylässä on kolme erilaista saunaa: höyrysauna, laavakivisauna ja suomalainen sauna.

Golden Circle -retki vie Islannin tunnetuimmille luonnonnähtävyyksille, Gullfossin vesiputouksille ja geysireille. Gullfossin vesiputouksilla valtavat vesimassat syöksyvät 32 metrin korkeudesta kapeaan 2.5 kilometriä pitkään kanjoniin, jonka jyrkät seinämät ovat 70 metriä korkeita. Yksi geysireistä, Strokkur nimeltään, purkautuu viiden minuutin välein, ja sen vesipatsas yltää aina 20 metriin saakka. Retkilounas nautittiin Fridheimarin maatilalla, joka kasvattaa tomaatteja ja kurkkuja. Kasvihuoneissa näytti olevan kasvualustana Kekkilän turve.

Matkailuyrittäjät järjestävät valassafareita, lunnienkatseluretkiä ja merikalastussafareita sekä talvella suosittuja revontulisafareita. Keskisuomalaiset vei kolmen tunnin valassafarille Elding, joka on ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa ympäristösertifikaatin omaava valaidenkatseluyhtiö Islannissa.

Harpa, Reykjavikin uusi kongressi- ja musiikkikeskus lähellä satamaa  tarjoaa erinomaiset puitteet isoillekin kokouksille ja kongresseille, jopa 5000 hengen tapahtumille. Reykjavikin hyvä sijainti Pohjois-Amerikan ja Euroopan välissä sekä maan eksoottisuus ovat tuoneet keskukseen paljon asiakkaita. Rakennus voitti Euroopan unionin nykyarkkitehtuuripalkinnon vuonna 2013.

 

Skyriä, lammasta ja hardfiskuria

Islantilaista keittiötä hallitsevat kalat, onhan kalastus ollut Islannin tärkein elinkeino. Koska viljelymahdollisuudet ovat karun maaperän vuoksi vähäiset, vihanneksia ja kasviksia kasvatetaan kasvihuoneissa ja niitä tuodaan ulkomailta. Lihaeläiminä pidetään ensisijaisesti lampaita ja karitsoja. Riista tarkoittaa useimmiten merilintuja ja luonnonvaraisia kanalintuja, kuten riekkoa.

Nykypäivän Reykjavik tunnetaan modernista ja tasokkaasta ruokaravintolatarjonnastaan, mutta peri-islantilaiset herkut ovat suurimmaksi osaksi koreilematonta muonaa. Muutamat maan ruokaylpeyksistä ovat sentään levinneet maailmallekin. Yksi tunnetuimmista on korkeasta proteiinipitoisuudestaan ja vähärasvaisuudestaan tunnettu jogurttimainen tuorejuusto skyr. Monet maailman huippukokeista pitävät puolestaan vapaasti ylängöillä laiduntavaa ja itsensä villiyrteillä marinoivaa lammasta ainutlaatuisena gourmet-tuotteena.

Hardfiskur, koljasta tai turskasta kuivatut kalapalat, ovat Islannin suosituin välipala. Kalapalat ovat proteiinipommeja, joita myydään niin marketeissa kuin huoltoasemien tiskeillä. Käyneistä perunoista valmistettu ja usein kuminansiemenillä maustettu islantilainen snapsi, Islenskt Brennivin, on hyvä apu hardfiskurin syömisessä.
Lähde: www.keittotaito.com/islantilainen_keittio.html

 

 

 

6 kommenttia "Stop over ja säänkestävät palvelukonseptit"

Tuula Poutanen 15.9.2015 14.49

Mainio matkaraportti, kiitos Leena! Olisi kiva kuulla, minkälaisia johtopäätöksiä matkailuhallitus on tai tulee tekemään matkan annista.

Näin pikaIsesti ajateltuna keskisuomalaisiksi stop over-tuotteiksi voisivat sopia saunan lisäksi kalastus ja metsä. P-Keski-Suomeen olisi helppokin tuotteistaa talousmets-ikimetsä-saha-hirsitalot-bio/paperitehdas -ohjelma. Tästä löytyy jopa materiaalia JAMKin kirjastosta.

Yhteistyöterveisin Tuula P.

Jaana Nyström 15.9.2015 22.12

Islanti tosiaan on hienolla paikalla eli voisi lähinnä verrata Helsinkiin. Lentohubi jonne myös matkustetaan ihan maan vuoksi. Miksi?
No, aika yksiselitteistä.

Keski-Suomeen pitää lähteä ja kannattaisikin kehittää sellaisia matkailupalveluita mitä ei esim. Nuuksio, Tampere tai välimaasto tarjoa. Jotain ihan uutta. Mitä ei mikään muu matkailualue Suomessa tarjoa?
Ikävä kyllä Itä-Suomi nappasi "Lakeland" imagon...
Sauna, metsä ja kalastus ovat sinällään hyviä houkuttimia: Olen itsekin somessa hehkuttanut Konneveden koskia. Mutta joka ikisellä kunnalla Suomessa on täysin samat "houkutukset": Mikä etteivät kalastusturistit jäisi Uudellemaalle tai metsään kaipaavat ihan Nuuksioon?

Lisäksi Jyväskylä / Keski-Suomen some-kenttä kaipaisi piristysruisketta!

Koettakaapa hakea YouTubesta englanninkielisiä myyvia matkailuvideoita Jyväskylästä... Eipä juuri löydy.
Seuraavaksi hakekaapa Oulusta, Rovaniemeltä, Turusta tai Tampereelta: Miltäs näyttää?
:-)

Somemarkkinointi- ja digilevitysasioissa voisin olla avuksi, jos kiinnostaa.

Terveisin Jaana Nyström, Jyväskylästä since 1961.

Béla Pavelka 15.9.2015 23.26

Minulle jotenkin jäi hämärään, mitkä ovat ne Islanntilaiset säänkestävät palvelukonseptit?
Terkkuin vesiltä!
Béla

Leena Pajala 16.9.2015 11.38

Kiitos kommenteista. On totta, että riittävän houkuttelevan stopover -tarjonnan kehittämisessä on haastetta.
VisitReykjavikilla on ehdotuksia, mitä matkailija voi sadepäivinä tehdä. Ensinnäkin suosittelevat kunnon sateenkestävää vaatetusta. 'Dress code Iceland' näkyi sadetakkikaupan ikkunassa. Kaduilla vaeltelevilla turisteilla olikin hyvin säänmukainen vaatetus. Alla olevan linkin kautta voi katsoa, mitä tekemistä paikallinen matkailuorganisaatio suosittelee sadepäivien varalle:
http://www.visitreykjavik.is/travel/ten-rainy-day-things-do-reykjavik

Tuula Poutanen 16.9.2015 12.57

Tuotteiden ainutlaatuisuuteen kommentoisin, että käytännössä onnistumisen ratkaisee se, kuka oikeasti TEKEE tuotteen. Puhettahan on paljon, todellisia menestykseen johtavia tekoja vähemmän.

Alva Aalto -teema unohtui eilen kommentistani. Sehän nyt on absoluuttisesti ylivoimainen tarjontamme. Kaiken lisäksi design / arkkitehtuuri -konseptin alle Alvar Aallon tuotantoon tutustuminen on helpoin indiksillekin tuotteistettava palvelu. Ja säänkestävä...

Terveisin Tuula P.

Béla Pavelka 17.9.2015 7.50

Hieno juttu!

Melontahan on mitä parempi säänkestävä ohjelmapalvelukonsepti. Visit Jyväskylä ja Keski-Suomen Matkailu laittaa vaan tästä alkaen markkinointiteksteihin samaa, mitä me olemme tehneet heti Tavinsulan perustamisesta asti: Pukeudu sään mukaisesti, kevyeen ulkoiluvaatteisiin. :D

1.
Raindrops on the lake drums a relaxing monotonous rhythm and there is nothing to compare to the smell of the water.
2.
Taking a swim after landed with your canoe is a wonderful experience in any weather. But there’s something simply exquisite about soaking in fresh water with the pitter- patter of cool raindrops falling on your head!
3.
Pay a visit to the Northern Päijänne, the rain has a wonderful effect on both the character and atmosphere of the place, evoking a multitude of reflective moods; while you’re there warm yourself up with some tasty, heart-warming soup made from fish you just took out from the lake.
4.
Visit any of the cultural heritages of the region. Nearly all of them are located at the shore. Approaching the site on water will greatly transform your escapades to the countryside too. Experimental house of Alvar Aalto, Unesco sites, stone-age cliff paintings become more than just beauty spots, but places of unforgettable experiences and fascinating activities.
5.
If the sun isn't out to raise your spirits and wind obstructs to proceed with your canoe, just take a walk up to any of the hills. Bear in mind though that up there is windier. In compensation mosquitos are not dare to chase you there.
6.
Add to your international culinary skills and take a cooking class from our gourmet mouthed canoe guides. You'll learn how to make five star dinner in the hug of the nature from ingredients just gathered in the nature.
7.
Experiencing a coup of hot berry-soup from under a shelter especially satisfying when it’s raining!
8.
Take up your issues with the Central Finland history. The sacred places of the old Laukaa and Petäjävesi were reached on water for centuries.
9.
Rent a rod and go fishing by one of our canoes. You might have to compete with the birdlife though, who tend to get rather frisky in the rain!
10.
People-watch between the pages of a good local detective roman. Maybe you spot our personnel on some of the pages.

Whatever you do, don't do it without the fabulous money saving Season Card of Tavinsulka.

Kommentoi "Stop over ja säänkestävät palvelukonseptit"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.