Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Maakunnista itsehallintoalueiksi

10.11.2015 9.28

Oli helpottavaa kuulla, että hallitus pääsi sopuun 18 itsehallintoalueen ja 15 sote-alueen muodostamisesta sekä päälinjauksista. Tämä oli tähän mennessä merkittävin päätös sekä nykyisen että edellisen hallituksen historiassa. Keski-Suomen kohdalla epävarmuus on nyt poistunut, sillä maakunta tulee muodostamaan oman itsehallinto- ja sote-alueen. Meitähän ehdittiin jo kaavailla erilaisissa kannanotoissa käytännössä milloin Tampereelta milloin Kuopiosta johdettuun isoon sote-alueeseen, johon muu aluehallinto olisi mahdollisesti liitetty myöhemmin.


 Hallituksen tekemän päätöksen pohjalta voimme jatkaa oman maakunnan rakentamista entistä varmemmin. Meillä on jo Sote2020 tehnyt hyvää työtä palveluiden sisällön suhteen, mutta raamit työlle tulivat nyt. Toivottavasti kaikki keskisuomalaiset kunnat ja toimijat pysyvät yhdessä, sillä suurista muutoksista on kysymys.

Olin yllättynyt siitä, että näin nopeasti muutkin kuin sote-tehtävät linjattiin itsehallintoalueille kuuluviksi. Monitoimialaiset itsehallintoalueet hoitavat sote:n lisäksi pelastustoimen, maakuntien liittojen tehtävät, ELY-keskusten kehittämistehtävät sekä mahdollisesti ympäristöterveydenhuollon. Näistä tulee hallituksen päätöksiä ensi vuoden alkupuolella. Liitetäänkö toisen asteen ammatillinen koulutus tähän, jää nähtäväksi.

Monta päätöstä on tehtävä ennen itsehallintoalueen vaaleja, jotka pidetään joko 2017 kunnallisvaalien yhteydessä tai 2018 alussa. Rahoitusratkaisu on päätöksistä varmasti yksi kiperimmistä, ellei kiperin. Lisäksi valtion vankka ohjaus korostuu huolestuttavalla tavalla, kun toisessa vaakakupissa on itsehallinto. Toivottavasti ohjaus tarkoittaa byrokratian, raportoinnin, normien ja ohjeistuksen vähenemistä eikä päinvastoin.

Tällä viikolla aloitan liiton teemanvetäjien kanssa kierroksen, jonka aikana käymme keskusteluja jokaisessa kunnassa. Odotamme mielenkiinnolla palautetta ja evästystä maakunnan kehittämiseen ja rakentamiseen. Yhdessä on hyvä alkaa miettimään myös kuntien tulevia tehtäviä.

Yksi kommentti "Maakunnista itsehallintoalueiksi

Rolf Nyholm 12.11.2015 8.02

Valitettavaa on kaikesta huolimatta, että maakuntaliitot tulevat häipymään kartalta, jos on kuntaministeri Vehviläistä uskominen. Paljon on kuitenkin työtä tehtävä, ennenkuin kaikki selviää. Omasta mielestäni ei kaikki ole niin auvoista kuin miltä näyttää.

Kommentoi "Maakunnista itsehallintoalueiksi"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.