Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Itsarimaakuntien maankäyttö

30.11.2015 10.39 | Olli Ristaniemi
Maankäytön suunnittelua?

Maankäytön suunnittelua?

Maakunnat saivat vihdoinkin olemassa olonsa oikeutuksen itsehallintoalueiden, "itsareiden", muodossa. Tämän olisi pitänyt tapahtua jo 20 vuotta sitten, kun liityimme Euroopan Unioniin. Tuolloin unelmoitiin mm. Ranskan kaltaisesta provinssien itsehallinnosta.


Maankäytön suunnittelu on nyt suuren muutoksen edessä niin valtakunnan tasolla kuin maakuntien ja kuntienkin tasolla. Tässä on myös suuri mahdollisuus muokata toimintatapoja, mennä joka tasolla eteenpäin.

Ympäristöministeriö ei enää vahvista maakuntakaavoja, vaan kaavan saattaa voimaan maakuntavaltuuston päätös. Ministeriöt tulevat katsomaan ainoastaan valtakunnallisten intressien perään, jotka määritellään valtakunnallisissa alueidenkäyttötavoitteissa ja jotka tulevat keskittymään vain todellisiin valtakunnan tason alueidenkäytöllisiin asioihin. 

Itsarimaakuntien rooli siis muuttuu merkittävästi maakuntakaavoituksessa. Vastuu kasvaa muun muassa vuorovaikutuksessa ministeriöihin. Oman alueen erityispiirteet voidaan ottaa nyt korostetusti huomioon. Maakuntakaavoituksesta tulee isompiin kokonaisuuksiin keskittyvä strateginen maakunnan kehittämisinstrumentti. Kunnille jätetään maankäytön suunnitteluun enemmän liikkumavaraa.

Itsarimaakunnille on tulossa ELY-keskusten kehittämistehtävät. Hyvä maankäytön suunnittelu on kuntien tärkeimpiä, ehkä tärkein, kehittämisinstrumentti. Tässä mielessä kuntien maankäytön ohjauksen, jos sellaista tulevaisuudessa tarvitaan, tulee olla itsarimaakunnilla, mikäli maakuntakaavoituksen tuleva rooli huomioiden on oikeansuuntainen.

Lopuksi täytyy kysyä, kuten edellisessä kappaleessa jo vihjaan kuntien osalta, tarvitaanko nykyisen kaltaista maankäytön ohjausta? Eikö valtakunnallista alueidenkäytön intressiä voisi hoitaa toisin? Tulisiko maankäyttö- ja rakennuslakia uudistaa vieläkin voimakkaammin kuin mitä nyt ollaan tekemässä?

Yksi kommentti "Itsarimaakuntien maankäyttö

Arja Paakkanen 30.11.2015 13.57

Hei,
Minä huudan APUA jo tässä vaiheessa ja tämänkin kirjoituksen perään ihmisten tasavertaisten sosiaalipalvelujen ja terveydenhuollon puolesta. Haloo,
muistaako enää kukaan, mitä oltiin tekemässä?

Näyttää että sen sijaan ollaan rakentamassa uutta itsellistä (mutta valtion valvomaa) aluehallintotasoa,muuttamassa maankäyttö- ja rakennuslakia ja maakuntakaavoitusta,kesyttämässä elyt näkymättömiin ja varmaan pitää uusiksi kirjoitella juuri tehty kuntalakikin. Tosin kunnista ei sanaakaan nyt, katsotaan mitä jää jäljelle - ja viime tipassa on katsottava, onko tämä kaikki vallan ja tehtävien uudelleen keskitys perustuslain mukaista. - Sitten nämä itsarimaakunnat, itsehallinnot ja sotet pitäisi selittää kuntalaiselle kansanomaisesti selkokielellä? Elyt ja Avit juuri on opittu tunnistamaan.

Kommentoi "Itsarimaakuntien maankäyttö"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.