Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Tuunattua joulua

17.12.2015 15.24 | Merja Lahti

Tänä kiertotalouden kulta-aikana päätin kaivaa verkon uumenista parin vuoden takaisen joululauluirvistelyni ja tuunata sitä hiukan. Kätevää kuin nykyajan joulusiivous: sohvatyynyt järjestykseen, kynttilät pöydille ja raikastetta ilmaan spraypullosta.
No mikä ettei? Huijausta ovat myös monien joululaulujen sanat.


 

Kun maass on hanki ja järvet jäässä ...

Eivät todellakaan ole. Ehkä sen verran että talvikalastajat voivat henkensä kaupalla intoilla pilkkiongelle. Laulun säkeistä yksi kyllä pätee vuodesta toiseen:

On silmä sammunut auringon! Pimeä putoaa mustan hupun lailla, heti kun aamuhämärästä on toinnuttu.

On hanget korkeat nietokset...
Ei ole nähty nietoksia vielä Keski-Suomessa. Nurmikko vihertää ja sienifriikit koluavat suppiksia kuusten alta. Sen verran kuitenkin jäätää, että talonmiehet pääsevät syytämään kasapäin liukassantaa jalkakäytäville.

Tuimat Pohjolan tuuloset
puhaltavat välillä niin että katot humahtelevat ja kuivat oksankarahkat lentelevät puista.

Joskus tosin käy niinkin, että
lunta tulvillaan on raikas talvisää... varsinkin jos on pakko ajaa autolla pimeää taivalta ja vastaan tulee irtolunta pöllyttävien rekkojen jono. Mutta aika pian talven valkohiutaleet - leijailtuaan kilvan - sössöytyvät maahan kuraiseksi loskaksi tai tuulilasiin alijäähtyneeksi möhnäksi.

Kilisee kilisee kulkunen loistehessa nietoksen... rallattaa vanha laulu ajalta jolloin talvi tuli ajallaan. Viisu kertoo, miten
käy yli harjanteen kulku reen hiljalleen.
No kai se käy hiljalleen jos harjanteella on kesäkeli - mikään liinakko jaksa rekeä vetää kun hiekka rahisee alla jalaksen.

Joululauluista ajankohtaisin taitaa olla
No onkos tullut kesä? No on. Tosin ei sekään talven keskelle vaan sen tilalle.

Ihmetellä sopii, oliko satusetä Sakari Topelius - vai ehkä suomentaja Martti Korpilahti - kaukokatseinen, kun kirjoitti Sylvian joululaulun toiseen värssyyn näin:

Miss' sypressit tuoksuu nyt talvellakin,
istun oksalla uljaimman puun,
miss' siintääpi veet, viini on vaahtovin
ja sää aina kuin toukokuun...

No niin, tiedämme että Topelius sijoitti laulun Italiaan, Etnanpa naapuriin, mutta eiköhän tuo kuvaus pian soveltune koto-Suomeenkin - vaikka Pariisin ilmastokokousta ihastellaankin.

Hyvää joulua.

 

2 kommenttia "Tuunattua joulua"

Joulupukki 18.12.2015 9.38

Joulupukki toivottaa erittäin hyvää joulua Keski-Suomen liiton kiltille henkilökunnalle ja samalla toivotan paljon parempaa uutta vuotta!

Raili Joensuu 20.12.2015 18.20

No näinhän se justiinsa on. Mustikka kukkii vaasissa, sireenit lihavalla nupulla. Sinä kun oot näitä verbaalivirtuooseja, niin minkätähen et kirjottas uutta , ilimastonmuutoksen jäläkeiseen aikaan paremmin sopivata joululaulua!
Onnellista vuojenvaihetta!

Kommentoi "Tuunattua joulua"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.