Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Ohjeita hyvin perinteiseen seminaariin

14.1.2016 14.36 | Merja Lahti

Jos olet puhuja, tule paikalle viime minuutilla ja tussaroi muistitikkusi kanssa tietokoneella hyvä tovi. On jännittävää, jos tikulla on parikymmentä Power Point -esitystä joiden kaikkien otsikko on Semma.


Kätevintä on teettää diat jollain toisella ja tutustua niihin vasta esitystilanteessa. Tuoreus säilyy eikä sinun tarvitse katsoa yleisöön päin, kun joudut sisälukemaan aineistoasi koneelta tai seinältä.

Puhu ensimmäiset lauseesi mikrofoni kiinni. Sitten kun joku avaa sen sinulle, vedä mikki niin lähelle suutasi, että peet hauskasti paukahtelevat kaiuttimista. Tai jos mikki on kiinni puhujapöntössä, haahuile ympäriinsä niin ettei puhe mitenkään mene äänentoistolaitteeseen.

Näytä sellainen diasarja, jossa on vähintään 64 diaa, mutta niistä korkeintaan kuusi on olennaisia ja asiaan liittyviä.

Sisällytä esitykseen sellaisia dioja jotka ovat täynnä hyvin pientä kirjoitusta tai Excel-taulukoita, joista voit mainita että ei taida näkyä tämä. Näytä myös sellaisia joissa on monista elementeistä koostuva kaaviokuva laatikoineen, teksteineen ja nuolineen. Niistä voit mainita, että en käy nyt tätä tarkemmin selittämään kun on aika monimutkaisia kuvia.

Älä seuraa ajankulua, kyllä ne siellä viihtyvät kännyköineen. Ja kivahan se on jutella, kun kerran on puhujapönttöön päässyt.

 

Jos olet osallistuja, asetu takariville, viimeksi tulleet saavat mennä eturiviin - ähä!

Kaiva nopeasti esiin läppäri, tabletti tai älypuhelin ja ryhdy lukemaan sähköpostia, sähköisiä lehtiä tai somea. Kerrankin siihen on aikaa. Välillä voit myös pelata pari peliä, jos kukaan ei näe. Jos tilaisuus on merkittävä, ota muutama selfie.

Älä nukahda niin että pää retkahtaa tai suupielestä valuu sylky. Opettele nukkumaan pikkutirsoja silmät auki. Jos et millään pysy hereillä, ota puhelin käteesi niin että kaikki näkevät ja kävele touhukkaan näköisenä ulos: "Mun on pakko vastata tähän, sori." Samalla reissulla voit piipahtaa vessassa tai tupakalla ja soittaa puolisolle, että käy kaupassa.

Välillä kannattaa jutella puoliääneen takana istuvan kollegan kanssa.

Jos esiintyjä pyytää yleisöä kysymään tai kommentoimaan, nosta käsi ja kysy jotain vaikka et varsinaisesti haluakaan lisätietoja. Älä välitä, jos puhuja aloittaa vastauksensa: "Niin kuin juuri äsken kerroin..." Se vaan yrittää nolata. Jatkat vain älylaitteesi kanssa seurustelua, vaikka esitelmöitsijä suuntaa vastauksensa juuri sinulle.

 

Äläkä sitten suotta ilmoittaudu etukäteen, kyllä ne varmaan arvaavat että olet tulossa paikalle. Jos kuitenkin olet ilmoittautunut ja sinulle tulee muuta menoa, jätä vain tulematta, joku kyllä syö sinulle ostetun pullan.

4 kommenttia "Ohjeita hyvin perinteiseen seminaariin"

Ahti Ruoppila 14.1.2016 17.06

Hyviä ohjeita, Mella! Valitettavan moni noita noudattaakin...

op juoperi 14.1.2016 19.42

Juu, minä ilmoittaudun ja tosiaan laktoositon ruokavalio, mutta joudun lähtemään suunnilleen saman verran ennen kuin mitä myöhästyn

Ja miten niin mun ilmoittatuminen ei ole tullut perille, häh?

Helena Pihlajasaari 14.1.2016 19.51

Voih, niin hyviä ja tuttuja juttuja, mutta lisä ei ole pahasta kuin selkäsaunassa!

Tommi Lunttila 15.1.2016 11.17

Aivan loistava! Nämä ohjeet pitäisi laittaa jokaisen seminaari-ohjelman mukaan! Tänäänkin toteutui moni noista asioista :)

Kommentoi "Ohjeita hyvin perinteiseen seminaariin"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.