Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Turpiin ottamisesta

15.3.2016 9.55 | Hannu Koponen

Kehittämisessä on esteitä. Usein ne liittyvät rahaan: aina hyvää ideaa ei voi rahoittaa, koska julkinen raha luo melkoisen viidakon sääntöjä. Ja sääntöjä pitää noudattaa.

Aika usein esteet liittyvät myös aikaan: kukaan ei vaan ehdi. Kuukauden perästä, kun olisi aikaa, homma onkin jo joko unohtunut tai ei-enää-niin-ajankohtainen. Hyvässä tapauksessa joku muistuttaa tekemättömästä työstä ja homma lähtee uuteen lentoon. (Kiitos vaan tasapuolisesti kaikille teille, jotka olette muistutelleet minua vuosien varrella.)


 

Tai sitten esteet ovat henkisiä.

Tiesittekö, että toisen idean tyly alas ampuminen vertautuu idean esittäjän aivoissa samaan tunteeseen kuin fyysinen kipu. Idean alas ampuja lyö henkisesti turpaan idean ilmaan heittänyttä. Mäjäyttää oikein kunnolla. Palautuminen tuosta turpiin saannista kestää useamman tunnin. Opin tämän Keski-Suomen maaseudun talvipäivän luennolla, jossa käsiteltiin työssä jaksamista. Tärkeää asiaa, johon kuuluu myös se, miten uusiin ideoihin ja uudentyyppiseen tekemiseen suhtaudutaan.

Idean torpedointikohtaus on tuttu ja hetkenä valtavan lyhyt. Kahdesta venyvästä ja pehmeästä vokaalista muodostuva kova yhdistelmä "ei" on tuttu meille kaikille useista eri yhteyksistä. Torpedon vaikutusta voi lisätä tehosanoilla, kuten ytimekkäissä esimerkkilauseissa "ei käy", tai "tuo ei ole mahdollista". Toisen idean mitätöintiä ja idean esittäjän vähättelyä tehostaa myös "eihän tuo nyt ole mahdollista" ja oma suosikkini, jossa tulee ilmi idean esittäjän kokemattomuus, "ei noin voi tehdä, koska aina on tehty näin". Ja niin sitä taas annettiin henkisesti turpaan uuden kehittäjälle. Perustelematta.

Onneksi on kokeilukulttuuri. Se on avannut henkisiä lukkojamme ja jopa me pikkuvirkahenkilöt silloin tällöin otamme aivot pois kassakaapista kokouksessa ja kuuntelemme. Nykyään jo huhutaan, että uuteen ideaan on suhtauduttu kehittävällä otteella. Mennään siis rohkeasti sitä kohti! Ja toivutaan niistä henkisistä turpiin saamisistamme uusia nyrkkeilykehään nousuja odottaessamme.

 

 

 

Ei kommentteja "Turpiin ottamisesta"

Kommentoi "Turpiin ottamisesta"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.