Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Mitä useampi kokki, sen parempi soppa

21.6.2016 8.23 | Merja Lahti


Vanhan sanonnan mukaan soppa on sitä huonompi, mitä useampi kokki siihen sotkeutuu. Sote- ja maakuntauudistus on kuitenkin sellainen keitos, että se tarvitsee monta kokkia.

Uudistus on valtava: se koskee 350 organisaatiota ja yli 200 000 henkilötyövuotta - ja palvelujen käyttäjinä meitä kaikkia. Uusille maakuntavirastoille siirtyy tehtäviä ELY-keskuksista, TE-toimistoista, aluehallintovirastoista, maakuntaliitoista ja kunnista, osalle myös pelastustoimi ja ensihoito. Nykyiset maakuntaliitot, ELY-keskukset ja TE-toimistot lakkaavat 1.1.2019. Soten ulkopuolinenkin tontti on siis mittava ja vaatii paljon työtä.


Sote jo kypsyy, maakuntauudistus vasta alkaa

Keski-Suomessa maakunnallista sote-yhteistyötä on tehty jo useampi vuosi, kun taas maakuntauudistuksen valmistelu on vasta lähtökuopissaan. Nykyisellään sote-uudistuksen valmistelua vetää työvaliokunta, jossa ovat mukana kuntajohtajat kaikilta, paitsi Jämsän seudulta, sekä virkamiesjohtoa sairaanhoitopiiristä ja Keski-Suomen liitosta. Luottamushenkilöedustusta siinä ei ole. Puheenjohtajana toimii Jyväskylän kaupunginjohtaja. 

Kun maakunnan koko hallintoa ja palveluita lähdetään rustaamaan täysin uuteen uskoon, on yhteistyön oltava laajaa ja saumatonta. Maakuntauudistus ei voi olla pelkkä sote-sopan mauste, se on ihan omista aineksistaan koostuva keitos. Ministeriöt laittoivat toukokuun lopulla sille reseptin jakoon. Tässä kansallisessa ohjeistuksessa ministeriöt kehottivat maakuntaliittoja aloittamaan maakuntauudistuksen valmistelun vielä ennen kesälomia. Vetovastuuseen määrättiin siis yksiselitteisesti maakuntaliitot.

Niinpä Keski-Suomen liiton luottamushenkilöjohto teki työtä käskettyä ja kutsui koolle kokouksen 28.6.2016, jossa on tarkoitus sopia, miten uudistuksen valmistelu ja poliittinen ohjaus Keski-Suomessa järjestetään. Kokoukseen kutsuttiin kaikki ne tahot, joiden tehtäviä tulevaan maakuntavirastoon siirtyy: Keski-Suomen pelastuslaitoksen johto, Keski-Suomen ELY-keskuksen ja TE-toimiston johto, aluehallintoviraston edustaja ja ympäristöterveydenhuollon vastuuhenkilöt sekä tietysti kunnista valtuustojen ja hallitusten puheenjohtajat ja kunnanjohtajat. Ja totta kai kutsuttuina ovat myös Keski-Suomen sote-valmistelun johto sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin luottamushenkilöjohto ja sairaanhoitopiirin johtaja.  

Valmistelun tiimellyksessä ei tietenkään kukaan ole heittämässä hyvää sote-soppaa hukkaan, vaan se jatkaa kypsymistään. Nyt mukaan tulee kuitenkin myös maakuntauudistus, joka koskettaa kaikkia edellä mainittuja soten ulkopuolisia tahoja. Tämän sopan keittoon tarvitaan paitsi hyvät reseptit, myös yhteistyökykyiset kokit. Toivotaan, ettei soppa kiehu yli eikä pala pohjaan.

PS. Päivänä muutamana Jyväskylän kaupunginjohtaja peräänkuulutti Keskisuomalaisessa - tai "asetti ehdoksi" - että valmistelussa on oltava vahva kuntien poliittinen edustus. Bingo! Juuri sitähän Keski-Suomen liittokin tahtoo.

Yksi kommentti "Mitä useampi kokki, sen parempi soppa

Ahti Ruoppila 21.6.2016 16.02

Tämä hässäkkä perustuu kyllä täysin väärinymmärryksiin ja maakuntalehden populistiseen uutisointiin. Jyväskylän kaupungilla ja maakuntaliitolla on yhteinen intressi: toimivat sote-palvelut sekä asukkaita ja yrityksiä palveleva maakuntahallinto.
Se, toteutuuko kumpikaan jää nähtäväksi. Sote-soppa ei ole vielä lähelläkään valmis.

Kommentoi "Mitä useampi kokki, sen parempi soppa"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.