Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Kotiseudun momentum maakuntauudistuksessa

9.8.2016 11.58 | Raija Partanen


Kajaanissa vietettiin viime viikolla valtakunnallisia kotiseutupäiviä. Päivien teeman, Tienviitta tulevaisuuteen, keskeisenä aiheena oli maakuntauudistus.


Maakuntauudistus viritti vilkasta keskustelua kotiseudun, paikallisuuden ja kulttuurin asemasta. Lakiluonnokseen kirjattu linjaus maakuntien vastuusta maakunnallisen identiteetin ja kulttuurin edistäjänä herätti toiveita siitä, että identiteetti ja kotiseututyö nousisivat jälleen maakunnallisen kehittämistyön piiriin. Nykyisessäkin lainsäädännössä maakunnan liittojen tehtäväksi on kirjattu kulttuurin edistäminen, mutta käytännön toteutukset ovat olleet liittojen oman harkinnan varassa. Joillekin maakunnan liitoille kulttuuri on ollut vahvuus ja voimavara, joillekin välttämätön paha, johon sopii viitata korkeintaan juhlapuheissa.

Nyt näyttäisi siis olevan oivallinen hetki ja varsinainen momentum vaikuttaa siihen, että tulevat maakuntahallinnot suuntaavat voimavaroja kulttuuriympäristön hoitoon, maakunnallisen identiteetin, elinvoiman ja kulttuurin sekä hyvinvoinnin ja liikunnan edistämiseen - juuri kuten lainlaatija (ainakin tässä vaiheessa) edellyttää.

Jos hyvin käy, niin aluehallinnon mylläys nostaa paikallisuuden arvostuksen uusiin sfääreihin kuten kävi EU:hun liittymisen myötä. Jos taas käy huonosti, uusien maakuntaorganisaatioiden identiteettiin, paikallisuuteen ja kulttuuriin liittyvät tehtävät hukkuvat valtaisaan sote-soppaan, josta niitä ei löydä etsimälläkään. Kumpikaan vaihtoehto ei kuitenkaan toteudu itsestään, vaan vaatii päätöksentekoa - suuntaan tai toiseen.

2 kommenttia "Kotiseudun momentum maakuntauudistuksessa"

Petri Jussila 10.8.2016 8.32

Erinomainen kirjoitus. Toivoa sopii, että tuo parempi vaihtoehto toteutuu. Varsinkin, kun kulttuuriin ja liikuntaan pohjautuvalla ennaltaehkäisevällä toiminnalla on suuri merkitys sotenkin kannalta. Tai ainakin pitäisi olla.

helena aaltonen 12.8.2016 13.15

Hei Raija, hyvä kirjoitus. Kiitos aktiivisuudestasi. Innostan sinua lähettämään nasakan kirjoituksesi kaikkiin maakuntalehtiin julkaistavaksi esim. mielipidesivulla.

Kommentoi "Kotiseudun momentum maakuntauudistuksessa"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.