Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Brändäystä ja mielikuvia

21.4.2011 12.52 | Merja Lahti

Maakunnat ovat luontaisia brändejä. Keski-Suomi, Savo, Pohjanmaa, Lappi, Kainuu ja muut. Tuttuja mielikuvia, jotka syntyvät maisemasta, murteesta, historiasta, elinkeinoista. Maakunnista me laulammekin: "Oi Keski-Suomen rakkaat rantamaat..." ja "Miss laaja aukee Pohjanmaa...". Kaupungeista vähemmän, mitä nyt Rovaniemen markkinoista ja Joensuun Ellistä.

Skoone, Baijeri, Piilaakso, Ruhrin alue, Andalusia, Jyllanti? Sijoitamme ne kartalle aika helposti. Mieleen nousee viljapelto, nahkashortsit, tietokone, tehtaanpiippu, flamenco, meri. Mutta muistatko äkkiseltään niihin liittyvän kaupungin? En minäkään. 


Keski-Suomi, Central Finland, luo mielikuvia - kaukomaan kansalaisellekin. "Hmm, Finland... somewhere in Europe, up North, I think." Lumi ja talvi? Tuhannet järvet? Entä Jyväskylä - tai Jyvaskyla? Mihin muukalainen sen mielensä kartalla sijoittaisi? Saattaa mennä arvailuksi jo Euroopassa, muusta maailmasta puhumattakaan.

Pohjois-Pohjanmaa markkinoi aluettaan kansainvälisesti nimellä Oulu Region. Se on perusteltu käännös: Northern Ostrobothnia olisi epäinformatiivinen ja vaikea nimi. Myös Tampere Region on ymmärrettävä ja tarpeellinen käännös Pirkanmaasta. Sen sijaan Central Finland on sellaisenaan yksiselitteinen, kuvaava historiallinen nimi.

Kyllähän kaupunki brändiksi riittää: Rooma, New York, Tokio, Helsinki. Mielikuvat syntyvät helposti historiasta, pääkaupunkiudesta, suuruudesta, kulttuurista, ainutlaatuisuudesta. Entä Jyväskylä? Sentään aika nuori ja pieni, vaikka suuruudenhulluus taitaa vähän vaivatakin. Brändin pitää kuitenkin perustua tosiasioihin, ei sitä voi keksiä ja liimata kaupungintalon kylkeen.

Jyväskylä on maakuntakeskus, osa Keski-Suomea. Koko Keski-Suomi ei kuitenkaan ole Jyväskylää, ainakaan toistaiseksi. Esimerkiksi Saarijärvi ei ole Jyväskylää, ei millään mielikuvatasolla. Ei myöskään Keuruu. Eikä Kuhmoinen. Kuitenkin ne, samoin kuin Jyväskyläkin, vahvistavat mielikuvaa Keski-Suomesta: ihmisläheinen teknologian maakunta, Human Technology Region, inhimillinen ja nykyaikainen. Sama pätee muihin keskisuomalaisiin paikkakuntiin.


Kieli poskessa

Nyt kun oikein innovoidaan ja aivomyrskytään, voidaan saman tien brändätä uudelleen joitakin vanhoja instituutioita.

Keski-Suomen yliopisto - University of Central Finland. KSY - UCF.
Kehittää koko maakuntaa.
Keski-Suomen ammattikorkeakoulu. KSAMK University of Applied Sciences.
Ilman muuta, toimii ympäri Keski-Suomen.
Keski-Suomen Ammattiopisto, KAO.
Täsmällisempi kuin nykyinen AO. JAOstahan tipahti J pois, kun Jyväskylän koulutuskuntayhtymä nielaisi mukaansa muita seutuja.  
Keski-Suomen kehittämisyhtiö Kekes Oy.
Tiivistä yhteistyötä peräänkuulutetaan - menisivät kimppaan.

No OK ... jos jonain päivänä kaikki Keski-Suomen kunnat liitetään Jyväskylään, lupaan ehdottaa nykyisen työpaikkani nimeksi Jyväskylän liittoa.

Yksi kommentti "Brändäystä ja mielikuvia

Sari Saarinen 21.4.2011 14.08

Keuruu calling!

Olisikin mielenkiintoista, jos saisimme kaikista maakuntamme kunnista yhdellä sanalla sanottua sen pääasian, jota kustakin paikkakunnasta haluamme viestittää.
Ei tarvittaisi enää ollenkaan kuntien tylsiä nimiä, vaan yhdellä tai kahdella sanalla saisimme luotua paikkakunnasta mielleyhtymän, joka olisi helpommin hahmotettavissa kuin esim. Keuruu.

Minä haluaisin, että Keuruun järvet ja rannat piirtyisivät heti näkökenttään, kun paikkakunnasta puhutaan. Esim. uusi nyt myynnissä oleva alueemme on nimeltään Ranta Keuruu ja se luo välittömästi mielikuvan järven rannoilla olevista tonteista=)

Eikun mielikuvitusta nyt liikkeelle ja uusia nimiä luomaan.

Kommentoi "Brändäystä ja mielikuvia"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.