Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Keski-Suomen someliitto

14.3.2017 13.50 | Tuulia Nieminen

 

Mistä on byrokratian rattaat tehty? Jäykistä pukuihmisistä, kielen koukeroista ja asioiden piilottamisesta organisaation sisäiseen pallotteluun? Vaiko sittenkin innostuksesta uusien asioiden äärellä, 140 merkkiin taipuvasta virkakielestä sekä vuoropuhelusta, johon kuka tahansa maakunnan asukas on tervetullut liittymään?

 

Ihmislajin perustaviin ominaisuuksiin kuuluu kyky kehittyä. Toisinaan kyky tuottaa suoranaisia vallankumouksia, joista sosiaalinen media on yksi viime vuosien tärkeimpiä, ellei jopa tärkein. Haluan uskoa, että tuo vallankumous ulottuu perustavalla tavalla myös hallinnon viestintään.

 

#keskisuomi keskustelee

Sosiaalisen median kanavista juuri mikään ei sovi pönöttävään kielenkäyttöön tai asian ytimen piilotteluun. Twitter on näille hallinnon paheille kaikkein armottomin, mutta yhtä lailla muiden somekanavien konventiot suosivat ilmaisun keveyttä ja osuvuutta.

 

Itse olen ihastunut Twitterissä sen avoimuuteen. Haluatko sanoa sanasi maakunnan kehittämisestä? Twiittaa hashtageilla #keskisuomi ja #kasvunmaakunta, niin olet mukana keskustelussa. Kanssasi samalla viivalla, keskustelun osapuolina, ovat niin julkiset organisaatiot kuin niiden johtavat virkamiehetkin.

 

Keski-Suomen liiton arki täyttyy erilaisista tapahtumista ja tapaamisista - sekä itse järjestetyistä että muiden organisoimista. Pääsemme kuulemaan yhteiskunnan ja eri toimialojen muutoksista usein etunenässä, tai jopa havaitsemaan ne itse. Näitä tietoja ja ajatuksia haluan välittää eteenpäin, vaikka sitten pieninäkin murusina. Vähemmän pelkkää päätösviestintää, enemmän sisällöistä kertomista ja virtuaalisia kurkistuksia kokoushuoneisiin. Muutama asiantuntijamme on rohjennut jopa live-videolle esiintymään.

 

Julkishallinnon somettajista tunnetuimpia on Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri. Sauri on puhunut Helsingin kaupungin organisaation ja kaupunkiyhteisön erillisyydestä eli siitä, miten vaikea päätösten teon ja arkisen elämän välistä kuilua on kuroa umpeen. Sosiaalisen median avulla kuilua on kuitenkin onnistuttu ylittämään. Mitä kaikkea Keski-Suomessa voidaan saada aikaan, jos maakunnan organisaatiot ja maakuntalaiset saadaan saman virtuaalisen kokouspöydän ääreen?

 

Ei pelkällä organisaation äänellä

Sosiaalinen media muuttaa myös viestintäammattilaisen työtä. Julkishallinnon viestijän perinteiset keinot, kontrollointi ja pilkuntarkat ohjeet, sopivat huonosti tähän maailmanaikaan. Viestinnän linjakkuus ei ole enää yksityiskohtien harmoniassa, vaan yhteisesti jaetuissa tavoitteissa, joihin jokainen suuntaa omalla, persoonaansa sopivalla tavalla.

 

Meillä Keski-Suomen liitossa on moni jo lähtenyt somen kelkkaan. Lisää twitterissä seurattaviesi joukkoon @velkka58, @TapaniMattila@LeenaPajala,

@RistaniemiOlli, @VirpiHei, @pekka_hokkanen ja @tuulia_nieminen. Takaan, että saat virikkeitä ja kimmokkeita maakunnalliseen keskusteluun.

 

Facebookissa jaamme tietoa temaattisten sivujen avulla. Omansa löytää niin sote- ja maakuntauudistuksesta kuin liiton yleisestä toiminnasta kiinnostunutkin. Facebook-sivujemme takaa löytyy lisää Keski-Suomen liiton someaktiiveja, kuten biokaasusta viestivä Outi Pakarinen ja Suomi100-projektipäällikkömme Raija Partanen.

 

Tiedän kuitenkin, että moni muukin meistä on kekseliäs ja osaava viestijä. Olisikohan tuo aktiivien joukko mahdollista tuplata? Vähintäänkin tuplaamisen mahdollisuus on liiton tavoitettavuudessa ja keskustelevuudessa.

 

Entä te, lukijat Keski-Suomen liiton toimiston ulkopuolella? Keski-Suomen someliitto syntyy vuoropuhelusta, joten teidät tarvitaan mukaan siinä missä meidätkin. 

 

Tuulia Nieminen

 

PS. Tätä juttua varten kuuntelin Pekka Saurin ajatuksia digitaalisen nuorisotyön verkoston Verken youtube-kanavalta. Haastattelu tupsahti silmieni eteen jyväskyläläisten tutkijoiden perustaman Someri-verkoston Facebook-ryhmässä juuri kun sitä kaipasin. Somen voimaa sekin.

 

 

4 kommenttia "Keski-Suomen someliitto"

Hannu Penttinen 14.3.2017 15.06

Loistavaa Tuulia! Facessa heijastelee, Twitteri täytyy ottaa haltuun. K-S rulettamaan...

Merja Lahti 14.3.2017 15.06

Asiaa! Vielä lisäisin someaktiivien toivelistalle lisää poliittisia päättäjiämme.
Terveisin Emerita

Marita Salenius 15.3.2017 8.39

Mitenkähän sitä suhtautuisi, kun englannin sanakirja sanoo twitteristä seuraavaa :livertää (joutavia).

Se on tuo twitterviestintä etupäässä vähäpuheisten hommia. Toisaalta olen ymmärtänyt - väärinkö - että twiittejä voi kirjoitella vain niillä "iPadeilla ja kump." Mites tällainen ,jolla on tavallinen kännykkä, jolla voi vain soittaa ja lähettää tekstiviestin.

Vaan kyllä sitä sormen heilutusta tapahtuu. Eräänä päivänä tässä junalla tulin isosta Citystä tänne periferiaan. Vaunu oli täynnä ihmisiä, mutta yhtään puhetta en kuullut - ennen oli toisin. Jokainen näpräsi laitteensa kanssa. Oli hauska seurata, kun lähes kaikilla oli samat manööverit, kun istumaan itsensä saivat. Laite käteen, kuulokkeet korville ja sitten somemaailmaan.

Mikäs siinä. Ehkipä se ujo suomalainen selviää somemaailmassa sutkimmin, kuin kasvokkain. Toisaalta jos omistaisi nämä kaikki nykyvermeet, niin ei vissiin tarttis kotoansa poistua lainkaan; jos vielä posti tois ruuankin kotiin.

Toisaalta osaako byrokraatti selittää lyhyesti tweetillä. Siinähän pian liukahtaa populismin puolelle :)

Tuulia Nieminen 15.3.2017 9.43

Kiitos kaikista kommenteista!

Twitteriin pääsee myös tavallisella pöytäkoneella. Merkkimäärän rajoitus ja hashtagit ovat Twitterin lisämausteita ja vaativat hiukan opettelua, mutta itse asia eli keskustelun käyminen ei pohjimmiltaan eroa tästä blogin kommentoinnista. Twitterissä on noiden lisämausteiden ansiosta mahdollista tavoittaa hyvinkin laajasti ne ihmiset, jotka ovat kiinnostuneita twiitin aiheesta.

Populismi onnistuu valitettavan hyvin sekä lyhyessä että pitkässä muodossa. Miksei siis myös asiallisempi keskustelu? Minusta on hauska huomio, että meille ujoille byrokraateille sosiaalinen media saattaa ollakin luontainen työkalu.

Someaktiivisuus ei ole joko-tai-ilmiö, vaan mukana voi olla hyvinkin monella eri tavalla ja intensiteetillä. Paras kanava somessa on se, jossa omat verkostot tavoittaa parhaiten.

Toivon pääseväni vielä kirjoittamaan tälle blogille jatko-osan. Katsotaan, keitä kaikkia some alkaa houkuttaa ja millaisia somepersoonia jatkoblogissa on mahdollista esitellä.

Kommentoi "Keski-Suomen someliitto"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.