Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Teollisuusmatkailun huippukohteet syntyvät monen toimijan yhteistyöllä

29.8.2017 14.33 | Tiina Kivioja

 

Suomen teollistumisen ensiaskeleet otettiin vuonna 1828, kun pumpulitehtaan tytöt astelivat Finlaysonin portista ja aloittivat työnsä koneistetun puuvillakehräämön salissa. Tehtaanpilli lakkasi soimasta 1990-luvun alussa, jolloin tehtaasta ja sen alueesta, kuten monista jälkeensä tulleista, tuli osa Suomen teollista kulttuuriperintöä.

 

Osa entisistä tehdasmiljöistä on museoitu ja niistä on kehitetty teollisuusmatkailukohteita.  Teollisuusmatkailu on kulttuurimatkailun alalaji, jossa turistien mielenkiinto ja vierailut suuntautuvat erilaisiin joko toiminnassa oleviin tai teollisen kulttuuriperinnön kohteisiin. Konseptina teollisuusmatkailu ei ole uusi - Jack Danielsin panimo Lynchburgissa USA:ssa on ottanut vierailijoita vastaan perustamisestaan 1866 asti - mutta sen suosio maailmalla on viime vuosina kasvanut tuntuvasti. Suomessa on muutamia museoituja teollisen kulttuuriperinnön kohteita, joiden ympärille on rakentunut erilaisia palveluja. Fiskarsin ja Billnäsin ruukkimiljööt sekä Verlan entinen puuhiomo ja pahvitehdas ovat pieniä kylämäisiä keskittymiä kauempana isommista taajamista, kun taas Tampereen Tampellan, nykyisen Vapriikin, alue ja Mäntän Serlachius-museot ovat esimerkkejä kaupunkeihin rakentuneista matkailukohteista, jotka kykenevät hyödyntämään myös ympäröivää palvelutarjontaa.

 

Toiminnassa olevien tehdaskohteiden yhteydessä palvelukokonaisuuksia on vielä vähän. Vuonna 2016 avattu Fazer Experience Vierailukeskus muistuttaa ajatukseltaan Saksan Wolfsburgissa sijaitsevaa Autostadtia, jota voisi luonnehtia "autotehdashuvipuistoksi" kaikkine elämyskohteineen. Suomen mittakaavassa tällaisten keskusten rakentaminen jäänee kuitenkin pienimuotoiseksi kävijäpotentiaalin riittäessä vain suurimpiin kaupunkeihin.

 

Sitä vastoin kehittämisen arvoinen konsepti maamme pienempiin teollisuuskaupunkeihin on tehdasvierailujen yhdistäminen paikallisten yrittäjien tarjoamiin palveluihin: japanilainen turistiryhmä käy ensin tutustumassa paikkakunnan isoon tuotantolaitokseen, siirtyy sen jälkeen läheiseen sepän pajaan katsomaan työnäytöstä ja ostamaan takorautaisia koruja vaimolle tuliaisiksi, jonka jälkeen ruokaillaan paikallisessa pitopöydässä paikkakunnan erikoisherkkuja maistellen. Yöpyminen tapahtuu läheisellä maaseutumatkailutilalla, jossa saunotaan ja ihmetellään joko hyttysiä tai lumihankea - tai molempia kerralla, jos hyvin sattuu. Sama kaava erityyppisin toimintaideoin palvelee yhtä lailla kotimaisia turisteja.

 

Olisiko tässä idea yhdeksi matkailun ja hyvinvoinnin kehittämiskohteeksi maakunnassa? Toimijoita, niin pieniä kuin maailmankokoluokankin, löytyy joka lähtöön, joten verkostoitumisen ja yhdessä tekemisen mahdollisuuksia on. Tämä olisi älykästä erikoistumista ja seutuidentiteetin luomistyötä parhaimmillaan!

 

Teollisuusmatkailusta laajemmin osoitteessa   https://puruajaporua.wordpress.com/2017/08/25/teollisuusmatkailua-eiliseen-ja-tahan-paivaan/

Ei kommentteja "Teollisuusmatkailun huippukohteet syntyvät monen toimijan yhteistyöllä"

Kommentoi "Teollisuusmatkailun huippukohteet syntyvät monen toimijan yhteistyöllä"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.