Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Ajatuksia uutta hallitusta odotellessa

28.4.2011 11.58


Eduskuntavaalit ovat takana ja vaalitulos keskusteluttaa. Vaalien tulosta kunnioitetaan, mikä on osoitus demokraattisen järjestelmämme toimivuudesta. Niinpä hallitusneuvottelupöytään istuvat ensin kokoomus, demarit sekä perussuomalaiset. Vaaleissa suurimman tappion kärsineet keskusta ja vihreät jäävät neuvottelupöydän ulkopuolelle.

En lähde arvailemaan hallituksen lopullista kokoonpanoa, vaan esitän tulevalle hallitukselle muutamia odotuksiani maakunnan kehittämisen näkökulmasta: mitä juuri nyt on mielessä ja mitä pitäisi sisällyttää hallitusohjelmaan vastuunkantajista riippumatta.


  1. Lisätään ketteryyttä ja herkkyyttä päätöksentekoon, tavoitteena nopea kyky ryhtyä toimenpiteisiin. Tämän tulee olla yleistavoite kaikessa päätöksenteossa julkisella sektorilla. Meillä on roimasti varaa yksinkertaistaa asioiden käsittelyä sekä siirtää päätösvaltaa ministeriöistä kuntiin, ELY-keskuksiin ja maakuntien liittoihin. Olisi todella motivoivaa paikallisille päättäjille, jos jonakin vuonna voitaisiin osoittaa enemmän rahoitusta esim. nuorisotyöttömyyden hoitoon ja seuraavana vuonna painottaa vaikkapa teiden kunnostamista. Näin pystyttäisiin tukemaan nykyistä nopeammin myös keskisuomalaisia toimijoita, joita ennalta arvaamattomat ja usein globaalit muutokset koskettavat.
  2. Yrittäjyys ja yrittäjämäinen tapa tehdä töitä lisäämään tuottavuutta. Yrittäjyys liittyy niin kasvatukseen, koulutukseen kuin itse yritystoimintaankin. Kynnyksen madaltaminen yrittäjäksi ryhtymisessä on erityisen tärkeää nuorten kohdalla. Opintoihin tulee sisällyttää yrittäjyysopintoja ja mahdollisuuksia kokeilla omia siipijään yrittäjänä.
  3. Turvataan nuorten jatkomahdollisuudet peruskoulun jälkeen. Mm. Kainuusta löytyy useammalta vuodelta kokemusta siitä, miten ainoastaan kaksi nuorta on jäänyt tyhjän päälle kustakin peruskoulun päättävästä ikäluokasta. Tämä suhteutettuna Keski-Suomeen tarkoittaisi meillä ainoastaan seitsemää nuorta, kun todellisuudessa tämä kohtalo koskettaa useampaa sataa nuorta. Kainuun onnistumisen selittää se, että saman Kainuun kuntayhtymän kukkarosta maksetaan sekä koulutusmenot että syrjäytymistä seuraavat sosiaali- ja terveyspalveluiden menot. Motivaatio ja mahdollisuudet ryhtyä tositoimiin ovat siis hyvät.
  4. Koulutus joustamaan työelämän tarpeita. Osaajien löytyminen varsinkin harvaan asutuilla ja vanhusvoittoisilla työssäkäyntialueilla on kasvava haaste. Hoiva-alat, palvelut ja yritystoiminta eivät saa kärsiä sijainnistaan vaan koulutuksen erimuotoisella tarjonnalla ja kannustimilla on löydettävä ratkaisuja.
  5. Ihmisten, tavaroiden ja tiedon liikkuminen sujuvammaksi. Liikenneväylien ylläpito ja rakentamien on kallista, mutta perusedellytys yhteiskunnan toimivuudelle.  Laajakaistan rakentaminen koko maahan on nykyisellä mallilla epäonnistumassa, joten uuden hallituksen on huolehdittava valtion suuremmat vastuut koko hankkeelle.

 

Ei kommentteja "Ajatuksia uutta hallitusta odotellessa"

Kommentoi "Ajatuksia uutta hallitusta odotellessa"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.