Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Eurooppa-päivän ehdotus

9.5.2011 10.44 | Hannu Korhonen


Euroopan unionista ja sen merkityksestä Suomelle on tänä keväänä puhetta riittänyt. Hyvä niin, sillä keskustelun jälkeen olemme entistä vahvempia kantamme takana. Käypä tulevien viikkojen aikana EU:n sisäisten tukiratkaisujen kanssa kuinka hyvänsä, Keski-Suomi on ja pysyy osana kehittyvää Eurooppaa. Täällä pohjoisessa uskomme kehityksen vievän parempaan, ja näistä lähtökohdista myös työskentelemme maakuntamme ja sen asukkaiden hyvinvoinnin eteen.


Mielestäni EU:n oikeudenmukaisuutta korostava, tasa-arvoisuutta edistävä ja alueellista tasapainoisuutta vahvistava yleinen tavoitteisto on aivan kohdillaan. Euroopassa juhlitaan oikeita asioita. Arvostelua voidaan suunnata unionin hallinnollisiin käytäntöihin ja byrokraattisiin menettelyihin esimerkiksi EU:n alue- ja rakennepolitiikassa, josta meillä Keski-Suomen liitossa on eniten kokemusta. Tosin byrokratiassa on melko tavalla myös kotikutoista kuorrutetta eli meidän suomalaisten itsemme rakentamaa jäykistettä.

Yksi jopa historiallinen kritiikin kohde on EU-ohjelmien hallinnointiin tarkoitetun tietojärjestelmän käyttöönotto. Meneillään olevan ohjelmakauden alussa ohjelmien toimeenpano venähti kuukausikaupalla, ennen kuin tietojärjestelmät suostuivat toimimaan edes osin. Ongelma on ollut sama joka ohjelmakauden alussa. Surullista!

Niinpä ehdotankin, että tulevan EU-ohjelmakauden 2014 - 2020 tietojärjestelmäprojekti on aloitettava välittömästi! Asialla on jo kiire, sillä enää ei uskottavuus kestä kuukausien odotusta uuden kauden alussa, ennen kuin rahoituspäätöksiä voidaan tehdä tietojärjestelmän ongelmien vuoksi.

On otettava oppia aiemmasta varoittavasta esimerkistä, jossa vuoroin odoteltiin kansallisen strategian valmistumista ja vuoroin alueiden kannanottoja ohjelmien sisällöistä. Selitysten mukaan EU-ohjelmien hallinnoinnin tietojärjestelmätyötä ei voida tehdä ennen kuin kaikki osatekijät ovat selvillä. En usko! - Tai toisaalta, jos tietojärjestelmän laadinta aloitetaan tälläkin kertaa aivan aakkosista, uudella sovellusalustalla, tavoitellen jotain täysin uutta järjestelmää... Kokemusta pitäisi jo olla riittävästi, sillä nyt alkaa jo kolmas ohjelmakausi.

Hitaasti käynnistyvistä ohjelmista kärsii eniten EU-rahoitukseen oikeutettu hakija. Eikä tilanne ole miellyttävä myöskään meille rahoituksen myöntäjille. Saamme puolustella EU-rahoituksen hyviä tarkoitusperiä samalla kun joudumme toteamaan, että rahoitusta on kyllä saatavissa - sitten kun tietojärjestelmät pelaavat. Kun vielä muutaman kerran olemme joutuneet siirtämään tietojärjestelmäprojektin toimittajan meille lupaamaa ajankohtaa, on myös oma uskottavuutemme asiakkaiden silmissä koetuksella.   

Hyvää Eurooppa-päivää!

2 kommenttia "Eurooppa-päivän ehdotus"

Liisa 9.5.2011 14.45

Luettu ja 5 tähteä Hannulle. Hyvä ja aiheellinen kirjoitus.

Asko Juuti 11.5.2011 8.38

Hyvä analyysi EU:n ja erityisesti Suomen hallinnon tilasta. Byrokratiaa ja piiloutumista järjestelmien taakse. Jos EU:n mainetta halutaan parantaa, on sen toiminnan oltava enemmän ihmisen näköistä ja tuntuista.
On myös saatava maltti säilymään ns. kehittyvissä EU-maissa. Pitkältä takamatkalta ei pääse eturiviin ihan samantien. Taloutta ja infraa on maltettava kehittää omien voimavarojen mukaisesti, ei velaksi.

Kommentoi "Eurooppa-päivän ehdotus"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.