Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Jokainen voi tehdä ilmastotekoja omassa elämässään

19.9.2018 9.10 | Saimi

Hei! Olen Saimi, Viitaniemen koulun yhdeksäsluokkalainen. Pääsin tutustumaan työelämään Keski-Suomen liittoon. TET-jaksollani olen työskennellyt tänä syksynä valmistuvan ilmasto-ohjelman parissa. 

 

Ilmastonmuutoksesta puhuminen ei ole hauskaa. Ainakin itse ajatellessani ilmastonmuutosta ajaudun ahdistukseen ja päädyn ottamaan ilmaston kiihtyvän lämpenemisen faktana jolle en voi mitään. Se ei ole totta, vaikka olenkin vielä liian nuori äänestämään ja asun kotona. Esimerkiksi eräs ystäväni on kasvissyöjä ja tekee kotona ruokansa itse. Me kaikki voimme valita menemmekö kouluun pyörällä vai bussilla vai kinuammeko vanhemmilta kyydin, koska he ovat lähdössä autolla töihin. Vanhemmille haaste, lähtekää mukaan pyörällä tai bussilla, se on rentouttavampaa kuin jonottaminen aamuruuhkassa.

 

Vuoden 2030 ilmasto-ohjelmaan on kerätty erityisesti ilmastotekoja joita meistä jokainen voi tehdä arkipäiväisessä elämässään. Yhden ihmisen teko ei kenties vaikuta paljon, mutta jo Suomessa on 5,5 miljoonaa ihmistä. Jos edes osa meistä ei lähdekään jouluksi Espanjaan vaan menee junalla mummolaan, vaihtaa kakkosauton polkupyörään, syö punaista lihaa vain kerran viikossa tai vaihtaa öljylämmityksestä maalämpöön, maapallo kiittää. Eivätkä nämä valinnat ole hyviä vain ilmastolle, vaan myös lompakolle ja terveydelle. 

 

En usko syyllistämiseen, mielestäni kaikkein huonoin keino saada joku muuttamaan elämäntapaansa on kertoa sen olevan väärin. Sen sijaan meidän pitäisi kannustaa ihmisiä pieniin tekoihin, koska on paljon helpompi pikku hiljaa siirtyä ilmastoystävällisempään elämään kuin heti ryhtyä autottomaksi vegaaniksi joka kasvattaa oman luomuruokansa ja asuu pienessä mökissä jonka katolla on aurinkopaneeleita. Totta kai on hienoa ja hyväksi ilmastolle jos joku pystyy tekemään niin, mutta kaikki eivät. On paljon tärkeämpää saada suuri ihmisjoukko muuttamaan tapojansa vähän kuin saada pieni joukko kääntämään elämänsä päälaelleen. Se on myös huomattavasti helpompaa.

 

Silti me emme elä tyhjiössä jossa yksilön päätöksiin vaikuttavat vain hänen omat mielipiteensä. Jos koulun kasvisruoka täytyy erikseen tilata ja se on oudon makuista, on sitä vaikea valita. Jos taas ruokaa voi ottaa kuka tahansa ja se on tehty laadukkaista ainesosista, paljon useampi ottaa sitä, vaikka sitten vain kun liharuoka ei maistu. Jos kaupungin bussiliikenne on halpaa ja sujuvaa siihen on paljon helpompi vaihtaa. Kun jauheliha on huomattavasti halvempaa kuin moni lihan korvike, ei siitä huvita vaihtaa pois.

 

Ihmiset usein ajattelevat ettei heillä ole mitään valtaa vaikuttaa julkisiin päätöksiin, että kyllä he tekisivät jotain jos veroja nostettaisiin tai säädettäisiin uusi laki, aivan kuin lakeja ja veroja säätäisi jokin itsevaltainen hallitsija. Mutta eihän se ole niin. Joku on valinnut lainsäätäjät virkoihinsa, ja se joku ovat kaikki äänestäjät. Siis, ihmiset, äänestäkää kun kerran olette tarpeeksi vanhoja sen tekemään!

 

Ilmasto-ohjelman sivuilla http://keskisuomi.info/ilmasto2030 on lista ilmastoteoista, joita meistä jokainen voi tehdä omassa elämässään.

3 kommenttia "Jokainen voi tehdä ilmastotekoja omassa elämässään"

Åsa 20.9.2018 8.18

Hieno teksti Saimi. Olen kanssasi samaa mieltä. Voimme saada paljon aikaiseksi pienillä muutoksilla ja jos muutokset eivät ole liian vaikeita toteuttaa, niistä tulee helpommin uusia pysyviä tapoja.

Lea Goyal 20.9.2018 8.18

Todella hyviä näkökohtia. Pieniä tekoja kannustaen ja niistä tavallisia tehden. Uskon, että asia, johon kiinnitetään huomiota, alkaa korjaantua. Oli aika, jolloin otsonikato ilmakehässä oli pelottava ongelma. Nyt on vaihdettu suihkepullot pois ja jäähallista ei päästellä otsonin vihollisia keväällä ilmaan. Ihmiset voivat muuttaa elämäntapojaan, kun siitä tehdään kohtuullisen helppoa. Tuo kasvisruoka koulussa esimerkki oli herättävä. Sellaisia kynnyksiä on hyvä tuoda esiin muissakin asioissa.

Pasi 24.1.2020 15.35

Maailma muuttuu. Näin muutama vuosi myöhemmin kirjoituksesi on yhä ajankohtainen.
Aino mikä on muuttunut on markkinamies. Kymmenen vuoden päästä sinäkin naureskelet kanssani näille pienille muutoksille, pistohybrideille, sähköautoille, ilmastokompensoiduille etelän-matkoille ja näkkileivälle.
Bisnes on jo ajannut pienten muutosten vaikuttavuuden yli. Ihan oikeasti pitäisi siirtyä toimesta tekoihin, pieneen punaiseen mökkiin etätöihin oman kasvimaan ja metsän viereen.
Ongelma on matematiikalla leikkiminen joka välillistää ekoteot.
Päästöoikeuskauppa on pyramidihuijaus. CO2-kerääjille mm. hömppäheinän tai metsänkasvattaajille siitä ei makseta latin latia. Voitot kerää ekana huijaukseen liittyneet. Yleisesti metsänkasvun maksimoinnin sijaan puhutaan suojelusta.

Melko merkityksettömien liikennepäästöjen km-keskiarvoa pienennetään puhumatta ajettujen kilometrien minimoinnista. Samaan aikaan pitää sähköä pukata kiihtyvällä vauhdilla uusien autojen valmistukseen koska jokaista taviksen käyttöautoa vastaan on rakennettava ekohipille vähäpäästöinen. Niin autojen tuotanto kasvattaa yhä nopeammin fossiilista energian tuotantoa kuin fossiilivapaata syntyy maailmalle.Absurdia on että vanhojen autojen käytön maksimointi kilometrejä minimoimalla, olisi suurin ekoteko siihen asti kunnes sähköverkossa olisi CO2-vapaata ylijäämä tuotantokapasiteettia. Elon Muskin sijaan meidän pitäisi seurata mitä Bill Gates tekee!

Älä lue liikaa lehtiä. Käytä vähintään puolet ajastasi ajattelemiseen ja itse laskemiseen. Kaikki mikä lehdessä kerrotaan tieteelliseksi johtopäätökseksi ei ole sitä vaan mielipide. Sitä ei kukaan kerro sinulle.

Kommentoi "Jokainen voi tehdä ilmastotekoja omassa elämässään"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.