Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Euroopasta ja kotimaakunnasta

18.5.2011 8.59

Terveisiä Euroopasta

Euroopan Neuvoston Kunta- ja aluehallintokongressin hallituksen jäsenyys juoksuttaa tiheään kokouksissa, tällä kertaa Turkissa. Tämä EN-elin tukee alueiden itsehallinnon toimivuutta mm. tarkkailemalla jäsenmaiden hallintoa. Suomen hallinnon tarkkailuraportti ei valmistunut vielä, vaan siirtyi heinäkuun käsittelyyn. Palaan siis siihen myöhemmin.

Viime blogissani kirjoitin demokratiasta ja ihmisoikeuksista. Turkin kokouksen terveisinä erityisen huono esimerkki: turkkilainen kollegani Euroopan Neuvostossa, kunnanjohtaja Leyla Gyven, on ollut vankilassa 17 kuukautta ilman oikeudenkäyntiä, eikä kongressin delegaatiolle järjestynyt vieläkään vierailua hänen luokseen.


Eipä ole Suomen vaalit aikaisemmin herättäneet niin paljon mielenkiintoa muissa Euroopan maissa kuin tänä keväänä. "True Finns" nostatti hämmästystä, ei niinkään linjansa vuoksi, onhan Euroopassa samantyylisiä puolueita muitakin, vaan siksi, että he luopuivat vaalivoittajina hallitustyöstä. Veikkaan vaikeita hallitusohjelmaneuvotteluja, mutta pidetään peukkuja, että saataisiin Keski-Suomeen ministeri tai pari. Nyt on meillä politiikoilla edunvalvonnan paikka.

Ajankohtaista kotimaakunnassa 

Keski-Suomessa valmistellaan alueellista ilmastostrategiaa. Työn tarkoituksena on myös herätellä kuntia miettimään tarvetta omalle paikalliselle strategialle ilmastoasioissa. Asian tiimoilta on järjestetty seudullisia keskustelu- ja vaikuttamistilaisuuksia kaikelle kansalle, eritoten päättäjille. Myös nettisivut ovat auki kommenteille. Suomi on sitoutunut ilmastoasiaan korkein tavoittein, joita ei saavuteta, jos paikallistoimijat eivät osallistu talkoisiin.

Keinoja tavoitteiden saavuttamiseksi on monia. Kun Turkissa käyttövesi lämmitetään 200 päivää vuodessa auringon lämmöllä katoilla, niin Keski-Suomessa tiivistetään taloja ja rakennetaan puutaloja hiilidioksidin varastoiksi. Ilmastostrategian teossa on tärkeää tuotoksen lisäksi ideat ja toimintapäätökset. Ja prosessissa pitää päästä yleisestä tasosta yksityiseen toimintaan: "Minäkin voin tehdä paljon merkityksellistä".

Terveydenhuollon järjestelyt puhuttavat kovin maakunnassa. Keski-Suomen liiton tilaama Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneselvitys valmistuu kesäkuussa. Silloin on perusteellisen keskustelun paikka Keski-Suomen tulevaisuudesta.

 

Yksi kommentti "Euroopasta ja kotimaakunnasta

Asko Juuti 19.5.2011 8.57

Erittäin hyvä ja tärkeä huomio viimeisissä lauseissa.
Valtataistelun sijasta palveluiden rakennetta koko maakunnassa on katsottava käyttäjien eikä kuntien näkökulmasta. Itse asiassa samanlainen kokonaisselvitys on syytä tehdä myös julkisten palvelujen tuottamiseen käytettävistä rakennuksista.

Kommentoi "Euroopasta ja kotimaakunnasta"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.