Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Mitä uutta kuuluu maakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman valmisteluun?

15.8.2019 13.32 | Hanna Kunttu

Maakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman (LJS) päivitystyössä on kevään ja alkukesän ajan pohdittu liikennejärjestelmän kehittämistavoitteita. Tavoitteiden laadinnan pohjaksi saimme arvokasta aineistoa työpajoista, jotka järjestimme Keski-Suomen kuntien edustajille sekä muille keskeisille sidosryhmätahoille. Tämän jälkeen työstimme tavoitteita muun muassa maakuntahallituksen sekä ympäristövaikutukset arvioivan YVA-ryhmän kanssa.

 

Osa liikennejärjestelmän tavoitteista koskee koko maakuntaa. Tällä tasolla on kolme yleistavoitetta:

 

1.      Alueiden elinvoiman, saavutettavuuden ja Suomen kilpailukyvyn parantaminen

2.      Tehokkuuden ja taloudellisuuden parantaminen ympäristönäkökulmat huomioiden

3.      Turvallisuuden ja toimintavarmuuden parantaminen.

 

Nämä ylätason tavoitteet ovat linjassa myös valtakunnallisessa liikennejärjestelmäsuunnitelmatyössä määriteltyjen yhteiskunnallisten päämäärien kanssa.

 

Maakunnan sisäisen liikkumisen tavoitteita on tarkasteltu uudella tapaa. Maakunta koostuu kolmesta eri toimintaympäristöstä:

 

1.      Jyväskylän kaupunkiseutu,

2.      Seutukaupungit ja kuntakeskukset

3.      Maaseutu

 

Yhdenkin kunnan alueelta löytyy hyvin erilaisia toimintaympäristöjä ja jo tavoitevaiheessa on hyvä tunnistaa kullekin alueelle sopivimmat tulevaisuuden liikenteen ja liikkumisen tavoitteet. Kaikissa kolmessa toimintaympäristössä tavoitteita on mietitty painopisteiden saavutettavuus, liikenneturvallisuus, ilmasto ja kestävä liikkuminen alla.    

 

Keski-Suomen liikennejärjestelmää koskevat tavoitteet tullaan julkaisemaan alkusyksystä Keski-Suomen liiton nettisivuilla. Tavoitevaiheen jälkeen siirrytään pohtimaan sitä, millä keinoilla ja toimenpiteillä tavoitteet saavutetaan.

 

Perinteinen ja loppusyksystä järjestettävä Keski-Suomen liikennefoorumi tulee niin ikään keskittymään liikennejärjestelmäsuunnitteluun. Foorumin ohjelman julkaistaan lokakuussa.

Yksi kommentti "Mitä uutta kuuluu maakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman valmisteluun?

Mikko Puttonen 16.8.2019 8.23

Tervehdys!

Näin yrittäjän ja entisen tiemiehen silmin luettuna kovin on vaatimatonta. "Kaikessa kolmessa toimintaympäristössä on tavoitteita mietitty painopisteiden, saavutettavuus, liikenneturvallisuus, ilmasto ja kestävä liikkuminen -alla". Eikö toimivan liikkumisen ja tienpidon tavoitteita ole myös; sujuvuus, matka-ajat ja taloudellisuus? Nyt esim. tämä viimeinen painottamani on kovin huonolla tasolla. Esim. kuljetusyrittäjän sanoilla; meillä joka viides korjaamokäynti johtuu tien huonosta pintakunnosta...

Kommentoi "Mitä uutta kuuluu maakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman valmisteluun?"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.