Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Osallistumisen tuska

26.5.2011 9.02 | Hannu Koponen

Mikä saa ihmisen osallistumaan? Tarvitaanko todella epämiellyttävä aihe, skandaali tai kertakäyttöjulkkis jotta massat saadaan liikkeelle? Onko ilmainen viina ainoa houkutin kansalaisaktiivisuudelle? Omalla ilmastostrategiakierroksellani Keski-Suomen seuduille väkeä oli, no jaa, aika maltillisesti. Vain noin sadan keskisuomalaisen näkemyksiä kuultiin. Onko kansalaisdemokratia vain kaunis sana? Vai pelottaako "strategia" sanana?


Viime viikot olen kiertänyt Keski-Suomen seutukuntia ilmastostrategian tavoitteet ja toimenpiteet kainalossani, kuuntelemassa mitä seuduilla on sanottavana. Seudulliset keskustelutilaisuudet ovat tärkeä maakunnallinen vaikuttamisen väline. Valmisteilla olevat strategiat, ohjelmat ja kaavat tarvitsevat seutujen ääntä ja mielipiteitä, muutenkin kuin maakuntahallituksen edustajien välityksellä. Aktiiviset kansalaiset ja heidän aikaansaamansa keskustelu auttaa norsunluutorniinsa kivunnutta valmistelijaa takaisin maan pinnalle. Rakentava kritiikki, kannustaminen, olalle taputtelu ja hieman takalistoonkin potkiminen olivat sitä mitä halusin ja se mitä sain maakuntakierrokseltani. Sain paljon aiheita pohdittavakseni ilmastostrategiaa varten, mutta en arvannut päätyväni kirjoittamaan osallistumisesta.

Kevään aikana olen ollut mukana valtionhallinnon sähköisen osallistumisympäristön kehittämistyössä. Ideana sähköinen aloite- ja kuulemisalusta on mahtava. Jokainen voi kotoaan, silloin kun parhaaksi katsoo, sanoa sanottavansa. Valmistelun pohjana oleva materiaali on helposti saatavilla, läpinäkyvyys kommenttien käsittelyssä paranee. Avoimuus lisääntyy ja betoninharmaa virkamieskoneisto astuu taas piirun verran lähemmäksi kansalaista.

Varmaan kaikki tuo, mutta miten aktivoida kotisohvilla makaavat? Harva valmisteilla oleva asiakokonaisuus on facebook-valmista tavaraa, "tykkää" -painikkeen mielipiteenilmaisuun typistettävissä. Osallistujankin pitää vaivautua selvittämään itselleen mistä on kyse. Miten me valmistelijat saisimme eri strategioista ja niiden valmisteluista mediaseksikästä? Miten massat saadaan kiinnostumaan niin paljon, että he pysähtyisivät netin ihmemaailmassa hetkeksi perehtymään vaikkapa vaihemaakuntakaavan taustamateriaaleihin? Ja ennen kaikkea miten me, valmistelijat, oppisimme yksinkertaistamaan viestimme siten, että Pihtiputaan mummokin osaa ottaa kantaa? Sähköisesti.

Siinäpä meille iso pähkinä nakerreltavaksi.

 

2 kommenttia "Osallistumisen tuska"

Anna-Liisa Juurinen 9.6.2011 9.52

Esiin tuomasi haaste on tuttu. Alueellisen kehittämistyön suurena haasteena on kerta toisensa jälkeen juuri se, ettei ihmisiä saa kiinnostumaan tärkeistäkään asioista. Johanna Tukiaisen facebook - kihlat sen sijaan keräävät lukijoita pilvin pimein.

Yhteiskunnan viihteellistymisestä lienee kysymys, mikä asettaa meille kehittäjille suuren haasteen. Kuinka kertoa vakavista asioista niin, että kansalaiset saadaan liikkeelle, tekemättä strategisesti merkittävistä asioista turhanpäiväistä hömppä-pömppää.

Jotain voisi tietysti yrittää oppia sosiaalisessa mediassa käytössä olevista sovelluksista, joissa meidät käyttäjät laitetaan ratkaisemaan ongelmia. Ainakin minua motivoi suhteellisen yksinkertainenkin ongelmanratkaisu, josta saa onnistumisen kokemuksen. Samalla tulee kuin vahingossa sivistyneeksi.

Kaikkia asioita ei edelleenkään voi viedä verkkoon. Strategisten kysymysten ratkaiseminen edellyttää aitoa vuorovaikutusta. Siitä huolimatta rohkenen haastaa sekä maakunnan liiton, että muut kehittäjät pohtimaan, olisiko näistä sosiaalisen median usein kaupallisista sovelluksista jotain opittavaa. Hauskoja esimerkkejä asiasta ovat esimerkiksi Bonvestan juhannuskalenteri tai Elisan Tykki-minidekkarisarja.

Timo Määttä 13.6.2011 8.36

Oma kokemukseni on myös, että Strategia tai ideatason asioissa on vaikea saada suuria joukkoja mukaan keskusteluun. Sitten kun siirrytään lähemmäs tätäpäivää esim. asemakaavatasolle alkaa mielipiteitä irtoamaan :) Olisiko se niin, että me kansalaisina luotamme ansiantuntijoihin pitkän aikavälin suunnittelussa? ;)

Kommentoi "Osallistumisen tuska"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.