Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Yritysten liikevaihto kasvaa, mutta työttömyys pysyy Keski-Suomessa korkealla

16.6.2011 8.54

Viimeisimpien tietojen mukaan Keski-Suomen vientiteollisuus on toipunut 2008 alkaneesta lamasta nopeasti ja saavutti vuodenvaihteessa lähes huippuvuoden 2006 viennin tason. Tämä osoittaa, että maakunnassa on uudistumiskykyisiä ja kasvuhaluisia yrityksiä, jotka pärjäävät maailman markkinoilla.

Kilpailukykyisten, olemassa olevien yritysten lisäksi tarvitsemme kipeästi uusia yrityksiä, jotta työpaikat lisääntyisivät. Kun kilpailukyky vaatii tuottavuuden kasvua, työpaikkojen määrä ei voi kasvaa samassa suhteessa tuotannon määrän kanssa. Tämän osoittavat viimeisimmät tilastot. Keski-Suomen työttömyys oli huhtikuun lopussa 11,5 %, mikä on peräti 3 % maan keskiarvon yläpuolella.


 

Uusien työpaikkojen synty on nyt entistäkin tärkeämpää, sillä historiasta tiedämme työvoiman liikkuvan herkemmin nousukauden alettua. Paremmille markkinoille lähtee yleensä paras ja kysytyin joukko.  Toisaalta monet hyvät asiat pitävät Keski-Suomessa lähtöhalut kohtuullisen matalalla. Siksi olemmekin poikkeus nk. korkean työttömyyden maakuntien joukossa, jossa muiden väestö vähenee ja meidän kasvaa.

Erityisesti nuorten työllistyminen Keski-Suomessa on vaikeaa. Asia on tiedostettu ja monia toimenpiteitä on aloitettu tai ollaan aloittamassa. Erityistä huomiota on kohdistettu peruskoulun päättäneisiin nuoriin, tarjoamalla heille kesätyömahdollisuuksia ja auttamalla opiskelupaikan löytämisessä. Työnantajia aktivoidaan ottamaan nuoria harjoittelijoiksi tai oppimaan tiettyjä työtehtäviä. Peruskoulun jälkeisiin opintoihin on pyritty yhä enemmän sisällyttämään myös yrittäjyyskasvatusta, joka jo osittain näkyy nuorten perustamina yrityksinä. Tavoitteena on edelleen nuorten koko ikäluokan kouluttautuminen ja sijoittuminen työelämään. Vaikuttavuuden lisääminen toimenpiteissä onkin nyt erittäin tärkeää. 

Palvelualojen kehittymisessä on runsaasti mahdollisuuksia. Riippuen markkinoista, palvelut voidaan yhdistää esimerkiksi myytävien laitteiden käyttöön tai myydä itsenäisinä tuotteina. Sosiaali- ja terveyssektorilla on pelkona työvoimapula, varsinkin vanhusvoittoisilla alueilla. Suomalainen koulutusjärjestelmä onkin suuren haasteen edessä, kun koulutettua työvoimaa tulisi olla saatavilla siellä, missä sitä tarvitaan. Lisäksi oppilaitosten tulee harkita uudelleen eri koulutusalojen määrälliset tarpeet ja alueellinen tarjonta. 

Keski-Suomen liitossa teemme parhaillaan ennakointityötä maakunnan tulevasta työvoimatarpeesta ja perustelemme sillä koulutuksen aloituspaikkojen määrää. Kun tässä onnistutaan, on yksi merkittävä tulevaisuuden peruspilari kunnossa.

Ei kommentteja "Yritysten liikevaihto kasvaa, mutta työttömyys pysyy Keski-Suomessa korkealla"

Kommentoi "Yritysten liikevaihto kasvaa, mutta työttömyys pysyy Keski-Suomessa korkealla"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.