Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Hallitus selvittää - Keski-Suomessa toimitaan

22.6.2011 13.16 | Veli-Pekka Päivänen

Tämän viikon luetuin julkaisu on ehdottomasti Jyrki Kataisen hallitusohjelma. Sitä on luettu, selitetty, tulkittu ja myös arvosteltu. Sen kanssa meidän on elettävä seuraavat neljä vuotta. Mitä ohjelma merkitsee Keski-Suomen elinkeinojen kehittämisen kannalta? Asiaa pitää tarkastella meidän omasta näkökulmasta eikä vain siitä mitä ohjelmaan on kirjattu.


 

Keski-Suomen maakunnan yhteistyöryhmä linjasi viime syksynä elinkeinojen kehittämistavoitteita. Uudistuksen tavoitteena on, että Keski-Suomeen saadaan uusia vientituloja, vahvojen teollisuusalojen kilpailukyky säilyy ja vahvistuu globaaleilla markkinoilla, uusia tuotteita ja palveluita syntyy tuotannollisiin yrityksiin sekä liiketoiminnan kannattavuus paranee. Nämä olivat Keski-Suomen kehittämistavoitteet, mutta mitä lupaa uusi hallitus? Hallituksen tärkeimmäksi elinkeinopolitiikan tavoitteeksi on nostettu viennin lisääminen ja kotimaisen jalostusarvon kasvattaminen. Kasvu ja taloudellinen menestys edellyttävät hallitusohjelman mukaan kilpailukykyistä teollisuutta, palvelualojen kehittymistä ja uusia kasvuhakuisia yrityksiä. Keski-Suomen ja maan hallituksen linjaukset ovat aivan samansuuntaisia. Ei kai vain hallitusneuvottelijat ole kopioineet Keski-Suomen papereita? Vai voisiko olla niin, että keskisuomalaiset ovat olleet tässäkin asiassa edelläkävijöitä.

Haluamme olla jatkossakin edelläkävijöitä ja ottaa käyttöön uusia toimintatapoja. Hallitusohjelmassa esitetään, että tehdään selvityksiä yritystukien vaikutuksista. Keski-Suomessa selvitys on jo tehty. Keskisuomalaisten yritysten mielestä yritystuki- ja kehittämispalvelujärjestelmää voidaan yksinkertaistaa karsimalla välittäjäorganisaatioita ja tukien myöntäjien määrää. Yritystoiminnan kehittäminen tulisi keskittää seudullisille kehittämisyhtiöille ja ELY -keskukselle. Valtion ja kunnallisten toimijoiden yhteistyötä yritysten kehittämisessä on tiivistettävä lisäämällä tiedonkulkua molempiin suuntiin. Julkiset yritystuet tulee kohdistaa nykyistä tarkemmin kansainvälistyviin, kasvuhakuisiin ja kilpailukykyisiin yrityksiin. Joidenkin vastaajien mielestä julkista tukea ei tulisi lainkaan myöntää tavanomaiseen yrityksen kehittämiseen. Säästöt tulee tehdä ensisijaisesti yleisestä kehittämisrahoituksesta, ei suorista yritystuista, kertoo kysely.

Minusta Keski-Suomessa voitaisiin ottaa käyttöön uudenlainen niin yksinkertainen rahoitusmalli, että koko EU olisi kateellinen. Tällaista rahoitusmallia toivottiin kyselyssäkin. Tämä voisi tapahtua esimerkiksi siten, että kehittämisyhtiöt voisivat myöntää yrityksille ELY-keskusten yritystukea nopeasti ja joustavasti pieniin kehittämishankkeisiin (alle 30.000 euroa).

Keski-Suomi voisi olla esimerkkimaakunta ja panna käytäntöön maan hallituksen linjaukset. Me voisimme vapaaehtoisesti ottaa käyttöön uudenlaisia yritysten kilpailukykyä ja kansainvälistymistä kehittämistä rahoituspalveluja. Minun Juhannuslupaukseni on, että ei tehdä enää selvityksiä vaan yksinkertaistetaan ja tehostetaan yritysten kehittämistä.

Hyvää ja aurinkoista kesää!

 

2 kommenttia "Hallitus selvittää - Keski-Suomessa toimitaan"

Sari Saarinen 23.6.2011 11.12

Todella hyviä ajatuksia blogissa...

Keski-Suomen profiilin nosto Suomen parhaaksi yritysmaakunnaksi sopii varmasti kaikille yrittäjille=)

Tekoja - ei sanoja!

Hyvää juhannusta kaikille!

Helena Pihlajasaari 29.6.2011 13.09

Ehdotan asiaa seuraavan MYRrin asialistalle laitettavaksi eteenpäin toimenpiteitä varten.

Kommentoi "Hallitus selvittää - Keski-Suomessa toimitaan"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.