Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Kotikylän brändäystä hyvinvointistrategialla

30.6.2011 9.45

Kotikyläni, Lievestuore on omaperäinen 2500-4000 asukkaan - miten laajasti lasketaan - yhteisö Laukaassa. Sellutehtaan ympärillä, Savon radan myötävaikutuksella se oli pitkään Laukaan keskus. Sen valta-aseman syrjäytti kuitenkin kirkonkylä hallintokeskuksineen.

Lievestuore koki ensimmäisten joukossa kovan rakennemuutoksen, kun sellutehdas suljettiin, varmuuden vuoksi kahteenkin kertaan. Lievestuore selvisi muutoksesta.


Tänään se tunnetaan Kelkkamäen moottoriurheilukeskuksesta, Mustanvuoren upeasta liikuntapuistosta, Nokkakiven huvipuistosta sekä Hyyppään luonnonkauniista vuoresta maisemineen. Niin, ja tietysti pesäpallosta. Tehtaan aikaansaamat luonnontuhot, mistä Lievestuore nousi Suomen kartalle, alkavat olla historiaa. Kunta kaavoittaa ripeään tahtiin nuorille perheille tontteja kylästä, jossa tarvitaan kaksi koulua ja kolme päiväkotia, että kaikki lapset mahtuvat sisään.

Uunituore Keski-Suomen Hyvinvointistrategia vuodelle 2020 (pdf,13 Mb) on aivan uudenlainen, tiivis ja luettava, ei maailmoja syleilevä ja silti hyvinvointia laajasti kartoittava, elävästi kuvitettu painotuote. Kerrassaan uudenlaista luettavaa, johon suosittelen tutustumista. Hyvinvointistrategian perustana on kokonaisvaltainen hyvinvointi; ihmisten kokema hyvinvointi taloudesta ja ihmissuhteista sekä elämän- ja ympäristön laadusta. Tämän pohjalta on päästy neljään hyvinvointilupaukseen, jotka on vastuutettu selvästi.

Peilaan näitä nykyiseen Lievestuoreeseen.

Hyvinvointistrategian lupaus 1: Yhdessä huolehditaan, että kukaan ei jää yksin.

Lievestuoreen setlemetti on kylän sydän. Siellä on kannettu huolta kyläläisten sivistämisestä, pärjäämisestä ja vapaa-ajasta. Ohjattu nettipiste senioreille mm. pankkipalveluihin, Vau-teatteri koko kylälle, www.lievestuore.fi sivujen päivitys kaikkien saataville, kuntalaisiltoja. Tässä vain osa kaikille avoimesta toiminnasta.

Lupaus 2: Palvelut tuotetaan ihmisten tarpeeseen, eikä byrokraattisista lähtökohdista.

Lievestuoreelle saatiin tekonurmikenttä kylän asukkaiden ja yrittäjien avustuksella. Kunta rahoitti maton, muu työ tehtiin talkoilla, jonka arvo n. 1/3 hinnasta.

Lupaus 3: Ehkäistään ongelmia huolehtimalla hyvinvoinnista.

Lievestuoreella kehitettiin ensimmäisenä yhteistyössä ns. palveluohjaamalli, joka tuli myöhemmin laajaan käyttöön nuorisotyöttömyyden ehkäisyssä. Siitä on johdettu Etsivä nuorisotyö. Edelläkävijyyttä siis löytyy.

Lupaus 4: Ollaan aktiivisia, luovia ja etsitään elämyksiä.

Yhdenlaista edelläkävijyyttä on myös Lievestuoreen LYHDE-toimintamalli. Se tulee sanoista Lievestuoreen yhdistykset yhteistyössä. Mukana ovat kylällä toimivat 14 aktiivista yhdistystä järjestäen toimintaa ja elämää kylälle mm. vuosittaisten kulttuuriviikkojen, toritapahtumien ja karusellimarkkinoiden puitteissa. Uudet asukkaat toivotetaan tervetulleeksi ja uusille perheille kerrotaan kylän menoista. Yhteisyys tukee ja antaa mahdollisuuksia isoille ja pienille. Lähiruokarinki toimii.

Ihan kuin joku liepeeläisistä olisi ollut laajassa strategian valmistelutyössä, vaikka niin ei tainnut kuitenkaan olla.

Virkistävää kesälomaa hienojen keskisuomalaisten kesätapahtumien myötä!

 

 

Ei kommentteja "Kotikylän brändäystä hyvinvointistrategialla"

Kommentoi "Kotikylän brändäystä hyvinvointistrategialla"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.