Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Kesäpyöräilyä

2.8.2011 10.09 | Olli Ristaniemi
Kuva: Eksynyt kyynpoikanen pääsi keskiviivalta turvaan.

Kuva: Eksynyt kyynpoikanen pääsi keskiviivalta turvaan.

Kesäloma meni melko tiiviisti pyörän selässä. Ajettua tuli vajaa tuhat kilometriä ympäri Keski-Suomea. Kirjoitan nyt pyöräilystä, en polkupyöräilystä. Eroa näillä on kuin yöllä ja päivällä. Polkupyöräily on mm. kaupassa käyntiä, kodista töihin ja takaisin ajelua, jäätelökioskilla käyntiä ym. vastaavaa.


Polkupyöräily on melko vaatimatonta pyöräilyyn verrattuna, mutta silti tärkeää ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Pyöräily on taas pitkien matkojen ajamista enemmän tai vähemmän vauhdikkaasti paikkakunnalta toiselle hiki päässä. Pyörässä tulee olla mielellään pukkisarvet, mukana varusteita sateenkin varalle, evästä ja urheilujuomaa. Näillä reissuilla hiki virtaa ja alkusyksystä jalat ovat kuin esijännitettyä teräsbetonia.

Pyöräilykulttuuri on Suomessa vielä nuorta verrattuna esimerkiksi Belgiaan, Ranskaan tai Italiaan joissa tien päällä oleva pyöräilijä huomioidaan ja häntä kunnioitetaan. Meillä useimmat autoilijat suhauttavat ohituksen aivan liian läheltä, tämä koskee erityisesti karavaanareita. Sen sijaan raskas liikenne huomioi hyvin pyöräilijän ja ansaitsee kiitokset. Matkoilla me pyöräilijät tervehdimme ja autamme toisiamme kuin motoristit.

Pyöräillessä tuli koettua ja nähtyä kaikenlaista. Teiden varret ovat hirvittävän näköisiä, oli kuin yleinen kaatopaikka olisi levitetty pitkin Keski-Suomen tienvarsia. Sama tahti näyttää olevan myös Pirkanmaalla jonne kerran poikkesin. Autoilijat ovat kipanneet tienvarsille vaikka mitä. Yleisimpiä ovat erilaiset tölkit ja ruokapakkaukset. Muunkin muovi-, metalli- ja paperijätteen heittely näyttää oleva suosittua, samoin vaatteiden. Paljon näkee myös isojen autojen renkaita ja niiden kappaleita. Erikoisia bongauksia olivat mm. pari sohvaa ja komea musta lierihattu. Teidenvarsien usein upeatkin levähdyspaikat näyttävät muuttuneen yleisiksi kaatopaikoiksi. Autoilijoilla on paljon parannettavaa oman liikkumisympäristönsä suhteen - mitä etupenkillä tehdään, siirtyy takapenkkiläisille.

Mutta Keski-Suomi tarjoaa pyöräilijälle myös komeita elämyksiä. Tiet ovat hienoja, piennar useimmiten leveä, on makeita alamäkiä ja ylämäkiä sekä kaarteita. On elämys pulahtaa tunnin parin välein uimaan jokeen tai järveen huuhtomaan hiki pois. Maisemat ovat kauniita ympäri maakuntaa. Voin suositella esimerkiksi Keurusselän tai Kivijärven kierrosta. Ja aina voi pysähtyä paikallista/kansainvälistä kulttuuria ihailemaan kuten itse tein mm. Mäntässä.

Teiden varsilla näkee myös luontoa. Ehdottomia huippuja olivat mm. maariankämmekät valtatien 23 pientareella sekä joutsenperhe kantatien 58 varrella.  Kaikki eivät lupiinikasvustoista tykkää, mutta mielestäni ne värittävät tienvarsia hienosti. Jänikset olivat melkein jokaisen pyöräilypäivän nähtävää. Hellyttävin näky oli pieni käärmeenpoikanen Muuramessa. Sen sijaan lukuisat kuolleet linnut ja jänikset eivät paljon mieltä lämmittäneet. Ikävin oli yliajetuksi joutunut pöllö. Kuntakeskusten läheisyydessä tienvarsien leikkuut on yleensä hoidettu hyvin, varsinkin kun vuotuinen kesätapahtuma on ajankohtainen. Tästä nostan pyöräilykypärääni kaikille Keski-Suomen kunnille.

3 kommenttia "Kesäpyöräilyä"

Sari Saarinen 2.8.2011 11.02

Kiitos Ollille blogista!

Pyöräily on todella mukavaa puuhaa ja oivallista kuntoilua=)
Tartun tässä kommentissani tuohon roskaamiseen...
Monissa maissa rangaistaan roskaamisesta sakoilla. Mielestäni se olisi meilläkin oivallinen keino mm. kesätapahtumien ajaksi. Esim. Nesterallissa oli oivallettu laittaa roskiksiin mainoksia kaupungin pitämisestä siistinä.
Nämä plakaatit saisivat olla kuitenkin vielä suuremmissakin roskiksissa esillä.
"Roskaenkelit" voisivat toimia tapahtumissa vastaavasti kuin parkkienkelitkin. Roskaenkeleiden tehtävänä olisi käydä koputtamassa roskaajan olkapäälle ja muistuttaa roskisten olemassaolosta.Enkeleiden liikkuminen voisi tapahtua vaikka pyöräillen =)

Mukavaa ja siistiä loppukesää kaikille!

Asko Juuti 3.8.2011 8.29

Kova poika pyöräilemään tuo teräsbetoni-Olli.
Kateeksi käy ihan pikkuisen.

Itsekin olen ihmetellyt juuri tuota, että me suomalaiset emme kunnioita omaa maatamme. Roskaamme luontoa, kolhimme toisten omaisuutta ja osin rakennamme/ylläpidämme rakennuksiamme huonosti muun muassa. Mistä tämmöinen kulttuuri on saanut alkunsa ja miksi?
Olli on huomioinut tässäkin oleellisen seikan; esimerkin voiman. Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Meidän kaikkien tulisi muistaa kasvatusvelvollisuutemme jälkikasvumme kohdalla. Se vastuu ei ole ulkoistettavissa kenellekään muulle.

Terveisin Asko

Timo Määttä 8.8.2011 10.09

Pyöräily on selvästi nostanut suosiotaan Suomessa. Yllättävän paljon näkee liikenteessä ulkolaisia pyöräilijöitä. Pyöräilijät kannattaa pitää mielessä kun mietitään matkailun kehittämistä. Voisiko Keski-Suomi olla jatkossa haluttu ja tunnettu pyöräilymaakunta?

Kommentoi "Kesäpyöräilyä"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.