Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Keski-Suomen formaatti ei pudota jatkosta

19.8.2011 12.54 | Hannu Korhonen

Tuota pikaa on taas käsillä se aika vuodesta kun maakunnan kehittäjät jalkautuvat seuduille. Maakunnassa omaksuttu tapa juontuu vuosien taakse, mutta asia nähdään edelleen tärkeänä. Tarvitaan seudullista näkemystä, kun arvioidaan koko maakunnan tasapainoista kehittämistä esimerkiksi talouselämän, väestökehityksen, osaavan työvoiman riittävyyden, palveluiden saatavuuden tai liikenteen sujuvuuden kannalta. Mutta pitäisikö seututilaisuuksienkin uudistua, kun toimintaympäristö muuttuu?


Takavuosina kävimme kertomassa hyvin valikoidulle kuntapäättäjien joukolle: mitä maakunnan ja sen osien kehittämiseksi pitäisi tehdä. Ennalta valmistellut puheenvuorot pidettiin - molemmin puolin pöytää - ja tutussa joukossa oli mukavaa. Suuria yllätyksiä koimme harvakseltaan, yleisellä tasolla kehittämiskohteet olivat tiedossa. Kahvit juotiin ja palaverin lopuksi hyvät jatkot toivoteltiin. Yhteen autoon mahduttiin kotimatkalle.

Seutukulkemisessa oli uudenlaisen tekemisen meininkiä, mutta mitä tästä jäi käteen?

Meille virkamiehille tuli tunne tarpeellisesta vuorovaikutuksesta. Epäilen kuitenkin, että seutujen edustajilla kokemus oli toisenlainen: puhetilaisuus lukuisten joukossa ja kovin rajalliset mahdollisuudet vaikuttaa. Tilaisuuksien ohjelmasta veivät vierailijoiden puheenvuorot leijonanosan, eikä kaikille paikan päälle vaivatuille riittänyt aikaa näkemysten esittelyyn.   

Tänä syksynä kaikki on toisin! Me Keski-Suomen liiton ja ELY-keskuksen virkamiehet tulemme seututilaisuuksiin oikeasti kuuntelemaan, mitä meiltä odotetaan. Emme tule valmiiden esitysten kanssa kuluttamaan aikaa tärkeimmältä, eli seudun edustajien puheenvuoroilta. Ainakin minä lupaan olla enemmän kuulolla kuin äänessä. Matkaajien joukkokin on nyt laajempi: mukana on myös koulutuksen järjestäjiä ja järjestöjen edustajia meidän vakikiertäjien lisäksi.

Seudut toivottavasti huolehtivat siitä, että paikalla ovat juuri oikeat ihmiset: seudun kärkiyritykset, kehittämisyhtiöt, valtion paikallishallinto, kunnan päättäjät ja hallintokunnat, järjestötoimijat, tiedotusvälineet, jne. Tavoitteellinen valmistautuminen on hyödyksi: jäsennellyt puheenvuorot ja konkreetit esitykset vievät pitkälle.

Hyvistä käytännöistä kannattaa pitää kiinni - Keski-Suomen oma aluekehittämisen seutuformaatti on hyvä käytäntö. Tässä formaatissa ei kuitenkaan äänestetä ketään ulos jatkosta, kuten TV:stä tutuissa formaateissa, vaan päinvastoin. Kaikki seudut ovat jatkossa.    

Yksi kommentti "Keski-Suomen formaatti ei pudota jatkosta

Laura Ahonen 22.8.2011 8.25

Kannatan lämpimästi vanhan formaatin uudistumista! Hyvät hankkeet ovat enimmäkseen tiedossa ja niitä on helppo yksimielisesti tukea, mutta millä tavoin mahdollisimman monet niistä saataisiin toteutettua niin, etteivät niitä enää seuraavalla kierroksella tarvitsisi mainita? That's the question.

Kommentoi "Keski-Suomen formaatti ei pudota jatkosta"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.