Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Maakunnallinen virkistysalueyhdistys?

18.10.2011 12.05 | Olli Ristaniemi

Virkistysmahdollisuudet kohentavat ihmisten hyvinvointia ja lisäävät alueiden vetovoimaa. Liikunnan edistämisen tulee olla yksi kuntien peruspalveluista ja virkistysalueet ja -reitit liittyvät siihen kiinteästi. Muistan edelliseltä työalueeltani Etelä-Pohjanmaalta, että Vimpelin kunta piti erittäin tärkeänä kunnan hyviä virkistyspaikkoja, jotta Rannilan koulutettu väki viihtyisi ja pysyisi paikkakunnalla.


Keski-Suomessa toimii tällä hetkellä Keski-Suomen ja Päijät-Hämeen maakuntia ja Päijännekuntia yhdistävä Päijänteen virkistysalueyhdistys. Mutta maakunnassa on virkistyspotentiaalia muuallakin kuin Päijänteellä.

Pohjoisen Keski-Suomen virkistysalueyhdistys toimii paperilla, mutta ei valitettavasti käytännössä. Alueella on vetovoimaa ja hyvät reitistösuunnitelmat, jotka kytkeytyvät Suomenselän Metsäpeuranmaan luontomatkailubrändiin näyttäen mallia koko maakunnalle.

Konnevedellä suunnitellaan jopa kansallispuistoa yhdessä rautalampilaisten kanssa. Hieno asia, joka tullaan huomioimaan valmisteilla olevassa 4. vaihemaakuntakaavassa - jos ei aivan aluevarauksena kansallispuistolle niin ainakin siihen tähtäävänä varauksena.

Keurusselällä vilkuillaan ja risteillään ahkerasti Mänttä-Vilppulan suuntaan ja päinvastoin. Keurusselän vesistön halutaan selvästi näkyvän paremmin niin matkailualan kuin myös Keski-Suomen ja Pirkanmaan liittojen suunnitelmissa. Myös Joutsan alueella on vetovoimaa, ehkä tiedostamatonta, ennen kaikkea Suonteen, Jääsjärven ja Puulan ansiosta.

Virkistykseen liittyvät seudulliset, maakunnalliset ja valtakunnalliset suuntaviivat ja aluevaraukset sekä kehittämisperiaatteet on esitetty Keski-Suomen maakuntasuunnitelmassa, maakuntaohjelmassa ja maakuntakaavassa. Tärkeä tulevaisuuden tavoite on perustettujen virkistysalueiden ylläpito ja perustamattomien toteutus. Miten tämä tavoite toteutetaan?

Päijänteen virkistysalueyhdistyksen laajentaminen Keiteleelle on hyvä idea, mutta se ei taida vastata muun maakunnan tarpeisiin. Voisiko Konnevedellä, Keurusselällä tai Joutsan alueella toimia virkistysalueyhdistys tai muunlainen järjestely naapurimaakuntien kuntien kanssa? Pohjoisen Keski-Suomen virkistysalueyhdistys täytyy saada ulos pöytälaatikosta.

Olisiko nyt paikka maakunnalliselle virkistysalueyhdistykselle? Tätä selvitellään Keski-Suomen liitossa ja erilaisia vaihtoehtoja mietitään.

3 kommenttia "Maakunnallinen virkistysalueyhdistys?"

Lea-Elina Nikkilä 24.10.2011 10.54

Kyllä! Olen samaa mieltä Ristaniemen kanssa siitä, että maakuntaan tarvitaan virkistysalueyhdistys. Vaikka Päijänne, Keitele, Suontee ja Konnevesi muiden järvien muassa ovat tärkeitä virkistäytymisen alueita ei sovi unohtaa patikointia, hiihtoa tai pyöräilyä. Ne tarvitsevat nykyään ylläpidettyjä reittejä ja latuja.
Täällä Joutsassa toimii kaiketi Suomen ainoa kansallispuiston yhteyteen perustettu yhdistys "Leivonmäen kansallispuiston ystävät". Kun yhdistys perustettiin, sen tehtävänä oli toimia linkkinä paikallisen väestön sekä puiston käyttäjien ja Metsähallituksen välillä. Silloin vielä – kuusi vuotta sitten – MH tarjosi opaspalveluita luontotuvassa. Nyt ei ole opasta eikä tupaa. Pieni yhdistys on saanut kunnan avustamana viime hoidettavakseen ladun, jonka avajaiset olivat viime vuonna. Nyt on yhdistys kasaamassa resursseja lintutornin saamiseksi puistoon. Metsähallituksella ei resursseja enää näytä olevan HKS:n toteuttamiseen.
Tässä siis yksi esimerkki siitä, mihin maakunnallista virkistysalueyhdistystä tarvitaan. Pienien yhdistysten voimavarat eivät riitä, kun kunnat ja MH:n resurssit pienenevät. Ainakin itse näkisin sen riittävän vaikutusvaltaisena organisaationa toteuttamaan esim todella laadukkaan Pohjois-Päijänteen reitistösuunnitelman. Onkohan sen toteuttamiseksi käynnissä käytännön toimenpiteitä?

Timo Määttä 25.10.2011 14.08

Moi

Kannatan maakunnallisen virkistysalueyhdistyksen perustamista. Itse olin mukana edellisen työpaikkani kautta Pirkanmaan virkistysalueyhdistyksen toiminnassa. Sen kokemuksen perusteella voin todeta, että asiat etenevät verkkaisesti yhdistyksen kautta, mutta kuitenkin etenevät. Ilman yhdistystä kun ei näytä paljon tapahtuvan :) Keuruulaisena kiinnostaa erityisesti Keurusselän alueen virkistystoimintojen kehittäminen. Matkailullisesti olisi mielenkiintoista tutkia voitaisiinko koko maakunnan virkistyspalveluja tuoda paremmin esille. Kuinka moni keskisuomalainenkaan tietää missä on Karhunahdas?

Petri Lehtoranta 8.11.2011 15.28

Moi

Keski-Suomen Liikunta toteutti vuonna 2008 suunnitelman Pohjois-Päijänteen retkeilyreitistä,jonka yhtenä johtopäätöksenä todettiin myös maakunnallisen virkistysalueyhdistyksen tarpeellisuus. Kun suunnitellaan ylikunnallisia reittejä tai retkeilyalueita, haasteena on hankkeiden hallinnointi ja kehittämistoimet. Maakunnallinen virkistysalueyhdistys olisi erittäin luonteva taho vastaamaan pitkäjänteisesti retkeilyolosuhteiden rakentamisesta, kehittämisestä ja ylläpitämisestä.

Kommentoi "Maakunnallinen virkistysalueyhdistys?"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.