Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Venäjä, Venäjä, Venäjä ja laatu

10.11.2011 11.58 | Veli-Pekka Päivänen
Varjolassa on laadukasta, siistiä ja luonto lähellä.

Varjolassa on laadukasta, siistiä ja luonto lähellä.

Suomesta on tullut venäläisten suosituin matkailukohde.  Tämä tuli selväksi Himoksella 9.11.2011 pidetyssä Keski-Suomen matkailuparlamentissa. Suomi on ohittanut Kiinan ja Suomen takana ovat Egypti, Turkki, Saksa ja Thaimaa. Venäläiset tekevät tänä vuonna liki 4 miljoonaa matkaa Suomeen. Keski-Suomen markkinaosuus näistä matkoista on alle kaksi prosenttia. Aika vähän, kun verrataan Keski-Suomen matkailun markkinaosuutta koko Suomen matkailusta, joka on 6,5 prosenttia. Tänä vuonna venäläisiä majoitusvuorokausia kertyy Keski-Suomessa 40 000. Tämä määrä pitäisi kolminkertaistaa, jotta saisimme meille kuuluvan osan venäläisistä matkailijoista. Lisäys oli 120 000 majoitusvuorokautta ja rahaa tulisi useita miljoonia euroja vuodessa. Eiköhän oteta oma osuutemme!Venäläismatkailijan toiveet ja tarpeet

Venäläiset arvostavat Suomessa rauhallisuutta, siisteyttä, läheisyyttä, laatua sekä luontoa. Keski-Suomen matkailuyrittäjät tarjoavat näitä kaikkea, joten mahdollisuutemme ovat erinomaiset. Venäläiset toivovat venäjänkielistä palvelua, parempia ruokailumahdollisuuksia sekä pidempiä aukioloaikoja, Venäläiset arvostavat omalla äidinkielellään annettua palvelua. Matkailuparlamentissa puhunut Sanna Hämäläinen Punkaharjulta sanoi, että venäläisille on annettava palvelua venäjäksi edes muutaman sanan verran. Pelkkä englanti ei riitä. Hän patisti matkailuyrittäjiä venäjän kielen oppiin. Jämsän Hirvikartanon isäntä Jouko Partio on jo ottanut opikseen ja mennyt työväenopistoon lukemaan venäjän alkeita. Nostan hattua - toimikoon Jouko esimerkkinä muillekin keskisuomalaisille matkailuyrittäjille!

Rajahaastatteluissa on tullut ilmi, että venäläiset eivät löydä Suomesta paikallisia ravintoloita. Heidän kokemustensa perusteella täällä on vain pizza- ja kebabravintoloita. Johtuneeko asia siitä, että paikalliset ravintolat eivät markkinoi palveluja venäläisille venäjäksi?

Kuusikymmentä prosenttia venäläisistä ostaa matkat nykyisin suoraan netistä, ei matkatoimistoista. Tämä edellyttää, että he löytävät hakemansa palvelun venäjäksi ja että varaukset voi tehdä netin kautta. Venäläisillä on omat googlensa ja facebookkinsa, joiden saloihin matkailuyritysten pitäisi perehtyä. Se käy päinsä mm. Jykesin järjestämissä koulutuksissa, joista seuraavat järjestetään viikoilla 46 ja 49.  Yllättävä tieto oli, että vaikka yli puolet matkoista varataan netistä, luottokortilla maksetaan vain 10 prosenttia ostoista. Venäläisillä on siis myös omat maksutapansa netissä. He voivat ladata kioskeissa elektronista rahaa erilaisille maksukorteille, joilla he maksavat nettiostoksensa. Tämä tieto herätti runsasta ihmetystä ja pani matkailuyritykset miettimään omien varausjärjestelmien toimivuutta.

Peurungan johtaja Seppo Virta totesi, että matkailuparlamentin teemat ovat Venäjä, Venäjä, Venäjä ja laatu - ja ihmetteli, miten ne liittyvät toisiinsa. Asiantuntijat vakuuttivat, että ne kulkevat käsi kädessä. Tutkimusten mukaan venäläisten matkailukohteiden valintaan vaikuttavat kaikkein eniten omat aiemmat kokemukset sekä tuttavien ja sukulaisten suositukset. Hyvä laatu ja palvelu tuovat asiakkaat uudelleen ja he kertovat positiivisista kokemuksista sadalle ystävälleen.

Tarvitsemme jatkuvasti lisätietoja venäläisten tarpeista ja haluista Suomessa. Tämän vuoksi esitän, että Keski-Suomi osallistuu jatkossa venäläisten rajahaastattelututkimuksiin. Näin saamme tuoretta tietoa ja voimme samalla esittää muutaman oman kysymyksen tutkimuksissa.

   

Yksi kommentti "Venäjä, Venäjä, Venäjä ja laatu

Helena Pihlajasaari 14.11.2011 8.18

Minusta Veli-Pekan ehdotus on kannatettava. Rajahaastatteluihin mukaan meneminen ei maksane maltaita ja saadaan ajantasatietoa.
Haluan korostaa taas kerran tämän Venäjä-suunnan tärkeyttä myös yhteyksissä. Uusimpien junavuorojen mukaan Kouvola ja Lahti yhteydet Jyväskylään ovat tosi huonot Pietarin Allegro-junaa ajatellen. Bussiyhteys sentään toimii sitä haluaville. Suuret matkailijavirrat tullevat kuitenkin myös omilla autoillaan, joten Jyväskylästä itään 9-tie tulee saattaa pienin liikenneturvallisuushankkein vähemmän ruuhkaiseen kuntoon. Katselkaapa vaan vähän tilastoja liikennemääristä verrattuna esim. 4-tietä etelään.

Kommentoi "Venäjä, Venäjä, Venäjä ja laatu"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.