Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Uudenlaisia tiloja uudenlaiselle työlle

10.11.2011 15.22 | Raija Partanen
Bastian Lange vieraili Jyväskylässä.

Bastian Lange vieraili Jyväskylässä.

Tiistaisessa Open Days -seminaarissa puhuttiin luovista ympäristöistä. Saksalaisen aluemaantieteen professori Bastian Langen alustus herätti monia askarruttavia ajatuksia siitä, mihin kaikkeen siirtyminen kohti luovaa taloutta itse asiassa vaikuttaakaan. 

Työn luonne on muuttumassa. Korkean jalostus- tai lisäarvon töitä ei enää tehdä perinteisissä toimistoissa kahdeksasta neljään. Niitä tehdään eri paikoissa, eri puolilla maailmaa, vaihtuvissa, erilaisista asiantuntijoista koostuvissa luovissa verkostoissa. Eikä niitä tehdä useinkaan edes pysyvissä työsuhteissa - tekijät voivat olla osan aikaa palkkasuhteessa, osan aikaa vaikkapa tutkimusapurahalla ja osan aikaa yksityisyrittäjinä.


Lienee siis selvää, että uusiutuvat työn muodot tarvitsevat myös uudenlaisia tiloja. Yksi parhaista sellaisista on Berliinin Kreuzbergissä, melkein edesmenneen muurin kyljessä, sijaitseva Betahaus. Ulospäin jokseenkin mielikuvituksettoman näköinen laatikko kätkee sisäänsä yhteisön, jota pidetään yhtenä Euroopan ja jopa maailman innovatiivisimmista työskentely-ympäristöistä. Betahaus on avoin matalan kynnyksen sosiaalinen ympäristö, joka tarjoaa oivat, hinnaltaan edulliset työskentelytilat noin 200 freelancerille: graafisille suunnittelijoille, ohjelmoijille, valokuvaajille, arkkitehdeille, muotoilijoille, tutkijoille, lakimiehille, yhdistyksille, kääntäjillä, videotaiteilijoille, toimittajille, bloggaajille ... Tarjolla on langaton verkko, kiinteitä ja muunneltavia työasemia, neuvotteluhuoneita, erillinen tila puheluiden hoitamiselle ja kahvila. Betahausissa järjestetään myös erilaisia tapahtumia: taidenäyttelyitä, konferensseja, tanssiperformansseja, rock-konsertteja. Työskentelytilaa voi vuokrata muutamasta tunnista pidempiaikaisiin jaksoihin - kukin tarpeensa mukaan. Parasta Betahausissa on kuitenkin yhteisöllisyys. Mitä erilaisimpien osaamisten hedelmällinen, vapaamuotoinen ammatillinen kohtaaminen ja törmääminen tuottaa uusia oivalluksia ja ratkaisuja uusiin ja vanhoihin ongelmiin. Betahaus on myös yksi tuotteliaimmista uusien yritysten synnyttäjistä Euroopassa.

Mitä tekemistä tällä sitten on Keski-Suomen kanssa? No vaikkapa sitä, että meilläkin on lukuisa joukko uudenlaisen työn tekijöitä, innokkaita ja innovatiivisia ihmisiä, esimerkiksi Hub Jyväskylää synnyttämässä. Mutta mistä löytyisi keskisuomalainen tai jyväskyläläinen Betahaus? Tila, jonka siellä työskentelevät voisivat muokata oman näköisekseen, jonne olisi helppo tulla, joka ei maksaisi maltaita ja joka kutsuisi kaikki halukkaat avoimeen vuorovaikutukseen?

2 kommenttia "Uudenlaisia tiloja uudenlaiselle työlle"

Mikko Markkanen 11.11.2011 12.43

Hyvä kirjoitus ja Betahaus vaikuttaa mielenkiintoiselta mallilta!

Jyväskylän tilanteeseen viitaten haluaisin nostaa esiin täällä jo olevan yhteisöllisen työtilan. Crazy Town on toiminut jo vuodesta 2002 aivan Jyväskylän keskustassa ja sen tiloja, palveluja ja yhteisöä on rikastanut vuosien varrella jo toistasataa käyttäjää. Tällä hetkellä Crazy Townia (ja Porin vastaavaa) käyttää lähes 60 henkilöä! CT ei ole hautomo eikä missään tapauksessa vain alkavien yrtysten paikka, vaan siellä sijaitsevien yritysten keski-ikä on n. 5 vuotta. Puhutaan siis asiantuntijayhteisöstä.

Joulukuun 2011 alusta CT tarjoaa myös uudenlaisen matalan kynnyksen trial-jäsenyyden, jonka avulla voi tulla kokeilemaan yhteisöllistä työskentelytapaa helposti ja edullisesti.

www.crazytown.fi

Lea Goyal 11.11.2011 13.48

"Matalan kynnyksen" paikka tuntuu olevan eräs ratkaisu, kun halutaan koota pieniä innovatiivisia toimijoita ja toimia. Hyvä jos sellaista on jo. Olemaassa olevien mahdollisuus luonne ja laajuus olisi hyvä saada tietoon ja jos tarvitaan lisää tai jotain erilaista, niin siihen yhteisponnisteluin tulee saada nopeat ratkaisut. Kahvipöytäkeskustelussa oli puhetta, että hitauden tulos on se, että JKL/ KS jää jälkeen.

Kommentoi "Uudenlaisia tiloja uudenlaiselle työlle"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.