Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Malttia ja tarkkaavaisuutta!

15.3.2012 8.49 | Olli Ristaniemi

Näin talvella pitää olla liikenteessä tarkkana. Tuli nimittäin vedettyä hiljakkoin kunnon lipat liikenteessä. Olin menossa polkupyörällä JYP-Pelicans jääkiekko-otteluun. Otin yhden risteyksen liian huolimattomasti. Pyörä lähti alta kuin ohjus. En ehtinyt edes kisaa sanoa kun makasin maassa selälläni.  Kun nousin, heilutin kättäni autoilijoille ja muille tiellä kulkijoille, että kaikki kunnossa. Vaan eipä ollut, nyt parantelen olkapäätä, polvea ja kättä ja toivon, että pääsen nauttimaan parin viikon päästä täysin siemauksin Äkäslompolon laduista. Olin hämmentynyt kuinka hetkessä normaali elämä voi vaikeutua.

Malttia ja tarkkaavaisuutta osoittivat maakuntavaltuutetut ja kunnallisjohto 3. vaihemaakuntakaavan seminaarissa perjantaina 2.3.


Yritimme vääntää rautalangasta mistä 3. vaihekaavassa on kyse. Alustusten jälkeiset puheenvuorot olivat kuin eri maailmasta verrattuna kaavan luonnosvaiheessa saatuihin lausuntoihin. Kukaan ei enää vaatinut kaavaprosessin keskeytystä. Oliko tämä kohteliaisuutta? Tuskin, sillä jälkeenpäin olen saanut rakentavia ja huolellista jatkovalmistelua korostavia kommentteja. Me maakuntakaavoittajat saimme tilaisuudesta hyvää palautetta, mitä olimme toivoneetkin. Toivottavasti onnistuimme tuomaan esiin eri näkökulmia, miksi turvetuotanto, luontoarvot, tuulivoima ja näihin liittyvät ympäristöarvot ovat tärkeitä Keski-Suomelle. Kaavoituksen yhteensovittava luonne tuli esille, samoin kaavoittajan keinot ympäristön parantamiseksi.

Ennen tilaisuutta ajattelimme, että nyt meidät väännetään selälleen, kuten minä lensin polkupyörällä. Näin ei käynyt. Vastaavaa hämmennystä kuin pyöräkaatumiseni jälkeen olen kokenut aina silloin tällöin kaavoituksessa. Minulle itsestäänselvyydet eivät aina olekaan osallisille itsestäänselvyyksiä. Peiliin pitää muistaa katsoa useammin.

Keski-Suomen liiton tavoitteena on vesien hyvän tilan saavuttaminen ja säilyttäminen. Se on täsmälleen sama kuin niiden allekirjoittajien tavoite, joiden adressi "Hätähuuto läntisen Keski-Suomen soiden ja vesien puolesta" luovutettiin liitolle 12.3.2012. Adressin luovuttajat olivat oikealla asialla, mutta kohde taisi olla ainakin osaksi väärä: kysymys on ennen kaikkea turvetuotannon ympäristölupaprosessin heikkouksista ja tutkimustiedon puutteista. Näiden osalta oikea kohde on ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus.

Täytyy taas kerran muistuttaa, että ympäristösuojelulain mukaan toiminnan sijoituspaikan soveltuvuutta arvioitaessa on otettava huomioon alueen ja sen ympäristön nykyinen ja tuleva, oikeusvaikutteisessa kaavassa osoitettu käyttötarkoitus ja aluetta koskevat kaavamääräykset. Huomio kannattaa siis kiinnittää kaavamääräyksiin, jotka ovat liiton keinot vaikuttaa vesien hyvän tilan saavuttamiseen ja säilyttämiseen.

Kaavan valmistelussa edetään maltilla ja tarkkaavaisuudella kuten liikenteessäkin. Tosin rautalanka alkaa loppua.

Ei kommentteja "Malttia ja tarkkaavaisuutta!"

Kommentoi "Malttia ja tarkkaavaisuutta!"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.