Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Luonto hoitaa hyvinvointiamme

18.9.2012 8.29 | Hannu Koponen

Kesälomani mökillämme Keski-Suomessa auttoi irtautumaan työn ja arjen kiireistä. Mökillä saan olla oma itseni, riisuttuna ulkoisista statusmerkeistä. Keho, mieli ja sielu lepäävät. Kiireettömyys ja hidas elämä auttavat näkemään uusia ulottuvuuksia: ympäristöstä, työstä ja elämästä. Luomiskyky herää. Jopa halkojen hakkaaminen on terapeuttista.


Luovuus ja hyvinvointi edellyttävät rauhoittumista - aikaa olla vain

Luova (työ)ote on menestymisen elinehto tulevaisuudessa työssä ja arjessa.  Kvartaalitalouden tehokkuusodotukset syövät pohjan tulevaisuuden luomiskyvyltä. "Ei voi olla yhtä aikaa tehokas ja luova". Tehokkuus ja luovuus edellyttävät ihmisiltä erilaista vireystasoa. Mielen rauhoittaminen on hyvä keino laskea vireystasoamme. Tällöin rationaalinen mielemme hellittää ja antaa tilaa luovemmalle oikealle aivopuoliskollemme.

Suosittuja mielen rauhoittamisen keinoja suomalaisille ovat perhe, ystävät, harrastukset, kulttuuri, kalastaminen ja saunominen. Myös kesämökillä puuhastelu ja luonnossa samoilu rauhoittaa mieltä informaatiotulvan keskellä. Luonnon kauneus on aina kiehtonut ihmisiä kulttuurista ja osaamisesta riippumatta. Luonnon hiljaisuus ja kauneus saa ajan ja kiireen pysähtymään. Se luo sisäistä rauhaa. Luonnossa suomalainen kokee olevansa aito, oma itsensä. Luonnon geometriset muodot ovat itsessään täydellisiä, tarkoituksenmukaisia, kauniita. Luonnossa kaikki liittyy harmonisella, kauniilla tavalla toisiinsa. Puolalaisen matemaatikon Benoil Mandelbrot (1924-2010) kehittämän fraktaalimatematiikan avulla voidaan jopa osoittaa luonnon harmonian ja kauneuden säännönmukaisuus.

Luonnon ja ihmisen vuorovaikutuksella on monia positiivisia vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin. Stressi lieventyy, keskittymiskyky paranee. Luonto vaikuttaa terveyteemme jopa mitattavissa olevin arvoin: verenpaineen ja pulssin lasku, lihasjännityksen väheneminen, aivojen alfa-aallon värähtelyn lisääntyminen. Luonto elvyttää stressaantunen ihmisen nopeasti. Tunteenomainen vaikutus voi syntyä alle sekunnissa ja rentoutuminen 5-7 minuutissa. Etenkin luonnossa sijaitsevassa mielipaikassa ihminen pystyy säätelemään kielteisiä tuntemuksiaan.

Minun mielipaikkani mökillä on laiturimme nokka. Sinne on päästävä vähintään kerran päivässä. Veden ympäröimänä tunnen kasvavaa energiaa. Saatan tuijottaa tunteja luonnon kauneutta. Ihailla suuren Arkkitehdin siveltimen jälkiä ja harmoniaa. Laiturin nokassa minulle on kristalloitunut moni asia: kuka minä olen, mitä haluan työltä/elämältä, juurieni merkitys, vastuuni jälkipolville luonnosta. 

 

Suomesta tiennäyttäjänä luonnonmukaisessa työhyvinvoinnissa

Tilastojen valossa näyttää siltä, että suomalaisista suuri osa elää lähellä luontoa. 50 % asuu pientaloissa. Meillä on yli 0,5 milj. kesämökkiä. Sauna (2 milj.) on suomalaisten hyvänolon latauspaikka, meditaatiota parhaimmillaan. Suomesta löytyy myös luonnonsuojelualueita, jopa erämaita. Voisiko ainutlaatuinen luontomme olla yksi tulevaisuuden (työ)hyvinvoinnin valttikorteista kansallisella, globaalilla ja yksilötasolla?

Uskon vahvasti, että luonnolla ja luonnonmukaisemmalla elämäntavalla tulee olemaan tulevaisuudessa uudenlainen, suurempi merkitys kestävän hyvinvoinnin ja luovuuden lähteenä. Tehdään me suomalaiset Luonnonmukaisesta työhyvinvoinnista menestystarina, globaali tiennäyttäjätuote, niin teoriassa kuin käytännössä!

Ei kommentteja "Luonto hoitaa hyvinvointiamme"

Kommentoi "Luonto hoitaa hyvinvointiamme"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.