Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Pilkkua viilaten ja höyläten

9.10.2012 12.25 | Merja Lahti


Vanha työkaveri esitteli minut uudelle: "Tässä on talon pilkunviilaaja ja kielipoliisi."
Myönnetään, mutta on kuitenkin tunnustettava, että mitä kauemmin näissä töissä puurtaa, sitä enemmän kielikorva tuppaa kuuroutumaan ja "kielisilmä" sokeutumaan tekstin tuottamisessa.


Virkakieli ja hankejargon turruttavat. Muistan vielä syksyn 12 vuotta sitten ja ensimmäiset tiimipalaverini. Istuin kokoushuoneessa toisten joukossa ja näytin valppaalta. Tosiasiassa yritin vimmatusti ymmärtää, mistä puhuttiin. En ymmärtänyt. Yhtä vaikeaa oli luetun ymmärtäminen: esityslistat, hankevalmistelumuistiot (!), strategia-asiakirjat, suunnitelmat. Pyysin esimiestäni antamaan kenkää heti, kun alan puhua tai kirjoittaa samalla tyylillä.

Usein kävelin paperin kanssa työkaverin oven pieleen näyttämään kysymysmerkiltä.
- Mihin tarkoitukseen tässä haetaan rahoitusta?
- Mitä mieltä tässä lausunnossa oikein ollaan?

Ja sitten ne kertoivat. Selvällä suomenkielellä, lyhyesti, tarkasti, ymmärrettävästi.
- Mikset kirjoittanut sitä noin? kysyin.
- Hmm...


Mistä näitä oikein tulee?

Vaikuttaakohan asia tärkeämmältä, kun se ilmaistaan pitkästi? Onko tarkoitus sumentaa lukijan vastaanottokyky sivutolkulla tarpeetonta tekstiä? Kuulostanko viisaammalta, jos sanon väljästi? Ehkä pääsen kuin koira veräjästä, kun en kerro tarkoista toimenpiteistä, vaan "jalkautan kehittämisen edistämistä".  

Vai onko kyse laiskuudesta? Joku on joskus pusertanut asian johonkin muotoon, toinen "kopypeistaa" sen käyttöönsä, lisää joukkoon omiaan ja jatkaa vesittyvää viestiä.
- Vaikka en ihan ymmärräkään, mitä tässä lukee, se on varmaan viisasta ja kelpaa eteenpäin. Mitäpä tuota korjaamaan tai kyseenalaistamaan.

Viheliäisimpiä - ja ah, niin käteviä - ovat lyhenteet. Niillä on taipumus juurtua puheenparteen niin, että alamme pitää niitä oikeina sanoina. Esimerkkinä keskustelunpätkä tiimipalaverista:
- Eiks se ole vähän hassua että totsu ja stratsu on erilliset?
- No on. Totsu ja myak menee kuitenkin samoihin kansiin, kyllä se olis hyvä jos stratsukin tulis siihen samaan.
- Niin, valmistellaanhan mao ja masukin yhdessä. 


Maakuntia ja liittoja

Ja sitten meillä on tämä maakunnan liitto, jonka ministeriöt ja lainsäätäjät haluavat kirjoittaa juuri noin. Yksikössä vielä pärjätään, mutta entä monikko? Maakuntien liitot tarkoittaa monien maakuntien mitä tahansa liittoja. Maakunnan liitot taas tarkoittaa yhden maakunnan monia liittoja. Ongelma voitaisiin ratkaista muodostamalla yksiselitteinen yhdyssana maakunnanliitto. Suomen kieli antaa tähän luvan. Silloin taivutus olisi helppoa: maakunnanliitot olisivat tyytyväisiä.

Helpointa olisi tietysti nimetä nämä maakunnalliset kuntayhtymät virallisestikin maakuntaliitoiksi, jota muotoa Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitot käyttävät nimissään. Yhdyssanan taivutus olisi kätevää: maakuntaliitot hurraisivat, maakuntaliittojen kielipoliisit varsinkin - ja maakuntaliitoista kirjoittavat toimittajat!

Tiedän kyllä historian painolastin: maakuntaliittoja olivat liki parikymmentä vuotta sitten ne liitot, jotka kuopattiin seutukaavaliittojen myötä. Silloin muodostetuille maakunnallisille kuntayhtymille haluttiin uusi nimi, maakunnan liitto. Eikö nyt ole jo kulunut tarpeeksi aikaa, että termi maakuntaliitto kelpaisi taas viralliseen käyttöön?

2 kommenttia "Pilkkua viilaten ja höyläten"

Asko Juuti 11.10.2012 10.46

Hyvä Merja!

Paras lähidemokratiateko olisi juuri tuo, että niin virkakielessä kuin poliittisessa keskustelussa puhuttaisiin kaikkien ymmärtämää suomea ilman ydinasian vesittävää liirum laarumia. Todennäköisesti epäluulo niin valmistelua kuin päätöksentekoa kohtaan vähenisi huomattavasti. On helpompi sitoutua, kun ymmärtää, mihin pitäisi sitoutua.

Eeva Mäntymäki 30.10.2012 8.32

Hyvä kollega,

kannatan lämpimästi maakuntaliitto-muotoa. Tuota "historian painolastia" ei oikeasti ole missään muualla kuin pitkään maakunnan liitoissa toimineiden ihmisten päissä. Sitä paitsi tavan kansalaisen kannalta asia on taatusti yhdentekevä - mutta maakuntaliitto olisi yhtä kaikki kätevä yleisnimi.

Kotiseudun liittoa tervehtien

paljasjalkainen joutsalainen

Eeva Mäntymäki

Kommentoi "Pilkkua viilaten ja höyläten"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.