Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Venäjältä lisää loistoristeilijätilauksia

7.1.2013 12.23 | Veli-Pekka Päivänen
Rakas Joulupukki, toivomme venäläisille viisumivapautta.

Rakas Joulupukki, toivomme venäläisille viisumivapautta.

Vuodenvaihteen suurimpia talousuutisia oli se, että miljardin euron loistoristeilijätilaus menikin Ranskaan. Laivan rakentaminen olisi kestänyt muutaman vuoden. Valtio olisi antanut innovaatiotukea kymmeniä miljoonia, mutta silti tilausta ei saatu. Kaikki johtuu rakennemuutoksesta, sanotaan. Kerrotaan myös, että viennin rakenne tulee muuttumaan. Palvelujen osuus tulee kasvamaan.


Toinen vuodenvaihteen uutinen oli, että venäläisiä tulee Suomeen ennätysmäärä. Kasvu on ollut huimaa jo muutaman vuoden. Matkailun edistämiskeskuksen aluepäällikkö Arto Asikaisen mukaan venäläiset jättivät Suomeen viime vuonna rahaa miljardi euroa. Siis yhden loistoristeilijän verran. Rahat on käytetty ostoksiin, majoituksiin, ruokailuihin ym palveluihin eli niihin palveluihin, joita loistoristeilijät tuottavat. Olisiko tämä sitä viennin rakennemuutosta parhaimmillaan?  Joku tutkija voisi selvittää paljonko miljardi euroa työllistää Suomessa ja paljonko siitä saadaan verotuloja.

Venäläisille halutaan Suomeen viisumivapaus ja mitä nopeammin se saadaan, sitä parempi. MEKin arvioiden mukaan venäläismatkailijoiden määrä kolminkertaistuisi viisumivapauden myötä. Jos rahan käyttö pysyisi ennallaan, niin vuosittain saisimme kaksi miljardia lisää eli kaksi loistoristeilijää/vuosi. Kymmenen viisumivapaavuoden aikana saisimme venäläistä rahaa 30 miljardia euroa eli 30 loistoristeilijän tilauksen verran!

Keski-Suomi voi ottaa omansa venäläisten rahoista. Se edellyttää parempia palveluja venäjäksi, lisää taxfree -myymälöitä sekä aktiivista sähköistä markkinointia ja myyntiä. Lisäksi venäläisiä pitää saada Keski-Suomeen myös muulloin kuin vuodenvaihteessa.

Valtio lupasi yhdelle risteilijälle liki 50 miljoonaa euroa innovaatiotukea. Kannattaisiko tuet laittaa - ja heti -  viisumivapauden edistämiseksi ja uuden passi- ja turvatarkastusteknologian kehittämiseen? Rajavalvontateknologiasta voisi saada myös hyvän vientituotteen. 

 

Ei kommentteja "Venäjältä lisää loistoristeilijätilauksia"

Kommentoi "Venäjältä lisää loistoristeilijätilauksia"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.