Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Kunnioita toisen mielipidettä

22.1.2013 14.58 | Olli Ristaniemi

Olen törmännyt viime vuosina useasti seminaareissa, yleisötilaisuuksissa ym. tilanteisiin, missä yksi tai useampi kuulija hymähtää alustajan esitykselle tai mielipiteiden esittäjille. Olen saanut vaikutelman, että niihin ei uskota, niitä väheksytään. Olen ihmetellyt tätä jo pitkään. Miksi on näin?


 

Asioista voi olla ja saakin olla eri mieltä. Keskustelut, väittelyt ja erilaiset mielipiteet ovat tervetulleita. Niiden sisältöä pohtimalla viedään eteenpäin tätä maakuntaa ja yhteiskuntaa. Kaikki eivät kuitenkaan ymmärrä asiaa näin, vaan ovat omaan mielipiteeseensä lukkiutuneita, ovat sen "sokaisemia". He vähättelevät erilaisia näkemyksiä ja niiden esittäjiä.

Toisaalta näyttää myös siltä, että nämä eri näkökulmia edustavat ihmiset tulevat hyvin toimeen keskenään, osaavat keskustella, naureskella ja vaihtaa sävyisästi mielipiteitä. Haluaisin, että joku sosiaalisista vaikutuksista tai psykologiasta kiinnostunut tutkija tekisi tästä paradoksista tutkimuksen.

Toisen mielipiteen kunnioittaminen ja huomioiminen on tärkeää myös työyhteisössä. Se herättää luottamusta ja sitoutumista yhteisiin päämääriin. Yhteiseen hiileen puhaltaminen lisääntyy ja työtoverin mielipiteen huomioiminen luo turvallisen, lämpimän ja luottamusta herättävän työilmapiirin.

Nuorena tutkijana, matkustaessani junalla Helsingistä Turkuun, tapasin yhden 1900-luvun suurimmista länsimaisista ajattelijoista. Kulkiessani junan käytävällä, huomasin istumassa Henrik von Wrightin. Kävelin ohi ennen kuin tajuntaani piirtyi, kuka siinä istuikaan. Tajusin, että tätä hetkeä ei voi sivuuttaa ja palasin takaisin. Pyysin anteeksi häirintääni, kerroin kuka olin ja mitä tutkin. Kysyin, voinko esittää hänelle yhden kysymyksen?  Myöntävän vastauksen saatuani kysyin: "Mikä tässä ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa on oleellisinta?"

Von Wrightin vastaus oli: "Kuule poikani, kunnioita toisen mielipidettä."

 

 

Ei kommentteja "Kunnioita toisen mielipidettä"

Kommentoi "Kunnioita toisen mielipidettä"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.