Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Työpaikat taidetekoihin - go go!

11.2.2013 14.02

Voisiko työpaikkoja haastaa taidetekoihin? Perinteisten taide- ja kulttuurivierailujen oheen keksiä projektiluontoista osallistumista, jossa kaikki olisivat tasaväkisesti mukana.  Tai voisiko työyhteisöön tulla oma taiteilija sparraamaan ideoissa tai tukemaan työhyvinvointia. Työyhteisöt tarvitsevat rohkeutta ja tilaa leikkiä, nähdä asioita uusin silmin, kokeilla, sallia epäonnistumisia ja kehua onnistumisia. Se tuottaa hedelmällistä satoa. 


Muutokset vaativat aina voimavaroja. Helpompi on jäädä kiinni tuttuihin kaavoihin kuin irrottautua rutiineista. Moni meistä tietää tämän, mutta jotenkin ei jaksa tarttua edes niihin pieniin muutoksiin, vaikka mieli tekisi. Miten taide voisi tukea tätä? Ideoita voi olla yhtä monta kuin on työyhteisöjä. Pitäisi löytää juuri omalle työpaikalle sopivat käytännöt. Se voi olla pieni visuaalinen ilme työpaikan sisustuksessa, kahvihuoneessa tai vessassa soiva musiikki tai yhteinen tanssituokio. Se voi olla myös pidempiaikainen sitoutuminen taiteen keinoin työskentelyyn. Pälvi Rantalan ja Satu-Mari Korhosen (2012) raportissa työelämän kehittämisestä taiteen keinoin tuodaan esille monia teatterilähtöisiä työtapoja, joilla työyhteisön henkilösuhteita ja organisaatiota voidaan kehittää. Turun taideakatemiassa on EU:n rahoittama projekti Oma kuva, jossa taiteilijat voivat kehittää työvälineitä omaan työhyvinvointiin. Hanke on erittäin mielenkiintoinen ja on odotettavissa, että työpajoissa kehitteillä olevat työtavat voisivat mukautua mihin tahansa työyhteisöön osaksi hyvinvoinnin ja itsetuntemuksen kehittämistä.

Työyhteisöt voisivat käyttää muutosvaiheissa, johtajuuskysymyksissä tai muissa työn arkeen liittyvissä tilanteissa soveltavan taiteen ammattilaisia tukemaan yhteisten päämäärien toteuttamista. Työyhteisö voisi perustaa vaikka bändin, musiikkitaidoista viis. Soittimena voi olla vaikka kynän naputtelu. Pekka Himasen mukaan tämä toiminta voi olla mitä parhain harjoitus yhteisöllisyyteen. Kannatan toimintaa, joka lähtee sitouttamaan työyhteisöä itseään, kuunnellen ja kysyen mitä me tarvitsemme. Itseään arvostavat esimiehet ja työyhteisöt uskaltavat avata tilaa erilaiselle toiminnalle ja löytää yhteyksiä toisilleen vieraissa asioissa. Näistä syntyy luovia ja innovatiivisia asioita, joiden perään juhlapuheissa huudellaan. Taiteelliset interventiot työpaikoilla saattavat tuottaa polkuja kohti menestystarinoita - etenkin, kun ymmärretään jokaisen työntekijän yksilöllisen hyvinvoinnin olevan kultakaivos.

 

 

 

 

2 kommenttia "Työpaikat taidetekoihin - go go!"

Jari Piiroinen 15.2.2013 13.23

Mielenkiintoisia ajatuksia kynäbändin perustamiseksi ja sen hyvinvointivaikutuksista. Voisiko ajatusta avartaa ja rikkoa rutiineja oikein kunnolla? Työpäivän voisi alkaa työntekijöiden yhteisellä avantouinnilla klo 8.30. Avantouinti on todettu monessa tutkimuksessa erittäin hyödylliseksi hyvinvoinnin kannalta. Uinnin jälkeen nautitaan yhteinen superruuasta koostuva rauhallinen ja parituntinen aamiainen. Kunnon aamiainen lisää tunnetusti hyvinvointi ja yhdessä syötynä yhteisöllisyyttä. Aamiaisen jälkeen voisi olla jotain musiikkiesityksiä, sillä eihän hyvän aamiaisen jälkeen ole voimia kunnon työntekoon. Musiikin jälkeen yhteisöllisyyttä voisi lisätä yhteisen pitkän lounaan parissa. Työpaikalle voisi tulla huppukokki laittamaan huippuruokaa, joka nautitaan aistia hivelevien viinien kera. Maittavan lounaan jälkeen on aika pienelle päivälevolle, joka lisää tutkitusti hyvinvointia työpaikoilla. Levon jälkeen kukin voisi siirtyä omaan verkkaiseen tahtiin kotiinsa odottamaan seuraavaa yhteisöllistä hyvinvoivaa työpäivää ilman työnteon painetta.

Kristiina Eskonen 25.2.2013 8.16

Tuntuupa mukavalta, kun viisaat ihmiset puhuvat vallattomasti toistensa ohi. Kieli poskella pitkästi ja kaunein lausein. Mainiota!

Pia Hounin näkökulma työhön on raikas ja hyväntuulinen. Olen aivan vakuuttunut siitä, että taide yhtä hyvin kuin tutkimuskin työotteena antavat uusia ajatuksia, uusia kysymyksiä ja toivottavasti jonkun vastauksenkin. Kyse ei siis ole taiteen tai tieteen tekemisestä (/itsensä huvittamisesta verorahoilla) vaan niiden käyttämisestä työkaluna.

Mielestäni kaikkiin hommiin pitäisi pakata sen verran väljyyttä, että kun ihmisten asiat on säällisesti hoidettu , olisi aikaa porukassa vaikka "lyijykyniä soittelemalla" venytellä aivoja uuteen asentoon. Tämä vanha asento ei taida riittää ratkaisemaan edes tämän hetken ongelmia saati tulevia.

Kommentoi "Työpaikat taidetekoihin - go go!"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.